Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 01 Απριλίου 2022 22:00

14η αξιολόγηση: Τι πρέπει να περιμένει η Ελλάδα

Στις μονοήμερες επαφές των επικεφαλής των θεσμών με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα την ερχόμενη Τετάρτη επικεντρώνεται το ενδιαφέρον, στο πλαίσιο της 14η αξιολόγησης της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.  

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected] 

Στις μονοήμερες επαφές των επικεφαλής των θεσμών με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα την ερχόμενη Τετάρτη επικεντρώνεται το ενδιαφέρον, στο πλαίσιο της 14η αξιολόγησης της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Βασικός στόχος της Αθήνας είναι, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το κλείσιμο όσο το δυνατό περισσότερων εκκρεμοτήτων, ανοίγοντας το δρόμο για την λήψη αποφάσεων εκταμίευσης τόσο της δόσης των 744 εκατ. ευρώ που συνδέεται με την τρέχουσα αξιολόγηση, όσο και για τη δόση που εκκρεμεί από το 2019. Αλλά και για το χρόνο εξόδου από την εποπτεία.

Για το θέμα χθες ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι εκτιμάται σε σημαντικό βαθμό η πρόοδος της Ελλάδας. Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν διαβλέπει δυσκολίες σε μια ομαλή μετάβαση της χώρας και την απόκτηση μιας φυσιολογικής πλέον σχέσης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Από την άλλη, η ελληνική πλευρά επιδιώκει έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία καθώς έχει πλέον σημειώσει σημαντική πρόοδο στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων και σε δημοσιονομικό επίπεδο, παρά τις κρίσεις με τις οποίες έχει βρεθεί αντιμέτωπη (πανδημία, ενεργειακή κρίση, πόλεμος στην Ουκρανία). Ένα ακόμα επιχείρημα είναι και το γεγονός ότι οι αγορές θα εισπράξουν θετικά μια τέτοια απόφαση, όπως άλλωστε έχει διατυπωθεί σε πρόσφατες ανακοινώσεις οίκων αξιολόγησης για την Ελλάδα.

Ωστόσο οι συγκεκριμένες αποφάσεις δεν αναμένονται νωρίτερα από τον Ιούνιο με Ιούλιο με βάση και την έκθεση αξιολόγησης των θεσμών η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα το Μάιο.

Πολλά θα εξαρτηθούν από :

·τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με τη διατήρηση ή όχι της ρήτρας διαφυγής και το 2023. Το τοπίο εκτιμάται ότι θα ξεκαθαρίσει στα μέσα Μαΐου οπότε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει την τελική της εισήγηση με βάση και τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν που θα δημοσιοποιηθούν τον ίδιο μήνα.

·  την κατάσταση στις διεθνείς αγορές καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αυξήσει τα spreads και το κόστος δανεισμού, καθιστώντας «απαγορευτική» οποιαδήποτε σχέδια για νέα έκδοση ομολόγου και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους να τηρεί στάση αναμονής. Ωστόσο αυτό που έχει τονιστεί αρκετές φορές από τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι ότι τα ταμειακά διαθέσιμα κινούνται τα επίπεδα των 40 δισ. ευρώ. Σε συνδυασμό με την ικανοποιητική πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η Ελλάδα, με βάση τον κ. Σταϊκούρα, δεν έχει λόγο να βγει στις αγορές υπό συνθήκες έντονης μεταβλητότητας στις αγορές. Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι με την έξοδο του Ιανουαρίου μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου, η χώρα άντλησε το 25% του στόχου που είχε τεθεί για φέτος που είναι 12 δις. ευρώ για το σύνολο του 2022.

Ένα άλλο ζήτημα, το οποίο συνδέεται και με το κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, είναι τι θα γίνει με τις δόσεις που αναμένει η Αθήνα. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, η πολιτική απόφαση εκταμίευσης της δόσης των 744 εκατ. ευρώ αναμένεται στο Eurogroup του Ιουνίου με βάση και την έκθεση των θεσμών. Όσον αφορά τη δόση που εκκρεμεί, θα πρέπει να αποφασισθεί το πότε θα «έρθει» με ορίζοντα έως το τέλος του 2022.

Αν η εκταμίευση της δόσης που εκκρεμεί από το 2019 μεταφερθεί για αργότερα θα συνδεθεί με τη μετα-προγραμματική αξιολόγηση, που ισχύει και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη που είχαν μνημόνια (όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία). Θα τελεί σε αυτό το καθεστώς έως ότου εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε. Παράλληλα, θα υπάρχει και εσωτερική αξιολόγηση που θα διεξαχθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) μέσω της διαδικασίας Early Warning. Αυτή η αξιολόγηση καταγράφει κάθε τρίμηνο την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων και την ευστάθεια των οικονομιών των χωρών-μελών και δεν δημοσιοποιείται.