Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2001 17:17

Bαριά πρόστιμα από την Ε.Κ. στον Β. Ζούλοβιτς

Το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά τη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε:

- Την επιβολή προστίμου ύψους 100 εκατ. δρχ. στον κ. Βασίλειο Ζούλοβιτς για παράβαση του άρθρου 72 παρ. 2 του ν. 1969/1991. Συγκεκριμένα ο κ. Ζούλοβιτς γνωστοποίησε στο ΧΑΑ ότι στις 7, 8 και 9.2.2000 μεταβίβασε σε θεσμικούς επενδυτές πακέτο 583.000 μετοχών της εταιρίας Μακεδονικά Κλωστήρια. Μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε όμως ότι οι αγοραστές δεν ήταν θεσμικοί επενδυτές, όπως ανακοίνωσε ο κ. Ζούλοβιτς στο ΧΑΑ, αλλά ιδιώτες επενδυτές και η υπεράκτια (off shore) εταιρία Βelvil LTD. Η παραπλανητική πληροφορία, μετά την ενημέρωση που έκανε στις αρχές του Χρηματιστηρίου, είχε δημοσιευθεί στο ημερήσιο δελτίο τιμών του ΧΑΑ. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε ότι ο κ. Β. Ζούλοβιτς με αυτόν τον τρόπο διέδωσε παραπλανητικές πληροφορίες ως προς την μετοχή της εταιρίας Μακεδονικά Κλωστήρια, οι οποίες από τη φύση τους μπορούν επηρεάσουν την τιμή της μετοχής.

- Την επιβολή προστίμων ύψους 16.820.000 δρχ. στον κ. Βασίλειο Ζούλοβιτς μέτοχο της Εσκιμό ΑΕ και της Μακεδονικά Κλωστήρια για παραβάσεις του Π.Δ. 51/92 που αφορούν στην υποχρέωση έγκαιρης ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού για μεταβολές σημαντικών μετοχικών ποσοστών.

- Την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 38.000.000 δρχ. στους κ. Κωνσταντίνο Ιωαννίδη και Μαρίνο Ιωαννίδη, βασικούς μετόχους της εταιρίας Ξιφίας ΑΕ, για παραβάσεις του Π.Δ. 51/92 που αφορούν στην υποχρέωση έγκαιρης ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού για μεταβολές σημαντικών μετοχικών ποσοστών.

- Την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 48.390.000 δρχ. στους κ. Ιωάννη Πετρόπουλο και Κωνσταντίνο Πετρόπουλο, βασικούς μετόχους της εταιρίας ‘’Π. Πετρόπουλος ΑΕΒΕ’’ για παραβάσεις του Π.Δ. 51/92 που αφορούν στην υποχρέωση έγκαιρης ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού για μεταβολές σημαντικών ποσοστών.