Αλλεπάλληλα ρεκόρ σπάει ο πληθωρισμός στην Ευρώπη, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία πυροδότησε περαιτέρω τις τιμές στην ενέργεια, ενώ το κύμα ανατιμήσεων συνεχίστηκε σε ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών. Τον Μάρτιο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε σε νέα υψηλά, διαμορφώθηκε στο 7,5%, από 6,3% τον Φεβρουάριο. Στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή έφτασε στο 8% από 6,3% το Φεβρουάριο.
Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]
Αλλεπάλληλα ρεκόρ σπάει ο πληθωρισμός στην Ευρώπη καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία πυροδότησε περαιτέρω τις τιμές στην ενέργεια ενώ το κύμα ανατιμήσεων συνεχίστηκε σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για τον μήνα Μάρτιο, στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή έφτασε στο 8% από 6,3% τον Φεβρουάριο. Την ίδια ώρα, στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός τον Μάρτιο σημείωσε νέα αύξηση και διαμορφώθηκε στο 7,5% από 5,9% το Φεβρουάριο.
Βασικές αιτίες της συνεχιζόμενης ανόδου του πληθωρισμού είναι οι τιμές στην ενέργεια οι οποίες σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 44,7% (έναντι αύξησης 32% το Φεβρουάριο) και ακολουθούν τα τρόφιμα-ποτά-καπνικά με άνοδο 5%, τα μη βιομηχανικά προϊόντα με 3,4% και οι υπηρεσίες με ποσοστό αύξησης 2,7% από 2,5% το Φεβρουάριο.
Εν αναμονή και των επίσημων ανακοινώσεων από την Ελληνική Στατιστική Αρχή την επόμενη Παρασκευή 8 Απριλίου, θεωρείται πλέον βέβαιο ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Μάρτιο θα βρεθεί πάνω από το 8% από 7,2% το Φεβρουάριο.
Μια πρόγευση του τί «έρχεται» είχε ήδη δοθεί μέσα από τις ανακοινώσεις για το ύψος του πληθωρισμού σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ενδεικτικό είναι ότι το Μάρτιο ο πληθωρισμός στη Γερμανία διαμορφώθηκε στο 7,3%, που αποτελεί υψηλό σχεδόν 30 ετών και στην Ισπανία άγγιξε το 9,8% επίπεδο στο οποίο είχε να βρεθεί από το Μάιο του 1985. Αλλά και στη Γαλλία το τρίτο μήνα του 2022 ο πληθωρισμός έφτασε σε ύψη ρεκόρ 5,1%.
Ήδη το υπουργείο Οικονομικών προσαρμόζει τους στόχους του φετινού προϋπολογισμού οι οποίοι θα αποτυπωθούν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα κατατεθεί στην Κομισιόν στα τέλη Απριλίου.