Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2022 10:36

Γαλλία και Γερμανία επιβάλλουν «έκπτωση» 15-20 λεπτών στα πρατήρια καυσίμων

Μετά τη Γαλλία και η Γερμανία σχεδιάζει να επιβάλει μια έκπτωση στην τιμή των καυσίμων, που θα αφαιρείται κατά την πληρωμή στο πρατήριο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, αν και απορρίπτει τη μείωση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης, «σκέφτηκε ένα άλλο ένα κόλπο για να μειώσει την τιμή της βενζίνης κάτω από τα δύο ευρώ: Μια 'έκπτωση στο βενζινάδικο για τους οδηγούς'».

Tου Μιχάλη Ψύλου
[email protected]

Μετά τη Γαλλία και η Γερμανία σχεδιάζει να επιβάλει μια έκπτωση στην τιμή των καυσίμων, που θα αφαιρείται κατά την πληρωμή στο πρατήριο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, αν και απορρίπτει τη μείωση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης, «σκέφτηκε ένα άλλο ένα κόλπο για να μειώσει την τιμή της βενζίνης κάτω από τα δύο ευρώ: Μια 'έκπτωση στο βενζινάδικο για τους οδηγούς'».

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο, τονίζει ότι «θα αφαιρούνται τουλάχιστον 20 λεπτά το λίτρο από την τιμή που αναγράφεται στο πρατήριο». Όποιος γεμίζει 40 λίτρα βενζίνης, αντί να πληρώνει –για παράδειγμα 80 ευρώ – θα καταβάλει 72, δηλαδή θα κερδίζει οκτώ ευρώ. Οι πρατηριούχοι θα καταθέτουν αργότερα την απόδειξη στο Υπουργείο Οικονομικών και θα παίρνει πίσω το ποσό της έκπτωσης.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί δραματικά και στη Γερμανία: Το ντίζελ έχει αυξηθεί πάνω από 66 66 σεντς το λίτρο και η αμόλυβδη βενζίνη E10 κατά 45 λεπτά. 

Την πολιτική της «έκπτωσης» στο πρατήριο ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο η Γαλλία, με τον πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ να ανακοινώνει ότι από την 1η Απριλίου και για τέσσερις μήνες, οι οδηγοί θα έχουν έκπτωση 15 λεπτών το λίτρο, επί της αναγραφόμενης τιμής. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γάλλου πρωθυπουργού, με την τιμή της αμόλυβδης να έχει ξεπεράσει τα δύο ευρώ, οι καταναλωτές για κάθε 60 λίτρα, θα κερδίζουν 9 ευρώ. «Με αυτό το μέτρο, που θα κοστίσει στο κράτος σχεδόν δύο δισεκατομμύρια ευρώ, η γαλλική κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, που αυξήθηκαν δραματικά και λόγω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου», τόνισε ο Καστέξ , σε συνέντευξή του στη Le Parisien. Το γαλλικό «μοντέλο», όπως και το γερμανικό, προβλέπει ότι οι πρατηριούχοι θα αποζημιώνονται από το κράτος για την έκπτωση που θα κάνουν στους οδηγούς.

Ο Καστέξ κάλεσε επίσης τις « πετρελαϊκές εταιρείες», να κάνουν οι ίδιοι « μια επιπλέον χειρονομία ». Η TotalEnergies, για παράδειγμα, σημείωσε καθαρά κέρδη 16 δισ. ευρώ πέρυσι, σημείωσε. «Πώς είναι δυνατόν να πληρώνουν οι Γάλλοι 2 ευρώ το λίτρο, ενώ την ίδια ώρα οι εταιρείες πετρελαιοειδών εξακολουθούν να βγάζουν μεγάλα κέρδη;», αναρωτήθηκε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Κλοπές καυσίμων

Με τις τιμές στα ύψη στην αντλία, έχουν αρχίσει να διαπράττονται κλοπές καυσίμων στη Γαλλία. Το φαινόμενο δεν είναι ακόμη μαζικό, αλλά οι αρχές προειδοποιούν για την ανάγκη λήψης μέτρων ασφαλείας. «Με τέτοιο επίπεδο τιμών, οι εγκληματίες αρχίζουν να μυρίζονται κέρδη.Φανταστείτε την προστιθέμενη αξία αν μεταπωλήσουν το λίτρο με 1 ή 1,5 ευρώ», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πρόσφατα, στον αυτοκινητόδρομο Α13, έγινε απόπειρα αρπαγής ενός βυτιοφόρου που μετέφερε καύσιμα από τέσσερις άνδρες. Ο οδηγός ωστόσο κατάφερε να τους ξεφύγει και να συνεχίσει το ταξίδι του.

Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, στόχος των συμμοριών είναι οι μεταφορικές εταιρείες, αλλά και οι φάρμες όπου φυλάσσονται δεξαμενές ντίζελ για τρακτέρ.

Τρεις δράσεις στη Γερμανία

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σχεδιάζουν ήδη ανάλογα μέτρα για να ανακουφίσουν τους πολίτες, που πλήττονται από τις υψηλές τιμές στα καύσιμα. Στη Γερμανία, ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ ανακοίνωσε ότι εξετάζεται ένα νέο πακέτο μέτρων, καθώς «οι αυξήσεις των τιμών σε ολόκληρο τον ενεργειακό τομέα είναι συντριπτικές για πολλούς ανθρώπους», όπως είπε ο Πράσινος υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος στο Γερμανικό Πρακτορείο ειδήσεων(dpa).

«Το εξαιρετικά υψηλό κόστος θέρμανσης, οι πολύ υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων επιβαρύνουν τα νοικοκυριά και όσο χαμηλότερο είναι το εισόδημα, τόσο πιο βαρύ είναι το κόστος», τόνισε ο Χάμπεκ. Πρόσθεσε πάντως ότι αν και η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ανεβάζει τις τιμές των ορυκτών καυσίμων, «ο φόβος για ελλείψεις ενέργειας, αλλά και η κερδοσκοπία αυξάνουν τη σπείρα των τιμών».

Ο Χάμπεκ τόνισε ότι η κυβέρνηση συνασπισμού του καγκελάριου Ολαφ Σολτς εξετάζει τρεις νέες δράσεις: Πρώτα από όλα πρέπει να υπάρξουν ενισχύσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την ηλεκτρική ενέργεια, τη θερμότητα και την κίνηση, είπε ο υπουργός. «Το υψηλό κόστος θέρμανσης συντρίβει πολλές οικογένειες», τόνισε ο Χάμπεκ και ανέφερε ότι το  Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι ο λογαριασμός φυσικού αερίου για μια μέση οικογένεια σε μια μη ανακαινισμένη μονοκατοικία θα αυξηθεί κατά περίπου 2.000 ευρώ το τρέχον έτος.

Δεύτερον, η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει επίσης μέτρα για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας, όπως η μείωση της κατανάλωσης κατά την οδήγηση ή η αντικατάσταση των θερμαντικών σωμάτων αερίου, είπε ο Χάμπεκ. 

Τρίτον, απαιτούνται περαιτέρω μέτρα για την αγορά, με βάση την αρχή: «όσο πιο αποτελεσματική είναι η παρέμβαση, τόσο χαμηλότερο θα είναι το κόστος». Ο Χάμπεκ υποστήριξεε ότι «αυτά τα τρία κριτήρια πρέπει να αντικατοπτρίζονται στο νέο πακέτο ανακούφισης των νοικοκυριών».

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση εξετάζει επίσης ένα πρόγραμμα δανειακής βοήθειας για τις επιχειρήσεις. «Αυτό αποσκοπεί στη στήριξη των εταιρειών που έχουν πληγεί σκληρά από τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ.