Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2022 08:14

Επενδύσεις 1,3 δισ. ευρώ μετά την ένωση Nova - Wind

Στο τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα έχει υλοποιηθεί η ουσιαστική ενοποίηση των Nova και Wind και ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη δέσμευση του μετόχου τους, United Group, για επενδύσεις 1,3 δισ. ευρώ.

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Στο τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα έχει υλοποιηθεί η ουσιαστική ενοποίηση των Nova και Wind και ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη δέσμευση του μετόχου τους, United Group, για επενδύσεις 1,3 δισ. ευρώ.

Στη νέα κοινή διοικητική ομάδα, που θα τρέξει την ενοποιημένη εταιρεία, όπως ανακοινώθηκε χθες, επικεφαλής στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τέθηκε ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος (νυν διευθύνων σύμβουλος της Nova). Η United Group επανέλαβε χθες την πρόθεσή της να επενδύσει επιπλέον 1,3 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια, εστιάζοντας σε τομείς προτεραιότητας, όπως το δίκτυο οπτικών ινών, η τεχνολογία 5G και η συνδρομητική τηλεόραση.

Σύμφωνα με την ίδια έχει ήδη επενδύσει 1,4 δισ. στην Ελλάδα (εξαγορά των Wind και Nova και εμπλουτισμός περιεχομένου της συνδρομητικής τηλεόρασης κ.λπ.). Ειδικά ως προς το δίκτυο οπτικών ινών οι αποφάσεις της Nova - Wind (εκτιμάται ότι το brand name Nova θα επικρατήσει στο τέλος) θα συμβάλουν ευρύτερα στη διαμόρφωση του επόμενου βήματος όσον αφορά τα σταθερά δίκτυα νέας γενιάς στη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση του εν λόγω τηλεπικοινωνιακού φορέα για πιθανή συνεργασία με τη ΔΕΗ, η οποία έχει ανακοινώσει τη δημιουργία δικτύου οπτικών ινών μέσω του ενσύρματου δικτύου της για την ενέργεια, είναι ενεργή. Στα πιθανά σενάρια ωστόσο παραμένει και η ανάπτυξη δικών της υποδομών.

Η Wind άλλωστε τον Νοέμβριο πέρυσι είχε ανακοινώσει την ίδρυση της Hellenic Open Fiber, με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης των δικτύων νέας γενιάς, με ιδιαίτερη έμφαση στα δίκτυα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home) ή την επιχείρηση (Fiber to the Office). Η Wind είχε μιλήσει τότε για επενδύσεις περίπου 150 εκατ. ευρώ μέχρι το 2026, ένα πλάνο που πλέον τελεί υπό αναθεώρηση.

Η νέα διοικητική ομάδα

Τα μέλη της κοινής διοικητικής ομάδας Nova - Wind όπως ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν: Στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον κ. Γεωργιόπουλο, ο οποίος πριν αναλάβει διευθύνων σύμβουλος στη Nova κατείχε τη θέση του Business Segment Executive Director στη Wind, γνωρίζει δηλαδή καλά και τις δύο εταιρείες.

Την Κική Σιλβεστριάδου, ως Chief Executive Officer της Nova Media (είναι στη θέση αυτή από τον Σεπτέμβριο του 2021).

Τους Γεώργιο Λάμπρου, ως Chief Financial Officer, Μιχάλη Αναγνωστάκο, Chief Marketing Officer, Χρήστο Νούλη, Chief Commercial Officer, Αλέξανδρο Μπρέγιαννη, Public Sector & ICT Executive Director και Γιώργο Τσαπρούνη, Corporate Affairs Executive Director, προερχόμενους από το προηγούμενο διοικητικό σχήμα της Wind. Τους Δημήτρη Παπαζαφειρόπουλο, ως Technical Chief Operations Officer, Κατερίνα Μανιαδάκη ως Legal & Regulatory Executive Director και Μαρία Στεργίου, ως B2B Executive Director, προερχόμενους από τη Nova.

Σε εύθετο χρόνο θα ανακοινωθεί ο νέος Chief Technology Officer. Δεν παραμένει στο νέο διοικητικό σχήμα ο Χάρης Κυριακόπουλος ο οποίος είχε αναλάβει μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος της Wind.

Ο κ. Γεωργιόπουλος σημείωσε ότι γίνεται συνδυασμός δύο σπουδαίων ομάδων για να έρθει εις πέρας ένας κομβικός μετασχηματισμός για τον κλάδο και πρόσθεσε: «Αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να εξελιχθούμε και να επεκτείνουμε τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που παρέχουμε σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, επιδεικνύοντας ακόμη μεγαλύτερη δυναμική».

Χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

Αίτημα για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 100 εκατ. ευρώ, έχει υποβάλει η θυγατρική της Wind, Hellenic Open Fiber, σε συνεργασία με τις τράπεζες Eurobank και Εθνική. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η χρηματοδότηση (δάνειο) που θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη οπτικών ινών έχει εγκριθεί. Πρόκειται για τον πρώτο τηλεπικοινωνιακό φορέα που αξιοποιεί τις δυνατότητες του Ταμείου Ανάκαμψης.