Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 01 Απριλίου 2022 14:26

Πόλεμος στην Ουκρανία: Καθησυχαστική η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών για τους κινδύνους

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) παρουσιάστηκε καθησυχαστική την Παρασκευή για το επίπεδο έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών στη Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά επανέλαβε τη μακροπρόθεσμη ανησυχία της, λίγο περισσότερο από ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) παρουσιάστηκε καθησυχαστική την Παρασκευή για το επίπεδο έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών στη Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά επανέλαβε τη μακροπρόθεσμη ανησυχία της, λίγο περισσότερο από ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου.

Οι άμεσοι, λεγόμενοι κίνδυνοι πρώτου γύρου του πολέμου στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου από τη Ρωσία για το τραπεζικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) «δεν αποτελούν θεμελιώδη απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», λέει η EBA σε μελέτη. εστιάζοντας αρχικά στο τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Δύο παράγοντες προστίθενται σε αυτό: «περιορισμένη» έκθεση και «συγκεντρωμένη σε λίγες χώρες και σε περιορισμένο αριθμό τραπεζών».

Σύμφωνα με μελέτη της που αφορά το τέταρτο τρίμηνο του 2021, η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στη Ρωσία και την Ουκρανία είναι περιορισμένη σε λίγες χώρες και σε μικρό αριθμό τραπεζών. Μακροπρόθεσμα ωστόσο εκτιμά ότι υπάρχουν «ανησυχίες σχετικά με τις έμμεσες, δευτερογενείς συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία που ενδέχεται να επηρεάσουν τον τραπεζικό τομέα.

Ειδικότερα το τέταρτο τρίμηνο του 2021 οι ευρωπαϊκές τράπεζες ανέφεραν ανοίγματα 76 δισ. ευρώ για τη Ρωσία και 11 δισ. ευρώ για την Ουκρανία, σύμφωνα με την EBA.

Όπως αναφέρεται, η γαλλική Societe Generale είναι μακράν η πιο εκτεθειμένη γαλλική τράπεζα, μέσω της θυγατρικής της Rosbank. Ο γαλλικός όμιλος ανέφερε στις αρχές Μαρτίου ότι ήταν εκτεθειμένος στη Ρωσία με ποσό ύψους 18,6 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των 15,4 δισ. μόνο για τη Rosbank.

Αναφέρεται επίσης ότι σχετικώς εκτεθειμένοι είναι ακόμη ο αυστριακός τραπεζικός όμιλος Raiffeisen και η ιταλική UniCredit.

Μακροπρόθεσμα ωστόσο εκτιμά ότι υπάρχουν «ανησυχίες σχετικά με τις λεγόμενες δευτερογενείς συνέπειες, επισημαίνοντας ότι οι τράπεζες «θα επηρεαστούν από την ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη», η οποία θα μπορούσε, για παράδειγμα, να μειώσει τις αιτήσεις δανείων. Τονίζονται επίσης η υψηλή αστάθεια των αγορών, οι συνέπειες των διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού και αυτές που συνδέονται με κυβερνοεπιθέσεις.

H Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών είναι ανεξάρτητη αρχή της ΕΕ με έδρα στη Γαλλία, επιφορτισμένη με το έργο της εξασφάλισης αποτελεσματικού και συνεκτικού επιπέδου προληπτικής ρύθμισης και εποπτείας στο σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Les Echos, ΑΠΕ-ΜΠΕ