Πριν την επέτειο της παλιγγενεσίας, την 25η Μαρτίου, αναμένεται η Ευρωπαικη Κεντρική Τράπεζα να αποφασίσει για την επέκταση της ομπρέλας προστασίας στα ελληνικά ομόλογα. Το ΔΣ της ΕΚΤ συνεδριάζει αύριο και μεθαύριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ ολοκληρώνει την επεξεργασία ενός σχεδίου, βάσει του οποίου θα συνεχίζει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως επιλέξιμα για χρηματοδότηση μετά τη λήξη του PEPP.
Πριν την επέτειο της παλιγγενεσίας, την 25η Μαρτίου, αναμένεται η Ευρωπαικη Κεντρική Τράπεζα να αποφασίσει για την επέκταση της ομπρέλας προστασίας στα ελληνικά ομόλογα.
Το ΔΣ της ΕΚΤ συνεδριάζει αύριο και μεθαύριο και αναμένεται «τυπικά» να αποφασίσει για τη συνέχιση της επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων και μετά τη λήξη του προγράμματος PEPP για την αντιμετώπιση της πανδημίας στις 31 Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ ολοκληρώνει την επεξεργασία ενός σχεδίου, βάσει του οποίου θα συνεχίζει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως επιλέξιμα για χρηματοδότηση μετά τη λήξη του PEPP.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λούις ντε Γκίντος, μιλώντας σήμερα σε τραπεζικό συνέδριο, απέφυγε να αναφέρει διευκρινίσει την ακριβή ημερομηνία λέγοντας απλά ότι θα γίνει «σύντομα». Ο Λούις ντε Γκίντος ανέφερε πως η ελληνική οικονομία και τα ελληνικά ομόλογα έχουν στηριχθεί ορθώς στο πρόσφατο παρελθόν και τώρα θα ληφθούν αποφάσεις για την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων.
«Δεν προτρέχω», δήλωσε, «αλλά η προσωπική μου άποψη είναι ότι έχουμε δει βελτίωση στην ελληνική οικονομία. Τα ομόλογα βελτιώνονται και αυτό θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Η ελληνική οικονομία είναι πιο ανθεκτική σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν. Είναι η προσωπική μου άποψη, δεν θέλω να προτρέξω για το τι θα αποφασίσει το συμβούλιο (της ΕΚΤ)» είπε χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν δεχθεί ένα σφυροκόπημα από τα μέσα Φεβρουαρίου, με την απόδοση του 10ετους να υπερβαίνει πλέον το 2,7%. Αν και τα επίπεδα αυτά είναι σχετικά χαμηλά – αν δει κανείς διαχρονικά την πορεία του κόστους δανεισμού της χώρας- πρόκειται για ραγδαία αύξηση σε σχέση με έναν χρόνο ή και λίγους μήνες νωρίτερα.
Τον Φεβρουάριο του 2021 η απόδοση του 10ετους ήταν κοντά στο 0,8% και τον Δεκέμβριο της περασμένης χρονιάς στο 1,3%. Το «γερακίσιο» σήμα που έστειλε η ΕΚΤ στην τελευταία συνεδρίασή της ήταν αρκετό για να «κοπεί» η όρεξη των επενδυτών για έκθεση στο ελληνικό χρέος.
Η άνοδος στο κόστος δανεισμού σίγουρα προβληματίζει έντονα τον ΟΔΔΗΧ, που έχει προγραμματίσει να αντλήσει συνολικά 12 δισ. ευρώ μέσα στο έτος από τις αγορές. Έχει προλάβει να δανειστεί ήδη τα 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο κοντά στο 1,8% και μένει να φανεί εάν οι εξελίξεις θα φρενάρουν τα επόμενα βήματά του.
Αναλυτές επενδυτικών οίκων και οίκων αξιολόγησης εξηγούσαν πρόσφατα στη «Ν» πως η απότομη η άνοδος στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν συνιστά απειλή για τη βιωσιμότητα του χρέους, που βρίσκεται στο μεγάλο μέρος του στα χέρια του επίσημου τομέα και έχει ευνοϊκό προφίλ. Τα ισχυρά ταμειακά αποθέματα, αλλά και η στήριξη της ΕΚΤ συνιστούν επίσης παράγοντες, που καθησυχάζουν. Παρόλα αυτά η διεύρυνση των spread συνιστά ένα «καμπανάκι» προς την Ελλάδα να επιμείνει σταθερά στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, αλλά και να επιστρέψει σταδιακά και στον βαθμό που οι συνθήκες το επιτρέπουν, στη δημοσιονομική πειθαρχία.
naftemporiki.gr