Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για πάνω ένα μήνα και οι σφαγές αμάχων έφεραν νέες κυρώσεις στη Ρωσία, η οποία όμως βλέπει το ρούβλι να ανακάμπτει. Σχολιάζοντας οι οικονομολόγοι του Ινστιτούτου Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF) επισημαίνουν ότι η ανάκαμψη του ρωσικού νομίσματος δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν, υποστηρίζοντας ότι παρά το αρχικό σοκ, ο αντίκτυπος των κυρώσεων άρχισε να εξασθενεί.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για πάνω ένα μήνα και οι σφαγές αμάχων έφεραν νέες κυρώσεις στη Ρωσία, η οποία όμως βλέπει το ρούβλι να ανακάμπτει. Σχολιάζοντας οι οικονομολόγοι του Ινστιτούτου Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF) επισημαίνουν ότι η ανάκαμψη του ρωσικού νομίσματος δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν, υποστηρίζοντας ότι παρά το αρχικό σοκ, ο αντίκτυπος των κυρώσεων άρχισε να εξασθενεί και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσία να σταθεροποιείται.
Οι εισαγωγές έχουν συντριβεί, τα επιτόκια έχουν διπλασιαστεί, έχουν επιβληθεί αυστηρά capital controls και οι πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σημαίνουν ότι η Ρωσία συνεχίζει να μαζεύει ξένα κέρδη.
Το IIF εκτιμά ότι η Ρωσία έβγαζε περισσότερα από 1 δισ. δολάρια την ημέρα τον Μάρτιο, γεγονός που- ελλείψει περαιτέρω μέτρων για τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου- θα συμβάλει στην αναπλήρωση των αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας που «έχουν παγώσει» από τη Δύση.
«...{Με βάση}τα ιστορικά υψηλά πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, 39 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, πιθανότατα επιπλέον 30-40 δισ, δολάρια τον Μάρτιο και πιθανώς πάνω από 250 δισ. δολάρια στο έτος (απουσία ενεργειακού εμπάργκο), η Ρωσία θα πρέπει να είναι σε θέση να ανακτήσει τα ''χαμένα'' αποθέματα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα», εκτιμούν, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι και ο τραπεζικός τομέας σταθεροποιείται.
«Η ανάγκη για ρευστότητα της κεντρικής τράπεζας έχει εξασθενίσει απότομα και ο εμπορικός τραπεζικός τομέας στο σύνολό του θα μπορούσε σύντομα να καταλήξει να έχει πλεονασματικές καταθέσεις στην κεντρική τράπεζα», σημειώνουν.
Επομένως εφόσον η ρωσική οικονομία έχει καταστεί ικανή να περνάει ελαφρά το σοκ των κυρώσεων, τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να διατηρείται η πίεση;
Αρχικά, οι κυρώσεις θα πρέπει να ρυθμίζονται και να επεκτείνονται συνεχώς, απαντούν οι οικονομολόγοι του IFF, δίνοντας ως παράδειγμα την αποκοπή και άλλων τραπεζών από το Swift. Συμπληρώνοντας οι Financial Times, αναφέρουν ότι οι κυρώσεις έχουν γίνει κινούμενος στόχος γι’ αυτό και απαιτούνται προσαρμογές με την πάροδο του χρόνου ώστε να παραμείνουν αποτελεσματικές.
Έπειτα, το επόμενο μεγάλο βήμα, σημειώνουν, αποτελεί το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Παρόλο που στην παρούσα φάση η αντίσταση σε αυτή την απόφαση είναι σθεναρή σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, γίνεται ολοένα και πιο απίθανο να διατηρηθεί αυτή η θέση για πολύ εφόσον προκύψουν περισσότερα στοιχεία για ρωσικά εγκλήματα πολέμου, καταλήγουν οι FT.
naftemporiki.gr