Παρουσία του υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, και του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ, Δημήτρη Φραγκάκη, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στο πλαίσιο του οποίου υπεγράφη και Μνημόνιο Συνεργασίας με τον ΕΟΤ.
Παρουσία του υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, και του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ, Δημήτρη Φραγκάκη, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στο πλαίσιο του οποίου υπεγράφη και Μνημόνιο Συνεργασίας με τον ΕΟΤ.
Κατά την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, τόνισε ότι ο τουρισμός έχει αποδείξει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια την κρίσιμη συμβολή του στην εθνική οικονομία. Είναι ο κλάδος που, ακόμα και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, δεν έπαψε να δημιουργεί εθνικό πλούτο, θέσεις εργασίας και εισοδήματα. Σχετικά με τις νέες ανατροπές που δημιούργησαν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια και τα τρόφιμα, ο κ. Μπρατάκος είπε πως «σε μια ακόμη ταραγμένη περίοδο, η Ελλάδα όχι μόνο διατηρεί, αλλά και ενισχύει το προφίλ που έχτισε στη διάρκεια της πανδημίας. Το προφίλ μιας σύγχρονης και ασφαλούς ευρωπαϊκής χώρας. Μιας χώρας, που επιλέγει να βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Υποστηρίζοντας την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη διεθνή νομιμότητα. Θεωρώ ότι η δυναμική που αναπτύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια ως προς τις αφίξεις, δύσκολα θα αντιστραφεί, παρά τις αναταράξεις» ανέφερε.
Αυτή η δυναμική, όμως, σε καμία περίπτωση δε δικαιολογεί εφησυχασμό, συνέχισε. «Στόχος δεν είναι απλώς να αυξάνονται οι αφίξεις, αλλά και τα έσοδα και η προστιθέμενη αξία που παράγει ο τουριστικός κλάδος. Κι αυτό θα γίνει μέσα από τη σταδιακή άμβλυνση της εποχικότητας» είπε ο κ. Μπρατάκος. Μέσα από τη χωρική επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας, σε περισσότερες περιφέρειες και περιοχές. Μέσα από την αύξηση της μέσης δαπάνης και της διάρκειας παραμονής κάθε επισκέπτη. «Στο επόμενο διάστημα, έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε αρκετά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Αξιοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, μπορούν να υποστηριχθούν ποιοτικές επενδύσεις». Ενώ, η τουριστική ανάπτυξη προϋποθέτει ένα σταθερό και ξεκάθαρο ρυθμιστικό περιβάλλον, με απλούστερο πλαίσιο χωροθέτησης και αδειοδότησης τουριστικών επενδύσεων, ανέφερε ο κ. Μπρατάκος.
Πάνω από όλα, όμως, προϋποθέτει συνένωση δυνάμεων. «Συντονισμό, συνεργασία και έξυπνες συμπράξεις μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων: από την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση, μέχρι τις επιχειρήσεις και την κοινωνία. Σε αυτή την κατεύθυνση, κάνουμε σήμερα ως ΕΒΕΑ ένα σημαντικό βήμα, υπογράφοντας μνημόνιο συνεργασίας με τον ΕΟΤ. Θεωρώ την κοινή αυτή πρωτοβουλία ιδιαίτερα σημαντική. Και μπορώ από τώρα να δεσμευθώ ότι δε θα μείνει "στο χαρτί". Σκοπός μας είναι να γίνει πράξη, μέσα από ουσιαστικές κοινές δράσεις, που θα προσθέσουν αξία στις επιχειρήσεις, στον τουρισμό και στην εθνική οικονομία» κατέληξε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.
Στη συμβολή του ελληνικού Τουρισμού και την προστιθέμενη αξία του στην ελληνική οικονομία, στην ελληνική επιχειρηματικότητα και κυρίως στο εμπόριο, αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας. «Ο Τουρισμός δεν είναι υπόθεση των λίγων, είναι υπόθεση των πολλών. Αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, καθώς 1 στα 4 ευρώ του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται, έμμεσα ή άμεσα, από την τουριστική δραστηριότητα. Είναι μία από τις βασικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα» επισήμανε.
Ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά στον εμπορικό κλάδο και στα εμπορικά καταστήματα, που βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με το τουριστικό προϊόν και ουσιαστικά αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του εμπορικού κόσμου της χώρας. «Στηρίζουμε τον ξενοδοχειακό κλάδο, αλλά και τους εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που ασχολούνται με το εμπόριο - ειδικά τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα - τη μεταποίηση, τις διάφορες υπηρεσίες που βρίσκονται σε άμεση διασύνδεση με το τουριστικό προϊόν» υπογράμμισε.
O κ. Κικίλιας χαρακτήρισε την οικονομία του Τουρισμού ως τη λαϊκή οικονομία της Ελλάδας, η οποία επιστρέφει το μέρισμα της επιτυχίας της στη μέση ελληνική οικογένεια. «Όταν αυξάνεται το ταμείο των επιχειρήσεων, αυξάνεται και το πορτοφόλι της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα» ανέφερε.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης τόνισε πως «αν κάτι κερδίσαμε τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας, είναι η ενότητα και η συνεργασία. Αυτή είναι η μεγάλη παρακαταθήκη για τον ελληνικό τουρισμό. Συνεργαστήκαμε όλοι μαζί, υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, και με αυτή την καλή και εποικοδομητική συνεργασία καταφέραμε και φέραμε τα καλά αποτελέσματα και το 2020 και το 2021. Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του ΕΟΤ και της ενίσχυσης της λογικής της συνεργασίας, εμείς προχωράμε στον δρόμο της σύμπραξης με την επιχειρηματική κοινότητα. Χαίρομαι που σήμερα υλοποιούμε μια τέτοια καλή συνεργασία, με το μνημόνιο που υπογράφουμε με το ΕΒΕΑ. Ευχαριστώ τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Γιάννη Μπρατάκο για την εμπιστοσύνη και τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια για τη στήριξη των πρωτοβουλιών μας».