Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών περίπου εκτινάχθηκε σήμερα η διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού bund, καθώς η πολιτική κατάσταση στη χώρα παραμένει τεταμένη. Ειδικότερα, το spread ανήλθε στις 217 μονάδες βάσης.
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών περίπου εκτινάχθηκε σήμερα η διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού bund, καθώς η πολιτική κατάσταση στη χώρα παραμένει τεταμένη.
Ειδικότερα, το spread ανήλθε στις 217 μονάδες βάσης από τις 216 μονάδες βάσης που είχε διαμορφωθεί την Παρασκευή, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο spread που καταγράφεται από τον Φεβρουάριο του 1999, σύμφωνα με το Calyon.
ΥΠΟΙΟ: Στη διεθνή κρίση οφείλεται η αύξηση των περιθωρίων
«Η αύξηση των περιθωρίων των επιτοκίων των ομολόγων, που δεν περιορίζεται στην Ελλάδα, οφείλεται στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και τις συνθήκες πίεσης που έχει προκαλέσει στις διεθνείς κεφαλαιαγορές», επισημαίνει το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με το περιθώριο των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων.
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΟ, η Ελλάδα επηρεάζεται λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους που συσσωρεύτηκε στο παρελθόν αλλά και από τα πρόσφατα γεγονότα. Παρά τις συνθήκες αυτές, το ελληνικό Δημόσιο καλύπτει κανονικά τις χρηματοδοτικές του ανάγκες και το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει και στο μέλλον, σημειώνει σε σημερινή ανακοίνωσή του.
«Η κινδυνολογία για την ελληνική οικονομία έχει και τα όριά της. Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, έχει τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις από τη διεθνή κρίση και παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην πολιτική της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη», αναφέρει το ΥΠΟΙΟ.
Σημειώνει επίσης πως «η κινδυνολογία που αναπτύσσεται αναφορικά με την ελληνική οικονομία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», τονίζοντας πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στη ζώνη του ευρώ.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε από το 7,5% του ΑΕΠ που ήταν το 2004 κατά περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες και ανάλογη μείωση υπήρξε και με το δημόσιο χρέος, που το 2004 είχε φθάσει στο 98,6% του ΑΕΠ, αναφέρει το ΥΠΟΙΟ.
Πηγή: Reuters