Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2022 11:06

Γιατί η HSBC αφαιρεί τη λέξη «πόλεμος» από τις εκθέσεις της

Η HSBC όχι μόνο έχει αρνηθεί να ακολουθήσει άλλες τράπεζες στην έξοδό τους από την ρωσική αγορά, αλλά, σύμφωνα με τους Financial Times, έχει επανειλημμένως αφαιρέσει από τις εκθέσεις των αναλυτών της τις αναφορές στη λέξη «πόλεμος» στην Ουκρανία.

Η HSBC όχι μόνο έχει αρνηθεί να ακολουθήσει άλλες τράπεζες στην έξοδό τους από την ρωσική αγορά, αλλά, σύμφωνα με τους Financial Times, έχει επανειλημμένως αφαιρέσει από τις εκθέσεις των αναλυτών της τις αναφορές στη λέξη «πόλεμος» όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία.

Η Μόσχα αρνείται σταθερά ότι έχει εισβάλει στην Ουκρανία, απορρίπτοντας τη λέξη «πόλεμο». Σύμφωνα με τη Ρωσία στην Ουκρανία πραγματοποιείται μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Σύμφωνα με τους FT που επικαλούνται δύο άτομα με άμεση γνώση του θέματος, οι επιτροπές της HSBC που εξετάζουν όλες τις δημοσιευμένες έρευνες και τις επικοινωνίες πελατών έχουν τροποποιήσει πολλές αναφορές για να απαλύνουν τη γλώσσα που χρησιμοποιείται για το θέμα. Έτσι αλλάζουν τη λέξη «πόλεμος» σε «σύγκρουση».

Οι αλλαγές στη διατύπωση έχουν προκαλέσει εσωτερικό «θόρυβο» και καταγγελίες από κάποια μέλη του προσωπικού, ανέφεραν οι πηγές των FT. Έρχονται επίσης σε αντίθεση με τις σαφείς αναφορές στον «πόλεμο» της Ρωσίας από ανταγωνιστικές τράπεζες όπως η UBS, η Goldman Sachs και η Deutsche Bank.

Η HSBC αρνήθηκε να σχολιάσει και αναφέρθηκε σε προηγούμενη δήλωσή της: «Οι σκέψεις μας είναι με όλους όσους επηρεάστηκαν από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία».

Άτομο κοντά στην τράπεζα είπε ότι το θέμα είναι ευαίσθητο επειδή η HSBC έχει περίπου 200 υπαλλήλους στη Ρωσία, όπου η κυβέρνηση έχει εισαγάγει έναν σκληρό νέο νόμο κατά της διάδοσης ψευδών πληροφοριών γύρω από τον πόλεμο της Ουκρανίας, με ποινές φυλάκισης έως και 15 ετών.

Εσωτερικά η HSBC είναι πιο ανοιχτή, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Νόελ Κουίν να χρησιμοποιεί τη λέξη πόλεμος σε βίντεο με κορυφαία στελέχη, ανέφεραν οι FT.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr