Στοίχημα αποτελεί για τον κλάδο της πληροφορικής η διατήρηση του θετικού βηματισμού που απέκτησαν οι επιχειρήσεις του χώρου με την αξιοποίηση της ευκαιρίας για την ψηφιοποίηση της οικονομίας και της κοινωνίας λόγω πανδημίας, που τώρα όμως κλυδωνίζει η κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Από την έντυπη έκδοση
Της Λέττας Καλαμαρά
ΣΤΟΙΧΗΜΑ αποτελεί για τον κλάδο της πληροφορικής η διατήρηση του θετικού βηματισμού που απέκτησαν οι επιχειρήσεις του χώρου με την αξιοποίηση της ευκαιρίας για την ψηφιοποίηση της οικονομίας και της κοινωνίας λόγω πανδημίας, που τώρα όμως κλυδωνίζει η κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Η ενίσχυση της ζήτησης σε προϊόντα πληροφορικής αλλά και υπηρεσίες, καθώς και η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Covid και μετά Covid-19 εποχή έδωσαν ώθηση στον κλάδο από την παραγωγή μέχρι τη λιανική και όπως δείχνουν οι τάσεις της τεχνολογίας, από το 5G έως την αυτόνομη οδήγηση, την αμυντι-
κή βιομηχανία και το metaverse,απαιτείται τεράστια υπολογιστική ισχύ.
Ωστόσο, η κρίση στον εφοδιασμό των πρώτων υλών, η εκτόξευση των τιμών μετάλλων και οι ανατροπές που επιφέρει η ενεργειακή κρίση που έχει ξεσπάσει λόγω Ρωσίας-Ουκρανίας κατεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών. Η επιβάρυνση του κόστους ενέργειας έχει αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η δυναμική στο πεδίο των τιμών εξαιτίας της κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας, καθώς και οι ευρύτερες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις που αυτός θα προκαλέσει αναμένεται να αποτελέσουν τον πλέον καθοριστικό παράγοντα των προσδοκιών και στον τομέα της τεχνολογίας.
Σε ποσοστό 10% οι επιχειρήσεις παγκοσμίως αναμένουν ισχυρές προσαρμογές στα επενδυτικά τους σχέδια για Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών το τρέχον έτος. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών πληροφορικής, ο τομέας των logistics, η αγορά ERP, η ηλεκτρονική τιμολόγηση, καθώς και τα έργα υποδομών πληροφορικής μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων μπορούν να διατηρήσουν ζωντανή την αγορά, παρά τα πλήγματα στην ιδιωτική κατανάλωση.
Από την επιβίωση των περίπου 5.000 μεσαίων, 61.000 μικρομεσαίων και 200.000 μικρών επιχειρήσεων εξαρτάται και η ζήτηση κάθετων λύσεων και προϊόντων τεχνολογίας που θα εξασφαλίσουν τον θετικό βηματισμό του κλάδου της πληροφορικής.
Οι γνώστες του χώρου υπολογίζουν πως πάνω από το 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα πρέπει να προσαρμόσουν τα ERP συστήματά τους που είναι απαραίτητα για να πατήσουν επάνω οι υπόλοιπες εταιρικές ψηφιακές εφαρμογές που χρειάζονται για την ανάπτυξή τους.