Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022 16:05

Συντάξεις «εμπιστοσύνης»: Τα βήματα για την έκδοσή τους - Οι έλεγχοι

Ξεχωριστά επίπεδα ελέγχου δημιουργεί το υπουργείο Εργασίας για να διασφαλιστεί ότι θα αποφευχθούν τα λάθη στο μέλλον από την επιτάχυνση στην καταβολή των συντάξεων. Το μοντέλο που θα εφαρμοστεί, όπως περιγράφεται στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ της Δευτέρας, δείχνει ότι ο ΕΦΚΑ θα εμπιστεύεται εφεξής τους ασφαλισμένους - εν δυνάμει εργαζόμενους, αλλά όχι απόλυτα. Γι' αυτό και η διαδικασία ελέγχου θα μπορεί να πραγματοποιείται σε βάθος πενταετίας,  ώστε να μην υπάρχει στις αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα πίεση χρόνου. Ειδική μέριμνα δίνεται όχι μόνο για τις κύριες συντάξεις, που θα εκδίδονται εντός τριμήνου, αλλά και για τις επικουρικές και τα εφάπαξ, που επίσης πρέπει να απονέμονται εντός τριών και έξι μηνών, αντίστοιχα.

Από την έντυπη έκδοση

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
[email protected]

Ξεχωριστά επίπεδα ελέγχου δημιουργεί το υπουργείο Εργασίας για να διασφαλιστεί ότι θα αποφευχθούν τα λάθη στο μέλλον από την επιτάχυνση στην καταβολή των συντάξεων.

Το μοντέλο που θα εφαρμοστεί, όπως περιγράφεται στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ της Δευτέρας, δείχνει ότι ο ΕΦΚΑ θα εμπιστεύεται εφεξής τους ασφαλισμένους - εν δυνάμει εργαζόμενους, αλλά όχι απόλυτα. Γι’ αυτό και η διαδικασία ελέγχου θα μπορεί να πραγματοποιείται σε βάθος πενταετίας, έτσι ώστε να μην υπάρχει στις αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα πίεση χρόνου. Ειδική μέριμνα δίνεται όχι μόνο για τις κύριες συντάξεις, που θα εκδίδονται εντός τριμήνου, αλλά και για τις επικουρικές και τα εφάπαξ, που επίσης πρέπει να απονέμονται εντός τριών και έξι μηνών, αντίστοιχα.

Ας δούμε πιο αναλυτικά τα «βήματα» που θα ακολουθούνται εφεξής:

1. Ο ΕΦΚΑ εκδίδει πράξη απονομής κύριας σύνταξης (ή απορρίπτει τη σχετική αίτηση αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις απονομής της) εντός προθεσμίας τριών μηνών. Στο διάστημα αυτό, δηλαδή, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα πρέπει να ελέγξουν το
ασφαλιστικό ιστορικό του αιτούντος και να αποφασίσουν εάν δικαιούται σύνταξη και πόση.

2. Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής, οι πράξεις απονομής της σύνταξης εκδίδονται σύμφωνα με τα δεδομένα του ασφαλιστικού ιστορικού που είναι καταγεγραμμένα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΑΤΛΑΣ» (ή άλλα πληροφοριακά συστήματα που διαθέτει ο ΕΦΚΑ) και των δηλώσεων και στοιχείων που έχουν υποβάλει οι ασφαλισμένοι μαζί με την αίτησή τους για συνταξιοδότηση για να τεκμηριώσουν ότι έχουν περισσότερο ασφαλιστικό χρόνο από αυτόν που αναγνωρίζεται στο ηλεκτρονικό σύστημα. Ο επιπλέον χρόνος μπορεί να θεμελιώνεται και με βεβαιώσεις πιστοποιημένων επαγγελματιών.

3. Ειδικά για τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022 και είναι εκκρεμείς μέχρι να τεθεί σε ισχύ η διάταξη, η πράξη απονομής σύνταξης εκδίδεται στη βάση των στοιχείων που είναι καταγεγραμμένα στα πληροφοριακά συστήματα του e-ΕΦΚΑ και των δηλώσεων των ασφαλισμένων για την αναγνώριση χρόνου σύνταξης επιπλέον αυτού που προκύπτει από τα προαναφερθέντα συστήματα. Στην πράξη της απονομής σύνταξης θα αναφέρεται ότι οι ασφαλισμένοι είναι υποχρεωμένοι να διατηρήσουν φυσικά παραστατικά που τυχόν δεν έχουν προσκομίσει στον ΕΦΚΑ για 10 χρόνια, προκειμένου να μπορούν να προσκομιστούν κατά τη διάρκεια των ελέγχων.

4. Οι πράξεις απονομής συντάξεων που εκδόθηκαν με ταχείες διαδικασίες ελέγχονται εντός τριών ετών από την έκδοσή τους
και σε κάθε περίπτωση έως την πάροδο πέντε ετών από την έκδοση. Αν προκύψει ότι το ασφαλιστικό ιστορικό που λήφθηκε
υπόψη για την έκδοσή τους ήταν λανθασμένο, οι πράξεις μεταρρυθμίζονται ή ανακαλούνται κατά περίπτωση. Τα αποτελέσματα του ελέγχου δεν μπορούν να οδηγήσουν σε καταλογισμούς εις βάρος του συνταξιούχου που εκτείνονται χρονικά πέραν της τριετίας.

5. Αν από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι ο ασφαλιστικός χρόνος που ελήφθη υπόψη για την έκδοση της σύνταξης είναι μεγαλύτερος του πραγματικού χρόνου μέχρι δύο έτη, επιτρέπεται στον ασφαλισμένο να καλύψει τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές εντός ενός έτους, είτε με καταβολή, είτε με παρακράτηση από την καταβαλλόμενη σύνταξη, είτε με συνδυασμό των δύο τρόπων.

6. Στην περίπτωση των «συντάξεων εμπιστοσύνης», αν ζητηθούν έγγραφα που τεκμηριώνουν τον επιπλέον ασφαλιστικό χρόνο και αυτά δεν προσκομισθούν από τον ασφαλισμένο, η καταβολή της σύνταξης αναστέλλεται.

7. Η αναζήτηση αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών, στον βαθμό που αυτές καταβλήθηκαν βάσει δηλώσεων του ασφαλισμένου για τις οποίες δεν υποβλήθηκε τεκμηρίωση πραγματοποιείται χωρίς τον χρονικό περιορισμό της τριετίας.