Η ελληνική κυβέρνηση δίνει περισσότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για την αντιμετώπιση της κρίσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, επισήμανε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Η ελληνική κυβέρνηση δίνει περισσότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για την αντιμετώπιση της κρίσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, επισήμανε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Σε παρέμβασή, κατά την πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο που ενσωματώνει σειρά ευρωπαϊκών οδηγιών, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι κατά τις πρόσφατες συναντήσεις του Ecofin και της Ευρωομάδας, και από τα σχετικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα δημοσιονομικά μέτρα, που ελήφθησαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι στο 0,6% του (ευρωπαϊκού) ΑΕΠ, και πως αν γίνει αναγωγή στο ΑΕΠ της χώρας μας, η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει περισσότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (=0,8%).
Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι απαιτείται συντονισμένη, άμεση, και τολμηρή ευρωπαϊκή δράση και αντίδραση, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και με αλληλεγγύη οι συνέπειές της κρίσης, και, κυρίως η κρίση, διότι εάν δεν αντιμετωπιστεί, "η εισβολή και οι φρενήρεις αυξήσεις στις τιμές, που ενέχουν στοιχεία κερδοσκοπικών πιέσεων, το χάσμα μεταξύ συνεπειών κρίσης και μέτρων που θα παίρνει κάθε κυβέρνηση πανευρωπαϊκά, θα διευρύνονται, και ο λογαριασμός θα αυξάνει πανευρωπαϊκά".
Απαντώντας στην κριτική βουλευτών της αντιπολίτευσης για την ανάγκη αναθεώρησης του προϋπολογισμού, είπε ότι την επόμενη βδομάδα θα καταθέσει διάταξη με την οποία "ενισχύουμε τον προϋπολογισμό κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ και τις επόμενες εβδομάδες θα καταθέσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις τελευταίες εκτιμήσεις, που θα έχουμε για την πορεία του προϋπολογισμού και τις προβλέψεις για το μέλλον".
Όπως είπε, απευθυνόμενος στα μέλη της επιτροπής, "θα δείτε ότι η κρίση, με τα σημερινά δεδομένα, θα πλήξει και την ελληνική οικονομία αλλά δεν θα τη εκτρέψει. [..] Θολώνει τα επιτεύγματα και τις ευοίωνες προοπτικές της χώρας, αλλά δεν καταστρέφει την διεθνώς καλή εικόνα της" υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.
Επανερχόμενος στις πρόσφατες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (Ecofin) και της Ευρωομάδας (Eurogroup) είπε ότι "η βασική λέξη που χαρακτηρίζει τις συζητήσεις είναι η «αβεβαιότητα». Και ενώ παγκοσμίως, μιλάμε για αβεβαιότητες, "άκουσα αρκετά μέλη της αντιπολίτευσης να μιλούν για βεβαιότητες. 'Ακουσα και είδα αρκετούς Harry Potter να έχουν μαντικές ικανότητες και να λένε ότι από πέρσι τον Νοέμβριο ξέρανε τι θα γίνει" είπε ο κ. Σταϊκούρας σχολιάζοντας τοποθετήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για τον πληθωρισμό και τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού:
"Προφανώς και οι εκτιμήσεις θα αλλάξουν. Παγκοσμίως αλλάζουν οι εκτιμήσεις, να μην σας πω ότι δεν υπάρχουν εκτιμήσεις αυτή τη στιγμή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραπέμψει τις καινούργιες εκτιμήσεις για τον Μάιο. Τον Μάιο θα γνωρίζουμε ποιο θα είναι το δημοσιονομικό πλαίσιο για το '23. Με τόσο μεγάλη αβεβαιότητα και αμφισβήτηση- αμφιβολία για την ένταση και την έκταση του προβλήματος το ‘22, δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις. Εκτιμήσεις γίνονται και αυτές συνεχώς αναθεωρούνται. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπέθεταν πριν από τρεις μήνες ότι ο πληθωρισμός στην Ευρώπη θα είναι 2%, πριν ένα μήνα είπαν 3,4% και τώρα λένε πάνω από το 5%. Αντιλαμβάνεστε, συνεπώς, το μέγεθος της αβεβαιότητας και του προβληματισμού" είπε ο κ. Σταϊκούρας και συνέχισε: "Εμείς, ως κυβέρνηση γνωρίζουμε, και όλη η Ευρώπη γνωρίζει, ότι αντιμετωπίζει μία νέα οξεία διεθνή κρίση που οφείλεται αυτή τη στιγμή στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα βασικά χαρακτηριστικά της αύξησης του πληθωρισμού είχαν να κάνουν περισσότερο με την προσφορά και τη ζήτηση ως αποτέλεσμα της γρήγορης ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών από την πανδημία και ήρθε η σημερινή κρίση, η γεωπολιτική κρίση, ουσιαστικά να οξύνει το πρόβλημα.
Είναι μια κρίση, όπως έχω πει ξανά στην Ολομέλεια, από την πλευρά της προσφοράς που διογκώνει τις τιμές στην ενέργεια, επηρεάζει την καθημερινότητα του πολίτη, ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, περιορίζει πράγματι σημαντικά τζίρους επιχειρήσεων, ενισχύει εκτοξεύει, θα έλεγα, την αβεβαιότητα και φρενάρει την αναπτυξιακή δυναμική. Αυτή είναι η πραγματικότητα και εμείς έχουμε αποδείξει και στην υγειονομική κρίση, και στην ενεργειακή κρίση ότι ζούμε μέσα στην κοινωνία ότι ακούμε τον σφυγμό αντιλαμβανόμαστε δυσκολίες, κατανοούμε τους προβληματισμούς σεβόμαστε τις αγωνίες των πολιτών και πράττουμε το καλύτερο που μπορούμε στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας".
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, η εισηγήτρια της μειοψηφίας, Σουλτάνα Ελευθεριάδου αναφέρθηκε στην πανεργατική απεργία κατά της ακρίβειας σημειώνοντας ότι απετέλεσε ένα ηχηρό μήνυμα, "που δεν μπορείτε να αγνοήσετε πλέον". Οι πολίτες είπαν, σύμφωνα με την κα Ελευθεριάδου, ότι φτάνει ως εδώ με την κοινωνική αναλγησία με τις πολιτικές εις βάρος των πολλών, φτάνει με τις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας και οικονομικής εξαθλίωσης, φτάνει πια με τα τεράστια κέρδη μιας μικρής επιχειρηματικής ελίτ -και για τα τεράστια κέρδη της ΔΕΗ που εσείς αμφισβητήσατε πριν- φτάνει με τα εκατοντάδες κυβερνητικά golden boys που έχουν κάνει πλιάτσικο στους δημόσιους φορείς».
«Η επιλογή είναι μία τόνισε η βουλευτής του Σ: Ενίσχυση της κοινωνίας, ενίσχυση της μικρομεσαίας τάξης, ενίσχυση των εργαζομένων, κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με έναν τρόπο: Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, προστασία από απολύσεις, προστασία των εργολαβικών εργαζομένων, ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, κατάργηση των νομοθετημάτων που ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση και τη συνδικαλιστική ελευθερία.
Η χώρα δεν μπορεί η χώρα να προχωρά με έναν προϋπολογισμό που δεν εφαρμόζεται, είπε ο αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Κ. Σκανδαλίδης. Όλοι οι αριθμοί φαίνεται να αναπροσαρμόζονται και, καλό είναι, ταχύτατα, να έχουμε έναν νέο προϋπολογισμό, ώστε να μπορούμε να καταλάβουμε πως προχωρά η οικονομική πολιτική και με ποιους στόχους, είπε ο κ. Σκανδαλίδης. Να τον φέρετε το συντομότερο, διότι δεν μπορεί να κινούμαστε στη σφαίρα της φαντασίας, με 8% και 9% πληθωρισμό, όταν πέρυσι το Δεκέμβριο προβλέπατε αποκλιμάκωση, τόνισε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.
Η αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα τόνισε ότι σήμερα, μέρα της μεγαλειώδους πανεργατικής απεργίας, εάν είχε ένα λόγο συζήτησης η επιτροπή Οικονομικών, θα ήταν να συζητήσει το πως θα κάνει πράξη τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα απεργίας. Ως τέτοια, η κα Κομνηνάκα ανέφερε τις απαιτήσεις για προστασία από την ακρίβεια, για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για αυξήσεις σε μισθούς καθώς και το αίτημα για απεμπλοκή χώρας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, "τις συνέπειες του οποίου ήδη βιώνει ο λαός και βλέπει να γιγαντώνονται, από την όλο και ενεργότερη εμπλοκή της χώρας"
Το ερώτημα, εάν θα κατατεθεί επιπλέον προϋπολογισμός ύψους 2 δισεκ. όπως γράφει ο Τύπος ή εάν θα κατατεθεί ενδιάμεσος προϋπολογισμός, όπως ζητάει το κόμμα του, έθεσε ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος. Για το θέμα της ΔΕΗ είπε ότι εντυπωσιάστηκε που έβγαλε ζημιές 150 εκατ. ευρώ, όταν οι υπόλοιπες εταιρείες έχουν κέρδη, σημειώνοντας ότι τα λεγόμενα ουρανοκατέβατα κέρδη στην ΕΕ, υπολογίστηκαν στα 200 δισεκ. για το 2021, άρα, "κάτι ανάλογο θα πρέπει να συμβαίνει και στην Ελλάδα, εκτός εάν εμείς είμαστε εξαίρεση σε όλα".
Ο προϋπολογισμός σας "δεν άξιζε ούτε το χαρτί που ήταν γραμμένος" είπε ο αγορητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης. Είχαμε από πέρυσι γιγάντιες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, με επίπτωση στα διάφορα αγαθά, με αυξήσεις από Μάιο, που εκτινάχθηκαν τον Ιούνιο, και φτάσαμε στο τέλος Δεκεμβρίου, και εσείς λέγατε ότι θα είναι μηδενικός ο πληθωρισμός το 2022, σημείωσε ο κ. Αρσένης. Πρόσθεσε επίσης ότι εκτός από την ακρίβεια, γιγάντιο είναι και το θέμα της ακρίβειας, με την κυβέρνηση να υπολογίζει τους ανέργους στο μισό από τα στοιχεία τους ΟΑΕΔ που έχει 1,1 εκατ. εγγραμμένους ανέργους. Το χαλί κάτω από το οποίο κρύβετε τα προβλήματα, δεν χωρά πλέον άλλα, είπε ο κ. Αρσένης.