Στο Χονγκ Κονγκ o Hang Seng έκανε βουτιά έως και 6,35% και έκλεισε τελικά με πτώση 5,7%. Παρόμοια η εικόνα και στις αγορές της κυρίως Κίνας. Στη Σανγκάη ο Σύνθετος Δείκτης έκλεισε με πτώση 4,95%, ενώ στη Σένζεν ο γενικός δείκτης υποχώρησε 3,8%.
Αντιμέτωπο με σαρωτικές ρευστοποιήσεις ήρθε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση το Χονγκ Κονγκ, ενώ στο κόκκινο (αν και με πιο συγκρατημένες απώλειες) παρέμειναν και τα άλλα χρηματιστήρια της Ασίας. Οι επενδυτές της περιοχής δεν έχουν στραμμένη την προσοχή τους τόσο στον πόλεμο της Ουκρανίας ή τον νέο Ψυχρό Πόλεμο που διαφαίνεται στην παγκόσμια σκακιέρα. Οι ανησυχίες τους αφορούν τον Covid, που σχεδόν 2,5 χρόνια μετά την εμφάνισή του δείχνει μέσω των μεταλλάξεών του τα δόντια του. Παράλληλα τριγμούς προκαλεί και η επίθεση διαρκείας του Πεκίνου στους τεχνολογικούς κολοσσούς.
Στο Χονγκ Κονγκ o Hang Seng έκανε βουτιά έως και 6,35% και έκλεισε τελικά με πτώση 5,7%. Οι τεχνολογικές μετοχές βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων με τον δείκτη Hang Seng Tech Index να κάνει βουτιά 7,46%. Η Alibaba είδε τη μετοχή της να βυθίζεται 11,5%, η JD.com υποχώρησε 9,94% και η NetEase είχε απώλειες 7,93%. Σφυροκόπημα και για την εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων Nio, που έκλεισε στο -10,74%.
Να σημειωθεί ότι τις πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές ενέτειναν οι πληροφορίες που θέλουν την Tencent να έρχεται αντιμέτωπη με πρόστιμο - ρεκόρ για την παραβίαση κανόνων ξεπλύματος χρήματος.
Παρόμοια η εικόνα και στις αγορές της κυρίως Κίνας. Στη Σανγκάη ο Σύνθετος Δείκτης έκλεισε με πτώση 4,95%, ενώ στη Σένζεν ο γενικός δείκτης υποχώρησε 3,8%.
H Κίνα έρχεται αντιμέτωπη με το χειρότερο κύμα κρουσμάτων Covid από το 2020, παρά την πολιτική μηδενικής ανοχής που έχει υιοθετήσει. Έτσι έχει θέσει μεγάλες πόλεις σε αυστηρή καραντίνα με αποτέλεσμα να υπάρχουν φόβοι για επιβράδυνση της οικονομίας της.
naftemporiki.gr