Μέσα σε 197 σελίδες ξετυλίγεται όλο το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για φέτος με στόχο την είσπραξη 2,7 δισ. ευρώ από οφειλές που «εκκρεμούν». Τα τηλέφωνα θα πάρουν «φωτιά» καθώς το 2022 σχεδιάζεται η πραγματοποίηση 55.000 τηλεφωνικών κλήσεων σε φορολογούμενους που έχουν «ανοιχτούς λογαριασμούς» με την εφορία προκειμένου να τους υπενθυμίσουν τις υποχρεώσεις τους.
Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]
Μέσα σε 197 σελίδες ξετυλίγεται όλο το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για φέτος με στόχο την είσπραξη 2,7 δισ. ευρώ από οφειλές που «εκκρεμούν». Τα τηλέφωνα θα πάρουν «φωτιά» καθώς το 2022 σχεδιάζεται η πραγματοποίηση 55.000 τηλεφωνικών κλήσεων σε φορολογούμενους που έχουν «ανοιχτούς λογαριασμούς» με την εφορία προκειμένου να τους υπενθυμίσουν τις υποχρεώσεις τους.
Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν χρέη ακόμα και έως 500 ευρώ αλλά και όσοι δεν έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα δηλώσεις ΦΠΑ ή δήλωση φόρου μισθωτών υπηρεσιών ή άφησαν απλήρωτα ποσά ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ή άλλων φόρων.
Παράλληλα, η εφορία θα στέλνει και e-mail μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης [email protected] των οποίων το περιεχόμενο θα έχει τη μορφή :
- υπενθύμισης για την υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ
- εντοπισμού σε φορολογουμένους που δεν έχουν ικανοποιήσει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 113 δισ. ευρώ που έχουν φτάσει οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων η ΑΑΔΕ φιλοδοξεί να εισπράξει 2,7 ευρώ οι οποίες αφορούν χρέη τα οποία δημιουργήθηκαν πριν από το 2022.
Στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ περιλαμβάνονται επίσης έλεγχοι οι οποίοι θα ξεκινούν από ένα τυχαίο δείγμα άμεσων επιστροφών φόρων και θα φτάνουν μέχρι τις συναλλαγές που πραγματοποιούν οι πολίτες με τις χρεωστικές και πιστωτικές τους κάρτες. Βασικός στόχος είναι ο εντοπισμός ποσών που έχουν επιστραφεί εξαιτίας για π.χ. ψευδών δικαιολογητικών, περιπτώσεις δήλωσης μηδενικού ΦΠΑ ενώ υπήρξε τζίρος ή και περιπτώσεις καταβολής ΦΠΑ χαμηλότερου σε σχέση με όσα εισπράχθηκαν. Στα «όπλα» της ΑΑΔΕ περιλαμβάνονται επίσης και τα εμβάσματα από αλλοδαπές αρχές ενώ θα πραγματοποιηθούν και πολλοί τελωνειακοί έλεγχοι.
Στο στόχαστρο θα βρεθούν επίσης και οι βραχυχρόνιες μίσθωσης τύπου Airbnb όπως και οι δαπάνες όσων θεωρούνται ότι ξοδεύουν περισσότερα σε σχέση με τα εισοδήματα που δηλώνουν στην εφορία.
Από τους 76.900 φορολογικούς ελέγχους και διασταυρώσεις που περιγράφονται στο σχέδιο της ΑΑΔΕ υπολογίζεται ότι θα βεβαιωθούν φόροι ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο το ποσό που εκτιμάται ότι θα καταφέρει να εισπράξει θα είναι κάτω από το 50% αυτού, δηλαδή 800 εκατ. ευρώ.
Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ το 2022 θα πραγματοποιηθούν :
* τουλάχιστον 25.000 φορολογικοί έλεγχοι εκ των οποίων:
- 8.100 στοχευμένοι φορολογικοί έλεγχοι (μεγάλων επιχειρήσεων, φορολογουμένων μεγάλου πλούτου, κ.λπ.) με έμφαση σε ελέγχους επιτηδευματιών με μεγάλο φορολογικό κενό που δεν έχουν ελεγχθεί την τελευταία 5ετία, καθώς και με χρήση έμμεσων τεχνικών ελέγχου
- 700 στοχευμένοι μερικοί έλεγχοι ΦΠΑ
- 1.000 έλεγχοι σε δείγμα υποθέσεων επιστροφών φόρων
- 5.500 έκτακτοι έλεγχοι σε επιτηδευματίες (λήψη κρατικών ενισχύσεων, αξιοποίηση πληροφοριών κλπ.)
- 4.000 έλεγχοι λοιπών περιπτώσεων εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων
- 200 έλεγχοι σε τυχαίο δείγμα φυσικών προσώπων επιτηδευματιών και νομικών προσώπων, έλεγχοι δέουσας επιμέλειας καθώς και σε περιπτώσεις μεταφοράς φορολογικής κατοικίας
- 5.500 στοχευμένοι έλεγχοι επιστροφής φόρων.
* τουλάχιστον 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου
* τουλάχιστον 900 υποθέσεις έρευνας από τις ΥΕΔΔΕ, εκ των οποίων:
· 170 υποθέσεις έρευνας, οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών
· συναλλαγών
· 100 υποθέσεις ερευνών αξιοποίησης νέων πληροφοριών και δεδομένων
· 50 υποθέσεις ειδικών ερευνών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου
· 580 υποθέσεις ερευνών φοροδιαφυγής που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών
· λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης
· και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επεξεργασίας ψηφιακών αρχείων κ.λπ.
* τουλάχιστον 34.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι πρόληψης από τις ΔΟΥ και 14.500 από τις ΥΕΔΔΕ
* αξιοποίηση των δεδομένων των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA) για ελεγκτικούς σκοπούς
* διασταύρωση για τον εντοπισμό φορολογουμένων που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ είχαν δραστηριότητα
* διασταυρώσεις για τη συμμόρφωση φορολογουμένων με προσυμπληρωμένους κωδικούς αποδοχών-συντάξεων
* διασταυρώσεις για τη συμμόρφωση φορολογουμένων στην υποβολή δηλώσεων ΦΕΦΠ για πρόσθετες αποδοχές
* διασταυρώσεις σε ποσοστό τουλάχιστον 10% επί του συνόλου των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (DAC1) τουλάχιστον για το έτος 2017 καθώς και επί εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (FATCA) για δεδομένα έτους 2016
* Διασταύρωση σε ποσοστό τουλάχιστον 10% επί του συνόλου των εισερχομένων πληροφοριών τόκων φυσικών προσώπων από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (DAC2/ CRS) τουλάχιστον για το έτος 2016.