Η Κομισιόν θέλει να σταματήσει τα κεντρικά έργα προστασίας του περιβάλλοντος στην ευρωπαϊκή αγροτική οικονομία μέχρι νεοτέρας, προκειμένου να αυξηθεί η συγκομιδή. «Λόγω του πολέμου, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού έχουν αυξηθεί κατά 70% από την ρωσική εισβολή», δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]
Η Κομισιόν θέλει να σταματήσει τα κεντρικά έργα προστασίας του περιβάλλοντος στην ευρωπαϊκή αγροτική οικονομία μέχρι νεοτέρας, προκειμένου να αυξηθεί η συγκομιδή. «Λόγω του πολέμου, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού έχουν αυξηθεί κατά 70% από την ρωσική εισβολή», δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Ρωσία παράγει το 10% και η Ουκρανία το 4% του παγκόσμιου σιταριού. Το μερίδιο και των δύο χωρών στις παγκόσμιες εξαγωγές μαζί είναι περίπου 30%. Εκφράζονται φόβοι για τεράστιες αποτυχίες παράδοσης λόγω των συγκρούσεων στην Ουκρανία και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
«Δεν υπάρχει άμεση απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια στην ΕΕ, επειδή είναι μεγάλος παραγωγός και καθαρός εξαγωγέας σιτηρών», ανέφερε η Κομισιόν. Αλλά η προσφορά στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή απειλείται. Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Κομισιόν, σε αντίθεση με τα προηγούμενα σχέδια, δεν παρουσίασε το προγραμματισμένο σχέδιο κανονισμού για τη μείωση κατά 50% της χρήσης φυτοφαρμάκων έως το 2030 .
Ούτε ανέφερε κάποια νέα ημερομηνία. Ωστόσο, ανακοίνωσε ότι φέτος θα επιτραπεί στα κράτη μέλη να δώσουν άδεια στους αγρότες να φυτεύουν σιτάρι και καλαμπόκι, για παράδειγμα, σε περιοχές που έχουν καθοριστεί για προστασία του περιβάλλοντος.
Μια εκπρόσωπος της Επιτροπής διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο κανονισμού για τη μείωση των φυτοφαρμάκων θα δημοσιευθεί αργότερα. Ο Ντομπρόβσκις διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν συνεχίζει την περιβαλλοντική της στρατηγική «Πράσινη Συμφωνία» και τη γεωργική εφαρμογή της στη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο». Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η γεωργία είναι η κύρια αιτία της εξαφάνισης των ειδών. Ένας λόγος για αυτό είναι τα φυτοφάρμακα…
Η Κομισιόν θέλει βέβαια να αποζημιώσει τους αγρότες με 500 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον, επειδή πρέπει να πληρώσουν πολύ περισσότερα για ενέργεια, ζωοτροφές και λιπάσματα λόγω του πολέμου. Η Επιτροπή θα βοηθήσει επίσης τους χοιροτρόφους αγοράζοντας κρέας και αποθηκεύοντάς το για 2 έως 5 μήνες. Αυτό έχει στόχο να υποστηρίξει τις τιμές, οι οποίες είναι εδώ και καιρό χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής.
Ο Μάρτιν Χέσλινγκ, εκπρόσωπος γεωργικής πολιτικής των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επέκρινε την Κομισιόν , τονίζοντας ότι το σχέδιο κανονισμού δεν θα μπορούσε πλέον να ψηφιστεί σε αυτήν τη νομοθετική περίοδο έως το 2024, εάν δεν είναι διαθέσιμο μέχρι το τέλος του έτους. «Γι' αυτό αυτή η αναβολή είναι στην πραγματικότητα μια κηδεία για την οικολογική γεωργία», λέει ο Χέσλινγκ.
Η Επιτροπή της ΕΕ πιθανότατα θα παραιτηθεί επίσης από την υποχρέωση που έχει προγραμματιστεί για το 2023, ώστε οι αγρότες να χρησιμοποιούν το 4% της καλλιεργήσιμης γης τους όχι για παραγωγή αλλά για τη φύση, προειδοποίησε ο βουλευτής. «Αυτές οι περιοχές είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη βιοποικιλότητα».
Το 2020, η Επιτροπή της ΕΕ αποφάσισε να δώσει μια απάντηση στην κρίση του κλίματος και της βιοποικιλότητας με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία . Η Πράσινη Συμφωνία βρήκε το δρόμο της στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ , παρά τις μεγάλες αντιδράσεις από τα διάφορα αγροτικά λόμπι.
Λόγω του πολέμου της Ουκρανίας όμως, τα αιτήματα των γεωργικών λόμπι να αναβληθούν ή και να αποσυρθούν ακόμη ,αυτές οι δοκιμαστικές οικολογικές μεταρρυθμίσεις εγείρονται τώρα ξανά. Αυτό το βήμα προς τα πίσω θα ήταν παράλογο: Ακριβώς επειδή οι κρίσεις αποκαλύπτουν όλο και περισσότερες «αχίλλειες πτέρνες» στο γεωργικό και επισιτιστικό σύστημα, η Πράσινη Συμφωνία πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν οι αιτίες και να εφαρμοστεί μια βιώσιμη, στραμμένη προς το μέλλον, λύση.
Οι υψηλές τιμές δείχνουν ότι περισσότερα τεχνητά λιπάσματα και συνθετικά φυτοφάρμακα αποτελούν αδιέξοδο. Αντίθετα, η βιολογική γεωργία, σύμφωνα με μια αλλαγή στο σύστημα τροφίμων, είναι μια επιτακτική εναλλακτική λύση στο μοντέλο της βιομηχανικής γεωργίας που απαιτεί ένταση πόρων. Η εξάρτηση της γεωργίας από τα ορυκτά καύσιμα αποτελεί επίσης μέρος του προβλήματος, όπως και η βιομηχανική παραγωγή αγροκαυσίμων και βιοαερίου, η παραγωγή κρέατος που εξαρτάται από εισαγωγές και συμπυκνωμένες ζωοτροφές ή η εντατική γεωργία σε βάρος του κλίματος και της βιοποικιλότητας.
Οι στόχοι της μείωσης της χρήσης τεχνητών λιπασμάτων, συνθετικών φυτοφαρμάκων και αντιβιοτικών και η εφαρμογή πιο βιολογικής γεωργίας και δικαιότερης διανομής και κοινωνικών δικαιωμάτων είναι περισσότερο από ποτέ σωστή και επιβεβλημένη. Μόνο η οικολογική και βιολογική γεωργία μπορεί να ταΐσει τον πλανήτη με ασφάλεια και αξιοπιστία. Αυτό απαιτεί αλλαγή του συστήματος. Περισσότερο από ποτέ, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία δεν πρέπει να γίνει πιόνι!