Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022 21:21

Προ-εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος

Την… προ-εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης -δηλαδή την έκδοση μιας πρώτης εκτίμησης για το ποσό που θα πρέπει να καταβάλει ή να εισπράξει ο φορολογούμενος βάσει των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί από την ΑΑΔΕ- και την υποχρεωτική σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS προανήγγειλε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, ενώ εξήγγειλε πρόγραμμα περαιτέρω ψηφιοποίησης υπηρεσιών ώστε να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι επισκέψεις στην εφορία.

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Την… προ-εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης -δηλαδή την έκδοση μιας πρώτης εκτίμησης για το ποσό που θα πρέπει να καταβάλει ή να εισπράξει ο φορολογούμενος βάσει των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί από την ΑΑΔΕ- και την υποχρεωτική σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS προανήγγειλε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, ενώ εξήγγειλε πρόγραμμα περαιτέρω ψηφιοποίησης υπηρεσιών ώστε να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι επισκέψεις στην εφορία.

Ακόμη περισσότερα βήματα στην κατεύθυνση της περαιτέρω ψηφιοποίησης των φορολογικών διαδικασιών περιέγραψε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής στην ομιλία του στο 7ο Φόρουμ των Δελφών. Η προ-εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, η προσυμπλήρωση και των ακαθάριστων εσόδων των επαγγελματιών, με βάση τα στοιχεία που θα δηλώνονται μέσω του myDATA, η ψηφιοποίηση της διαδικασίας συμψηφισμού οφειλών και επιστροφών φόρων, αλλά και η επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης φορολογικής ενημερότητας όταν υπάρχουν οφειλές και χωρίς να χρειάζεται επίσκεψη στην εφορία είναι μερικά από τα στοιχεία στα οποία στάθηκε ο κ. Πιτσιλής. 

Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές δηλώσεις, η ΑΑΔΕ θέλει να προωθήσει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία της προσυμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων, αλλά και την παροχή ακόμη περισσότερων πληροφοριών στους φορολογούμενους με το που θα εισέρχονται για πρώτη φορά στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε1. Ήδη φέτος το βάρος έχει πέσει στο να λαμβάνει ο φορολογούμενος μια πρώτη εικόνα με όλα τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί και τα οποία τον αφορούν: εισοδήματα, δαπάνες, δάνεια, τόκοι καταθέσεων. Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή, θα είναι η πρώτη εκκαθάριση της δήλωσης με βάση τα προσυμπληρωμένα στοιχεία. Φυσικά, ο φορολογούμενος θα εξακολουθήσει να παρεμβαίνει στη δήλωση αναγράφοντας, για παράδειγμα, τις επαγγελματικές του δαπάνες, ωστόσο, θα έχει από πολύ νωρίς μια πρώτη εικόνα ώστε να μπορεί να κάνει τον οικονομικό του προγραμματισμό. 

Επίσης ο κ. Πιτσιλής ανακοίνωσε πως στις προτεραιότητες της ΑΑΔΕ είναι οι ακόλουθες παρεμβάσεις:
* Προωθείται η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Ολοκληρώνεται έτσι το «κύκλωμα» συγκέντρωσης της ηλεκτρονικής πληροφορίας από την ΑΑΔΕ, καθώς προς το παρόν υπάρχει η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ όχι όμως και των POS με τις ταμειακές, ώστε να συλλέγεται και η πληροφορία του τρόπου πληρωμής. 
* Προωθείται η ηλεκτρονική παρακολούθηση των φορτηγών και των containers που θα εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια ώστε να περισταλεί το λαθρεμπόριο.
* Για την έκδοση της φορολογικής ενημερότητας στις περιπτώσεις όπου υπάρχει οφειλή, η παρακράτηση δεν γίνεται κεντρικά, αλλά πρέπει να υπάρξει επίσκεψη στην εφορία για να παρακρατηθεί το 70%-100% του ποσού της οφειλής ανάλογα με το προφίλ του φορολογούμενου. Ο στόχος είναι η ψηφιοποίηση και αυτής της υπηρεσίας.  

Από τον Οκτώβριο του 2020, που ξεκίνησε πιλοτικά το myDATA, μέχρι σήμερα, έχουν συγκεντρωθεί πληροφορίες για 623 εκατομμύρια παραστατικά, αξίας 400 δισ. ευρώ, ενώ πλέον λαμβάνονται καθημερινά περίπου έξι εκατομμύρια παραστατικά. Ήδη καταργήθηκαν οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών -  προμηθευτών και τώρα προετοιμάζεται το επόμενο βήμα. Όπως τόνισε ο κ. Πιτσιλής, «για το 2021 οι επιχειρήσεις θα διαβιβάσουν απλώς τα έσοδά τους και έτσι θα εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους για τις καταστάσεις. Απλώς και μόνο για τη δική τους φορολογική και νομική ασφάλεια, από τα μέσα του Ιουνίου ως τα τέλη του Οκτωβρίου, θα μπορούν να δηλώσουν τις τυχόν διαφορές των εξόδων τους. Επίσης, προχωράμε στην προσυμπλήρωση των  δηλώσεων βάσει του myDATA. Φέτος στοχεύουμε να την ξεκινήσουμε πιλοτικά».

 

Δυνατότητα άρσης ακινησίας αυτοκινήτων 

Την ενεργοποίηση και για φέτος της δυνατότητας πληρωμής τελών κυκλοφορίας με τον μήνα, αλλά και την εξαίρεση των αγροτών από το τέλος επιτηδεύματος προβλέπουν διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκαν στη Βουλή.

Ειδικότερα:

Προβλέπεται και για το έτος 2022 η κατ' εξαίρεση δυνατότητα άρσης ακινησίας οχήματος αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης, με μερική καταβολή των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, σε αναλογία με τους μήνες για τους οποίους γίνεται η άρση ακινησίας του οχήματος.

Επίσης εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος και για το φορολογικό έτος 2021 οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς και οι αλιείς της παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρα, μεταξύ καθέτων.