Νέο πακέτο μέτρων στήριξης έρχεται από την ΕΚΤ, το οποίο πιθανότατα να περιλαμβάνει και αγορές ομολόγων, με σκοπό τη συγκράτηση των αποδόσεων, που συνεχίζουν την ανιούσα με αμείωτο ρυθμό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Νέο πακέτο μέτρων στήριξης έρχεται από την ΕΚΤ, το οποίο πιθανότατα να περιλαμβάνει και αγορές ομολόγων, με σκοπό τη συγκράτηση των αποδόσεων, που συνεχίζουν την ανιούσα με αμείωτο ρυθμό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Η ΕΚΤ επεξεργάζεται εργαλείο αντιμετώπισης κρίσεων για να το χρησιμοποιήσει σε περίπτωση έκρηξης των ομολογιακών αποδόσεων στις ασθενέστερες οικονομίες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα και τους οποίους επικαλείται το Bloomberg.
Το εργαλείο αυτό θα μπορεί να το χρησιμοποιεί το δ.σ. της κεντρικής τράπεζας για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες οι οποίες ξεφεύγουν του ελέγχου των εθνικών κυβερνήσεων. Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές πώς ακριβώς θα είναι το νέο εργαλείο, όμως πιθανότατα θα περιλαμβάνει και αγορές ομολόγων υπό κάποια μορφή για τη συγκράτηση των αποδόσεων.
Ούτε και υπάρχει κάποια ένδειξη ότι το μέτρο αυτό στήριξης θα παρουσιαστεί άμεσα, καθώς οι διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ δεν έχουν ακόμη αποφασίσει εάν θα δημοσιοποιήσουν το εργαλείο αυτό ή θα το κρατήσουν κρυφό έως ότου κριθεί αναγκαίο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.
Οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων «μάζεψαν» ελαφρώς μετά το δημοσίευμα, κλείνοντας κοντά στο 2,35% από το 2,40% που είχαν φθάσει αρχικά.
Οι παρασκηνιακές αυτές προετοιμασίες της ΕΚΤ υποδηλώνουν πως οι αξιωματούχοι βρίσκονται σε εγρήγορση για τη στιγμή εκείνη που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τις αγορές ομολόγων, οι οποίες θα μείνουν χωρίς παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από επτά χρόνια αδιάλειπτων αγορών στοιχείων ενεργητικού. Η ΕΚΤ σταμάτησε το έκτακτο πανδημικό πρόγραμμα ΡΕΡΡ τον προηγούμενο μήνα και σκοπεύει να τερματίσει και το κανονικό ΑΡΡ στο τρίτο τρίμηνο.
Ήδη από πέρυσι, οι διαμορφωτές πολιτικής είχαν αρχίσει να συζητούν για ένα προληπτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση κινδύνων, με αξιωματούχους από την ευρωπεριφέρεια να ασκούν πιέσεις για ένα στήριγμα με απεριόριστες αγορές, παρότι οι χώρες του «πυρήνα» επέμεναν να συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους.
Η δημιουργία ενός νέου εργαλείου κρίσεων σε ένα σχετικά ήπιο περιβάλλον σηματοδοτεί μία από τις σπάνιες φορές που η ΕΚΤ σπεύδει να πάρει μέτρα προτού ξεσπάσει η «θύελλα». Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο πρόγραμμα επί θητείας Μάριου Ντράγκι το 2012 και το ΡΕΡΡ το 2020 ελήφθησαν αφού είχε ξεσπάσει η χρηματοοικονομική αναταραχή. Σήμερα, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων του ευρώ έχουν εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018, τα spreads είναι αρκετά συγκρατημένα, και αυτό σημαίνει ότι δεν προοιωνίζεται κάποια μεγάλη αναστάτωση στην αγορά.