Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2022 12:01

Πετρέλαιο: Η ΙΕΑ προειδοποιεί για το μεγαλύτερο σοκ προσφοράς εδώ και δεκαετίες

Η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας μπορεί να πέσει κατά περίπου ένα τέταρτο τον επόμενο μήνα, προκαλώντας το μεγαλύτερο σοκ προσφοράς εδώ και δεκαετίες, καθώς οι αγοραστές αποφεύγουν τις εξαγωγές της χώρας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας μπορεί να πέσει κατά περίπου ένα τέταρτο τον επόμενο μήνα, προκαλώντας το μεγαλύτερο σοκ προσφοράς εδώ και δεκαετίες, καθώς οι αγοραστές αποφεύγουν τις εξαγωγές της χώρας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

«Οι συνέπειες μιας πιθανής απώλειας των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές δεν μπορούν να υποτιμηθούν», ανέφερε ο ΙΕΑ στη μηνιαία έκθεσή του την Τετάρτη. «Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα, η κρίση μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες αλλαγές στις αγορές ενέργειας».

Οι κυρώσεις στο εμπόριο και η ευρεία καταδίκη της επιθετικότητας της Μόσχας έχουν καταστήσει το ρωσικό πετρέλαιο σχεδόν ανέγγιχτο για τους εμπόρους, με εταιρείες από την TotalEnergies έως τη Shell να δεσμεύονται να περιορίσουν τις αγορές. Οι διεθνείς τιμές του αργού εκτοξεύτηκαν σε υψηλό 13 ετών κοντά στα 140 δολάρια το βαρέλι την περασμένη εβδομάδα, αν και έκτοτε έχουν υποχωρήσει απότομα.

Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου θα μπορούσε να βυθιστεί κατά 3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στα 8,6 εκατομμύρια ημερησίως από τον επόμενο μήνα, πιέζοντας περαιτέρω την παγκόσμια αγορά που έχει ήδη πιεστεί από την ανάκαμψη της ζήτησης μετά την πανδημία, ανέφερε η υπηρεσία, η οποία συμβουλεύει τις περισσότερες μεγάλες οικονομίες.

Οι παγκόσμιες αγορές αντιμετωπίζουν τώρα έλλειμμα τα επόμενα δύο τρίμηνα αντί για τα προηγουμένως αναμενόμενα πλεονάσματα, ανέφερε ο IEA. Αυτό θα αναγκάσει τις ανεπτυγμένες χώρες να εξαντλήσουν περαιτέρω τα αποθέματα πετρελαίου που βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014.

Με τους εταίρους εξαγωγείς της Ρωσίας στον συνασπισμό ΟΠΕΚ+ να αρνούνται μέχρι στιγμής να καλύψουν το κενό, ο ΔΟΕ επανέλαβε ότι τα μέλη του -- στα οποία περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία -- είναι πρόθυμα να απελευθερώσουν περισσότερα από τα αποθέματα πετρελαίου έκτακτης ανάγκης. Τα κράτη ανακοίνωσαν την ανάπτυξη 60 εκατομμυρίων βαρελιών στις αρχές του μήνα.

Η ηγέτης του ΟΠΕΚ+, η Σαουδική Αραβία, απέρριψε την πίεση της Ουάσιγκτον να ανοίξει γρηγορότερα την κάνουλα, εν μέρει για να διατηρήσει τους πολιτικούς της δεσμούς με τη Μόσχα και εν μέρει από την πεποίθηση ότι οι αγορές παραμένουν επαρκώς εφοδιασμένες προς το παρόν. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον επισκέπτεται το Ριάντ και το Άμπου Ντάμπι σε μια προσπάθεια να τους αλλάξει γνώμη.

Η κρίση πλήττει επίσης την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, και μαζί της, την κατανάλωση πετρελαίου.

Ο οργανισμός μείωσε τις προβλέψεις για αύξηση της ζήτησης το 2022 κατά ένα τρίτο, καθώς η πληθωριστική πίεση από τις αυξημένες τιμές των εμπορευμάτων μειώνει την ανάπτυξη. Η χρήση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr .