Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι σκληρές κυρώσεις που επιβάλλει η Δύση στη Μόσχα δημιουργούν ένα κλιμα έντονης αβεβαιότητας για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας, υπογραμμίζει η Moody's. Για την Ελλάδα το πλήγμα θα μπορούσε να είναι αρκετά ισχυρό, προειδποιεί ο οίκος, ειδικά σε περίπτωση ενός συνολικού εμπάργκο στον ενεργειακό κλάδο της Ρωσίας. Οι αναλυτές του οίκου υποβαθμίζουν έτσι σε μόλις 3% την εκτίμησή τους για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος, έναντι προηγουμενης εκτίμησης για 5,2%. Για το 2023 πάντως «βλέπει» επιτάχυνση στο 4,3%. Τι θα γίνει σε περίπτωση ενός πετρελαϊκού εμπάργκο. Πού θα φτάσει ο πληθωρισμός.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι σκληρές κυρώσεις που επιβάλλει η Δύση στη Μόσχα δημιουργούν ένα κλιμα έντονης αβεβαιότητας για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας, υπογραμμίζει η Moody's. Για την Ελλάδα το πλήγμα θα μπορούσε να είναι αρκετά ισχυρό, προειδποιεί ο οίκος, ειδικά σε περίπτωση ενός συνολικού εμπάργκο στον ενεργειακό κλάδο της Ρωσίας.
Οι αναλυτές του οίκου υποβαθμίζουν έτσι σε μόλις 3% την εκτίμησή τους για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος, έναντι προηγουμενης εκτίμησης για 5,2%. Για το 2023 πάντως «βλέπει» επιτάχυνση στο 4,3%.
Η άμεση έκθεση της Ελλάδας σε Ρωσία και Ουκρανία δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή - με εξαίρεση τον ενεργειακό τομέα, που είναι και αυτός που φαίνεται να μας «πονάει».
Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η Moody's στο μέτωπο του τουρισμού η Ρωσία αντιπροσώπευε μόνο περίπου το 2% των αφίξεων και των ταξιδιωτικών εισπράξεων πριν από την πανδημία.
Το μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία και την Ουκρανία ανέρχεται στο μόλις 1%. Το μερίδιο των εισαγωγών από την Ουκρανία είναι μόλις 0,6%. Ωστόσο οι εισαγωγές από τη Ρωσία (οι οποιίες αφορούν κυρίως πετρέλαιο και φυσικό αέριο) αντιπροσωπεύουν το 9,5% των συνολικών εισαγωγών της χώρας.
Η Moody's δεν θεωρεί πιθανό η Ευρωπαϊκή Ένωση να να συμφωνήσει πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν άφησε σήμερα ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο. Αν πάντως τελικά υπάρξει συμφωνία των 27 σε κάτι τέτοιο, εν μέσω εντεινόμενων πιέσεων, ο οικονομικός αντίκτυπος στην Ελλάδα θα ήταν σοβαρός.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές του οίκου το ενεργειακό της μείγμα κυριαρχείται από πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου (51%) και φυσικό αέριο (22%). Το 11% των εισαγωγών αργού πετρελαίου, το 49% των διυλισμένων προϊόντων πετρελαίου και το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ελλάδας προέρχονται από την αγορά της Ρωσίας.
Στην περίπτωση ενός εμπάργκο θα είχαμε εκτίναξη των τιμών ενέργειας, που θα έστελναν στα ύψη και το κόστος των εισαγωγών αυτών. Ανάλογες επιπτώσεις θα μπορούσαμε να έχουμε και στα σιτηρά, όπου επίσης εισάγουμε μεγάλες ποσότητες από Ουκρανία και Ρωσία. (Δείτε αναλυτικά εδώ το ρεπορτάζ της «Ν»). Υπό τις συνθήκες αυτές ο οίκος βλέπει τον πληθωρισμό στην Ελλάδα στο 5% φέτος.
Η έκταση των επιπτώσεων για την ελληνική και συνολικά ευρωπαϊκή οικονομία θα εξαρτηθεί από πόσο θα οξυνθεί η κρίση και πόσο θα διαρκέσει.