Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2022 07:31

Άρχισε η μάχη για διπλασιασμό ταχυτήτων

Ξεκίνησε από τον ΟΤΕ η σταδιακή δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων του σταθερού ευρυζωνικού internet για οικιακούς και εταιρικούς συνδρομητές του, σε περιοχές χωρίς οπτική ίνα, στο τελικό σημείο και όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό.

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Ξεκίνησε από τον ΟΤΕ η σταδιακή δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων του σταθερού ευρυζωνικού internet για οικιακούς και εταιρικούς συνδρομητές του, σε περιοχές χωρίς οπτική ίνα, στο τελικό σημείο και όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό.

Ανοιχτή παραμένει ακόμα η συζήτηση μεταξύ ΟΤΕ και υπόλοιπων παρόχων για το κόστος χονδρικής, προκειμένου να προχωρήσουν όλοι σε δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων. Συνδρομητές της Cosmote με οικονομικό πρόγραμμα ταχύτητας έως 24Mbps, 50Mbps και 100Mbps θα αναβαθμιστούν σε ταχύτητα έως 50Mbps, 100Mbps και 200Mbps αντίστοιχα, χωρίς να προβούν σε καμία ενέργεια και χωρίς μεταβολή στη διάρκεια του συμβολαίου τους ή του μηνιαίου παγίου. Η αναβάθμιση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 2022. Θα πραγματοποιηθεί ανάλογα με την κάθε σύνδεση, αυτόματα ή και απομακρυσμένα. Οι συνδρομητές στους οποίους είναι εφικτή η αναβάθμιση θα ενημερωθούν, μετά την ολοκλήρωσή της, μέσω του λογαριασμού σταθερής, της εφαρμογής My Cosmote App και με γραπτό μήνυμα (sms).

Οι λοιποί πάροχοι

Οι Vodafone, Wind και Nova είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν για λόγους ανταγωνισμού. Δεν λένε όχι στον διπλασιασμό των ταχυτήτων, ωστόσο τους απασχολεί το κόστος, το οποίο συνολικά για τους τρεις εκτιμάται περίπου στα 90 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει τη μετάβαση από τα αστικά κέντρα στις υπαίθριες καμπίνες (εφάπαξ τέλος 33 ευρώ ανά σύνδεση), πιθανές αλλαγές router στους συνδρομητές, τη διαφορά στις μισθώσεις που καταβάλλονται στον ΟΤΕ κ.ά.

Απολύτως ενδεικτικά να σημειωθεί ότι με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) που αφορούν τέλος του 2020, ο ΟΤΕ έχει μερίδιο 55,2% στις τηλεφωνικές γραμμές, με τους υπόλοιπους παρόχους να εξυπηρετούν το 44,8% (το μερίδιο του ΟΤΕ βάσει λιανικών εσόδων τηλεφωνίας και διαδικτύου είναι 63%).

Αυτό σημαίνει ότι η αναβάθμιση των ταχυτήτων αφορά δυνητικά περίπου τους μισούς συνδρομητές (το ποσοστό στην πραγματικότητα είναι μικρότερο γιατί εξαιρούνται όσοι έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης με οπτικές ίνες ή όσοι αδυνατούν για τεχνικούς λόγους). Σε κάθε περίπτωση μια τέτοια κίνηση θα δώσει το μέγιστο αποτέλεσμα εφόσον θα καταστεί δυνατό να συμπεριλάβει το σύνολο των γραμμών.

Συμπίεση κερδών

Οι πάροχοι θεωρούν ότι η απόφαση του ΟΤΕ να διπλασιάσει τις ταχύτητες δωρεάν οδηγεί σε τιμολογιακά πακέτα που οδηγούν σε συμπίεση περιθωρίου κέρδους γι’ αυτούς. Οι ίδιοι ζητούν από την ΕΕΤΤ να εξετάσει ακόμα και τα τιμολογιακά πακέτα αναβάθμισης ταχυτήτων που έχει ήδη εγκρίνει με βάση το επικαιροποιημένο Μοντέλο Ελέγχου Συμπίεσης Περιθωρίου (PSM - Price Squeeze Model) που δεν έχει τεθεί σε ισχύ και όχι με αυτό του 2011. Η κατάσταση περιπλέκεται γιατί δεν υφίσταται Ολομέλεια στην ΕΕΤΤ (η θητεία της έληξε στις 10 Ιανουαρίου) και παράλληλα η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι τα τιμολογιακά πακέτα του ΟΤΕ θα εγκριθούν με οποιοδήποτε από τα δύο μοντέλα. Ως εκ τούτου η αναβάθμιση των ταχυτήτων για μεγαλύτερο αριθμό συνδρομητών πιθανότατα να γίνει εφικτή εφόσον επιτευχθεί νέα εμπορική συμφωνία για ορισμένες από τις τιμές χονδρικής στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, μεταξύ ΟΤΕ και υπόλοιπων τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Κινήσεις υγιούς ανταγωνισμού

Η στρατηγική απόφαση του ΟΤΕ για δωρεάν αναβάθμιση στην αμέσως επόμενη εμπορικά διαθέσιμη ταχύτητα του σταθερού ευρυζωνικού internet ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Telekom, Tim Hottges, και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ. Η υπόθεση αυτή έχει ανοίξει παράλληλα έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης στην αγορά για τις δυνατότητες και τα περιθώρια που έχουν και οι υπόλοιποι πάροχοι να ακολουθήσουν.