Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2008 11:00

Προς μείωση των επιτοκίων η Fed

Στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 0,5% ενδεχομένως να μειώσει το βασικό της επιτόκιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, κατά τη σημερινή συναδρίασή της, φέρνοντάς το ακόμα πιο κοντά στο μηδέν, σε μια προσπάθεια να θωρακίσει την αμερικανική οικονομία.

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα ενδεχομένως να μειώσει τα επιτόκιά της σήμερα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, φέρνοντάς τα ακόμα πιο κοντά στο μηδέν, σε μια προσπάθεια να θωρακίσει την αμερικανική οικονομία έναντι της παγκόσμιας επιβράδυνσης.

Την ίδια στιγμή, η Φέντεραλ Ριζέρβ εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε ένα από τα πιο γενναία πειράματα στην 94χρονη ιστορία της: να χρησιμοποιήσει τον ισολογισμό της ως βασικό εργαλείο για την άσκηση νομισματικής πολιτικής.

Στη σημερινή συνεδρίασή της, η Νομισματική Επιτροπή (FOMC) της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αναμένεται να μειώσει το βασικό της επιτόκιο στο 0,5%, όπως εκτιμά η πλειονότητα των αναλυτών.

Επίσης, η Φέντεραλ Ριζέρβ ενδεχομένως να ανακοινώσει και σχέδια για διοχέτευση επιπρόσθετης ρευστότητας σε επιχειρήσεις και καταναλωτές, διευρύνοντας περαιτέρω το ενεργητικό της, ύψους 2,26 τρισ. δολαρίων.

Ο διοικητής της αμερικανικής τράπεζας, Μπεν Μπερνάνκι, σχεδιάζει νέες κινήσεις για την καταπολέμηση της πιστωτικής κρίσης και την θωράκιση της οικονομίας έναντι μιας ύφεσης.

Όπως εκτιμούν, πάντως, οι αναλυτές, υπάρχει ο κίνδυνος να πληγεί η φερεγγυότητα της Fed σε περίπτωση που οι χαράσσοντες την οικονομική πολιτική δεν παρουσιάσουν μια νέα στρατηγική ελέγχου της προσφοράς χρήματος.