Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Παρασκευή 1/4, μετά τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση των μετοχών παγκόσμια τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και τους αυξανόμενους κινδύνους για εμφάνιση ύφεσης.
Από τα στοιχεία του τριμήνου γίνεται σαφής η επίδραση του πολέμου στις επενδυτικές προσδοκίες, με τις μετοχές των εταιριών Κοινής Ωφέλειας στο επίκεντρο των πιέσεων και την ΕΕΕ. Τα κέρδη του Τραπεζικού κλάδου, παρά το κλάδεμα των κερδών του Ιανουαρίου τους επόμενους μήνες, αποτελούν σήμα, σχετικά με το ποιες μετοχές θα προτιμηθούν. Όταν και εάν σταματήσει να επιδρά στο φρόνημα καταναλωτών και επιχειρηματιών ο πόλεμος και ο εξ αυτού διαρκώς επιταχυνόμενος πληθωρισμός.
Η συνεδρίαση της τελευταίας μέρας του πρώτου τριμήνου είχε όλα τα χαρακτηριστικά που υπογραμμίζουν την αβεβαιότητα που ισχύει για κάθε μέλος της επενδυτικής κοινότητας, από τους ιδιώτες ως τους ξένους θεσμικούς. Τζίρος στο τέλος των ελεύθερων συναλλαγών οριακά πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ. Στάση έναντι των τραπεζικών blue chip, που καθημερινά δίνουν τον τόνο για τις διαθέσεις των θεσμικών έναντι των μετοχών του FTSE25, μεικτή. Πορεία ενδοσυνεδριακά, που είχε σαν πυξίδα τη διακύμανση των βασικών δεικτών στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και κλείσιμο, χαμηλότερα από εκεί που αφέθηκαν οι αποτιμήσεις πριν τις δημοπρασίες για τον ορισμό των τιμών κλεισίματος.
Το σημαντικό και παράξενο ήταν πως στη διάρκεια των δημοπρασιών, που η υπεροχή της προσφοράς έφερε το πέρασμα του ΓΔ κάτω από τις 880 μονάδες, με ανώτερο μέρας τις 893, έγιναν συναλλαγές αξίας 24 εκατ. ευρώ, όσο το 50% περίπου του τζίρου ως τις 17:00. Αλλά το φινάλε του Μαρτίου, δηλαδή οι τέσσερεις τελευταίες συνεδριάσεις του, είχαν ανοδική συνεισφορά με δυο θετικά κλεισίματα και συσσώρευση στις επόμενες δύο κοντά στα υψηλά της εβδομάδας. Αν βοηθούσε το κλίμα των διεθνών θα μπορούσε ο Μάρτιος να έχει προσφέρει κέρδη στον μέσο όρο, αντί των απωλειών κατά -1,36%. Στην κορύφωση χθες ο Μάρτιος είχε μεταβολή +0,16% και η μεταβολή του πρώτου τριμήνου ήταν -0,04%.
Οι εγχώριοι αναλυτές έχουν πλήρη συναίσθηση της νευρικότητας που προκαλεί η αβεβαιότητα που σκιάζει τις επενδυτικές αποφάσεις σε παγκόσμια κλίμακα. Κρατούν συνεπώς μικρό καλάθι για τη δημιουργία θετικών προσδοκιών στην τρέχουσα περίοδο. Το σχόλιο της Eurobank Eq. ήταν λιτό και μονοσήμαντο: “Συνεδρίαση συσσώρευσης, λόγω μικτών τάσεων στις Αγορές του εξωτερικού, καθώς οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι αναφορικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις”. Ενώ από την Euroxx Sec. διαπίστωναν: “Κινήσεις ωραιοποίησης, λόγω λήξης πρώτου τριμήνου, με τις Τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο”. Η Beta Sec. εκτιμούσε ότι τα γεωπολιτικά θα κυριαρχήσουν σημειώνοντας: “Κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις αναμένονται, ενώ οι επενδυτές θα ακολουθούν την ειδησεογραφία, αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων Ρωσίας - Ουκρανίας”.
Από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σημείωσαν: “Το Ρωσικό σχέδιο για πληρωμές των αγορών Φυσικού Αερίου σε Ρούβλια, από τις Ευρωπαϊκές Χώρες, παραμένει στο τραπέζι, με τους Ευρωπαίους να το απορρίπτουν, κορυφώνοντας την αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στις Ευρωπαϊκές Αγορές. Παρά την θετική ψήφο εμπιστοσύνης της Moody’s και της Citibank για Ελληνικούς Τραπεζικούς τίτλους, η νευρικότητα και η μεταβλητότητα δεν αναμένεται άμεσα να δώσουν τη θέση τους στην προσπάθεια για κίνηση προς τις 900 μονάδες, στην παρούσα φάση”.
Η τοποθέτηση της Leon Depolas Sec. δεν παρέκλινε από το γενικό πνεύμα αλλά διέκρινε για την επομένη περίοδο στοιχεία που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της Αθηναϊκής αγοράς: “Στο επίκεντρο βρίσκεται, τις τελευταίες μέρες, ενδεχόμενή απόφαση της Ρωσίας για πληρωμή των εξαγόμενων ενεργειακών πόρων της σε Ρούβλια, γεγονός που θα επιφέρει νέες αναταράξεις στις Αγορές. Εν όψει περιορισμένων ελιγμών της Χώρας το σενάριο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. Παραμένουμε επιφυλακτικοί βραχυπρόθεσμα, διατηρώντας το ανοδικό όριο του ΓΔΧΑ εντός της ζώνης των 890 - 900μονάδων. Ωστόσο, εισερχόμαστε στην περίοδο διανομής μερισμάτων από τις Ελληνικές Εισηγμένες το επόμενο 4μηνο, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ανθεκτικότητα του Χ.Α. στις πτωτικές πιέσεις”.
Η πεντάδα των blue chip με διψήφια κέρδη στο πρώτο τρίμηνο είναι ΤΕΝΕΡΓ +22,24%, ΕΥΡΩΒ +19,19%, ΕΛΠΕ +18,65%, ΑΡΑΙΓ +15,30% και ΕΤΕ +14,39%. Στον αντίποδα με διψήφιες απώλειες συναντάμε τις ΕΕΕ -36,68%, ΣΑΡ -19,44%, ΔΕΗ -19,15%, ΕΥΔΑΠ -12,16% κι ακολουθεί η ΛΑΜΔΑ με πτώση -9,63%. Αξίζει αναφοράς η ομάδα με την μεγαλύτερη άνοδο τριμήνου στον FTSEM ήτοι ΕΥΠΙΚ +50%, ΣΕΝΕΡ +27,4%, ΕΠΣΙΛ +23,9% και ΟΤΟΕΛ +12,7%.
Με βάση την ποιοτική προσέγγιση των κερδισμένων μετοχών του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ενδιάμεσες διακυμάνσεις, θα λέγαμε πως με βάση την κατάσταση στον ενεργειακό τομέα παγκόσμια, δικαιολογείται η διψήφια άνοδος για το πρώτο τρίμηνο στις ΤΕΝΕΡΓ και ΕΛΠΕ. Ενώ τα μεγάλα κέρδη των ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ είναι το… “ίζημα” μετά την ανατάραξη από την ανατροπή προς το καλύτερο της εικόνας του κλάδου φέτος. Ενώ για την ΑΡΑΙΓ είχαμε την αποτύπωση της αισιοδοξίας για το καλοκαίρι του 2022, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι εξελίξεις στον τομέα των καυσίμων. Αυτές πλέον τις διαμορφώνει η κόντρα ανάμεσα στη Δύση με την ψυχροπολεμική της υπόσταση και την παρέα που σχηματίζουν διάφορα κράτη γύρω από τη Ρωσία.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με πτώση έκλεισε χθες Πέμπτη 31/3 η Wall Street για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, ολοκληρώνοντας το χειρότερο τρίμηνο σε βάθος δύο ετών. Ο Dow Jones υποχώρησε 1,56% ή 550,46 μονάδες στις 34.678,35, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,57% στις 4.530,41 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -1,54% στις 14.220,52 μονάδες.
Οι απώλειες διευρύνθηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης και οι μετοχές έκλεισαν στα χαμηλά της ημέρας. Οι μετοχές στον κλάδο ημιαγωγών και hardware δέχθηκαν πιέσεις εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές της αγοράς PC. Οι μετοχές των τραπεζών συνέχισαν να αποτελούν «αδύναμο σημείο», με τη μετοχή της JPMorgan να υποχωρεί 2,3% και της Goldman Sachs περισσότερο από 1%.
Για το πρώτο τρίμηνο, ο Dow και S&P 500 υποχώρησαν 4,8% 5,2% αντίστοιχα και ο Nasdaq 10%. Πρόκειται για το πρώτο αρνητικό τρίμηνο και για τους τρεις δείκτες της Wall Street από το πρώτο τρίμηνο του 2020, όταν άρχιζε η πανδημία του κορωνοϊού. Καταλύτες, η έναρξη του νέου κύκλου αύξησης των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ, ο υψηλός πληθωρισμός και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 6% μετά την ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν απελευθερώνει 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τα στρατηγικά αποθέματα για έξι μήνες. Η αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου αναμένεται να μειώσει προσωρινά τις πληθωριστικές προσδοκίες, όμως η έντονη μεταβλητότητα που παρουσιάζουν ασκεί πιέσεις στις μετοχές.
Χαμηλότερα κινήθηκαν επίσης οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Αυτή του 10ετούς υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,31% και του 30ετούς σημείωσε πτώση κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,44%.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,9% έναντι του ευρώ.
ΕΥΡΩΠΗ
Απώλειες την τελευταία ημέρα του Μαρτίου του μήνα που σφραγίστηκε από την γεωπολιτική και οικονομική αβεβαιότητα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Στο μακροοικονομικό πεδίο, το γερμανικό λιανεμπόριο ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών καθώς ο τζίρος αυξήθηκε κατά 7% σε πραγματικούς όρους τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με έκθεση της Destatis την Πέμπτη. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο κύκλος εργασιών σε πραγματικούς όρους αυξήθηκε κατά 0,3%.
Επιπλέον, άνοδο κατά 1,3% σημείωσε το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου το τέταρτο τρίμηνο του έτους 2021 σε τριμηνιαία βάση, ελαφρώς πάνω από τις προσδοκίες σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (ONS).
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,94% στις 455,86 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,83% στις 7.515,68 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -1,31% στις 14.414,75 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,21% στις 6.659,87 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ έχασε -1,10% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ -1,23%.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του Brent σημειώνει πτώση 4,5% στα 108,31 δολάρια και η τιμή WTI κινείται χαμηλότερα 3,6% στα 103,99 δολ. Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού ενισχύεται 0,5% στα 1.950 δολ.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει πτώση 0,5% έναντι του δολαρίου στο 1,1094 δολ.
ΧΑ
Με άμυνα στις εισαγόμενες πιέσεις το -0,59% με επίδοση Μαρτίου -1,36% και ετήσια -1,55%
Ήταν μέρα με τους επενδυτές να έχουν αρχικά διάθεση για σχηματισμό θέσεων αλλά διαπιστώνοντας τις πωλήσεις θέσεων στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οδήγησαν περισσότερα από τα κερδισμένα στο διήμερο blue chip σε κίνηση σε αρνητικό πεδίο. Έτσι με πέρασμα οριακά πάνω από τις 885 στις 15:17 άρχισε η αναζήτηση για τον πυθμένα στις 879,45 μονάδες που ήρθε ακριβώς στις 17:15 αφού σταμάτησε στις 881,86 στις 17:00 (-0,32%). Η υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης κατά τις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος τον έφερε στο επίπεδο των 879,5 μονάδων.
Το πρώτο τρίμηνο
Ο ΓΔ με κέρδη +4,86% τον Ιανουάριο και απώλειες -4,82% τον Φεβρουάριο του πολέμου, με το -1,36% τον Μάρτιο απόκτησε απώλειες τριμήνου -1,55%. Ο FTSE25 με κέρδη +5,83% τον Ιανουάριο και απώλειες -5,00% τον Φεβρουάριο του πολέμου, με το -1,51% τον Μάρτιο απόκτησε απώλειες τριμήνου -0,97%. Ο FTSEM λόγω της μεγαλύτερης ποικιλίας των επενδυτών που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση των μετοχών του είχε κέρδη +4,52% τον Ιανουάριο και απώλειες -2,00% τον Φεβρουάριο του πολέμου, με το -1,63% τον Μάρτιο απόκτησε επίδοση τριμήνου +0,76%. Ο κλάδος που βρίσκεται στον πυρήνα των ΓΔ και FTSE25 ο Τραπεζικός με κέρδη +17,92% τον Ιανουάριο και απώλειες -5,67% τον Φεβρουάριο του πολέμου, με το +0,55% τον Μάρτιο εμφάνισε κέρδη τριμήνου +11,84%.
Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα
Οι επενδυτές με σταθερά μέτριο τζίρο, και μέτριας αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 879,45 από 884,70 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -0,59% ή 5,25 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος διατηρήθηκε στα 74,010 από 73,999 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 5,3867 από 9,640 εκατ. ευρώ, και τον ΟΤΕ αφορούσαν 4,436 εκατ. ευρώ, την ΤΕΝΕΡΓ 649.539 ευρώ, τον ΟΠΑΠ 495.224 ευρώ, και την ΜΠΕΛΑ 271.000 ευρώ.
Από τις μετοχές που διακινήθηκαν σημείωσαν άνοδο 44 από 48 την Τετάρτη 30/3 και 57 από 54 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 23 από 17. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 63,299 από 63,644 δις ευρώ.
Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -0,52% στις από 2139,12 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 11,18 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης ενώ ο FTSEΜ έχασε -0,29%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Το κλείσιμο του FTSE25 στο κατώτερο ημέρας δε διαφοροποίησε τα στοιχήματα
Με τον FTSE25 να κλείνει στις 2128 μονάδες χονδρικά, το κλείσιμο των ΣΜΕ Απριλίου και Μαΐου στις 2126,75 αποτύπωσε τις προσδοκίες για συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα σήμερα. Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και τελευταία του πρώτου τριμήνου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης από την έναρξη ως τις 15:18. Αλλά μετά και ως τις 16:15 άλλαζε πρόσημα, για να περάσει στα τελευταία 40 λεπτά μόνιμα σε αρνητικό.
Το άνοιγμα στις 2151,58 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 12,46 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 11,18 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2191,88 μονάδες, ήρθε στις 11:02. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 17:15 και ήταν οι 2127,94 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2127,94 από 2139,12 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,52% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα υποχώρησε στα 7,864 εκατ. ευρώ την Πέμπτη 31/3/22.
Ο FTSE25 με κέρδη +5,83% τον Ιανουάριο και απώλειες -5,00% τον Φεβρουάριο του πολέμου, με το -1,51% τον Μάρτιο απόκτησε απώλειες τριμήνου -0,97%. Ο κλάδος που βρίσκεται στον πυρήνα των ΓΔ και FTSE25 ο Τραπεζικός με κέρδη +17,92% τον Ιανουάριο και απώλειες -5,67% τον Φεβρουάριο του πολέμου, με το +0,55% τον Μάρτιο εμφάνισε κέρδη τριμήνου +11,84%.
Για την αγοραία συναίνεση είναι θετική ένδειξη ότι ο FTSE25 άφησε πίσω του τις 2100 (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων) και θέλει να αναμετρηθεί με την ζώνη 2137 - 2200. Κλείσιμο πάνω από τις 2200, μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 2231 και 2305 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 2042 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), 2000, 1952 και 1911 – 1899 μονάδες.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Απριλίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 755 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2168,00 μονάδες, κατώτερο στις 2120,00 και τελευταίες πράξεις στις 2124,00 μονάδες με τιμή κλεισίματος τις 2126,75 από 2138,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 2722 από 2922. Διακινήθηκαν επίσης 8 ΣΜΕ της σειράς Μαΐου με ανώτερο τις 2159,25 μονάδες κατώτερο τις 2121,00 και τελευταίες πράξεις στις 2121,00 με τιμή κλεισίματος τις 2126,75 από 2138,75 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια παρέμειναν 226.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε χαμηλό αλλά απλώθηκε. Στα calls λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 3 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2100 και τις 2150 μονάδες. Για την επόμενη σειρά λήξης Μαΐου ο όγκος ήταν μηδενικός. Στα δικαιώματα πώλησης της νέας τρέχουσας σειράς διακινήθηκαν 50 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2050 και τις 2150 μονάδες. Ενώ για την επομένη σειρά λήξης Μάιου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια.
Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση της Τετάρτης 30/3, στις 641,14 μονάδες με μεταβολή -2,70%. Στη χθεσινή σύνοδο της Πέμπτης 31/3, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 643,00 μονάδων (+0,29%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 648,41 (+1,13%), και ανώτερο τις 652,41 (+1,76%) έκλεισε στις 643,00 μονάδες με μεταβολή +0,29%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 23,201 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-0,36%) απασχόλησε 6,712 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+0,72%) 6,656 εκατ., η ΠΕΙΡ (-0,35%) απασχόλησε 1,889 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+0,81%) απασχόλησε 7,945 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 650,25 από 648,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 0.
Η πεντάδα των blue chip με διψήφια κέρδη στο πρώτο τρίμηνο είναι ΤΕΝΕΡΓ +22,24%, ΕΥΡΩΒ +19,19%, ΕΛΠΕ +18,65%, ΑΡΑΙΓ +15,30% και ΕΤΕ +14,39%. Στον αντίποδα με διψήφιες απώλειες συναντάμε τις ΕΕΕ -36,68%, ΣΑΡ -19,44%, ΔΕΗ -19,15%, ΕΥΔΑΠ -12,16% κι ακολουθεί η ΛΑΜΔΑ με πτώση -9,63%. Αξίζει αναφοράς η ομάδα με την μεγαλύτερη άνοδο τριμήνου στον FTSEM ήτοι ΕΥΠΙΚ +50%, ΣΕΝΕΡ +27,4%, ΕΠΣΙΛ +23,9% και ΟΤΟΕΛ +12,7%.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 613 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Ιουνίου, τα 290 ΣΜΕ της ΙΝΤΚΑ λήξης Ιουνίου, και τα 267 ΣΜΕ της ΤΕΝΕΡΓ λήξης Ιουνίου.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένα στα 1000 συμβόλαια για ΒΙΟ, στα 500 για ΕΛΧΑ και στα 487 για ΑΡΑΙΓ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός αναλυτής Πέτρος Στεριώτης
Με το κλείσιμο του 1ου τριμήνου να συνδιαμορφώνει τις αποτιμήσεις μέσω κινήσεων ‘window dressing’, ο Τραπεζικός κλάδος έχει ανακτήσει το ήμισυ περίπου των απωλειών από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων”, όπως επισημαίνει Σε υψηλό 10 εβδομάδων ο S&P 500, παρά την αβεβαιότητα, κινείται πλέον σε "προπολεμικά" επίπεδα και αρκετά κοντά στα ιστορικά υψηλά του.
Εκτιμούμε ότι ο πρόσφατος ετεροχρονισμός και η αρνητική απόκλιση του ΓΔ από τα Ξένα δεν μπορεί να συνεχιστεί στο διηνεκές. Αν οι μετοχικές Αγορές "ξέρουν κάτι", μάλλον απεικονίζουν κάποια αισιοδοξία για το μέλλον των πολιτικοοικονομικών εξελίξεων, ή έστω έχουν αρχίσει να αποτιμούν ψυχραιμότερα τις υπό διαμόρφωση συνθήκες.
Η αυριανή ανακοίνωση των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ θα αποτελέσει επιχείρημα είτε για τα "γεράκια", είτε για τους "εικοσιπεντάρηδες" της Federal Reserve. Σε κάθε περίπτωση ο καλπάζων πληθωρισμός ροκανίζει την καθαρή κερδοφορία και συνεπώς τα πλάνα προσλήψεων και την αποτίμηση των χιλιάδων Αμερικανικών Εισηγμένων.
Σε ότι αφορά την αξία του χρήματος στην Χώρα μας, δεν περιμένουμε τα πάντα από την ΕΚΤ, αλλά πράξεις και από τους ντόπιους καθ' ύλην αρμόδιους, καθώς από λόγια χορτάσαμε, ενώ ο τιμάριθμος ‘πεινάει’ και ροκανίζει το καθαρό διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών και κατ' επέκταση των κωδικών λιανικής του Χ.Α.
Σήμερα
Μετά τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση των μετοχών παγκόσμια τα τελευταία δύο χρόνια, οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Παρασκευή 1 Απριλίου καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και τους αυξανόμενους κινδύνους για εμφάνιση ύφεσης.
Αντανακλώντας τη ζοφερή διάθεση ως αποτέλεσμα των διακοπών της προσφοράς και λόγω της αύξησης του κόστους πρώτων υλών, η ιαπωνική επιχειρηματική εμπιστοσύνη έφτασε σε χαμηλό εννέα μηνών το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας της Ιαπωνίας, με τις εταιρείες να αναφέρουν ότι αναμένουν περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών.
Στις 8:45