Η δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου έφερε στον Γενικό Δείκτη άνοδο +0,76%, η απόδοσή του στο μήνα διαμορφώθηκε στο -7,14%, έτσι στο 2022 έχει απώλειες -7,32%. Στον FTSE25 προκάλεσε κέρδη +1,01% και στον μήνα χάνει -7,85% με ετήσια απόδοση -7,35%. Επίσης έδωσε στον FTSEΜ ενίσχυση κατά +1,21% όταν στον τρέχοντα μήνα βούλιαξε -4,00% ενώ στο έτος χάνει -1,66%. Ο κλάδος που διαμόρφωσε τις μεταβολές των δεικτών στην εβδομάδα, ήταν οι Τράπεζες με κέρδη +2,94%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε πτώση στον τρέχοντα μήνα -12,23%, έτσι στο 2022 υποχωρεί κατά -2,38%.
Διεθνώς: Μια εβδομάδα εξαιρετικής μεταβλητότητας ήταν η δεύτερη του Μαρτίου, καθώς λειτούργησε σαν φρένο στην πτώση από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ήταν η επικρατούσα τάση στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία, στα πλαίσια μιας διόρθωσης των υπερβολών της πρώτης βδομάδας του μήνα.
Έτσι η περασμένη έκλεισε με απώλειες για τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και των αναπτυσσόμενων αγορών και κέρδη στις αγορές μετοχών της Ευρώπης. Αφότου χτυπήθηκαν άγρια όταν έγινε αντιληπτό πως η εισβολή θα εξελισσόταν σε πόλεμο διαρκείας. Με τον πανευρωπαϊκό StoxxEurope 600 να προσθέτει +2,23% στη βδομάδα, το +0,76% του ΓΔ υπογραμμίζει τα φίλτρα των κριτηρίων των θεσμικών με βάση τις ιδιομορφίες της αγοράς και της οικονομίας.
Τα ΣΜΕ του S&P 500 στις 8:35 ενισχύονται κατά +0,83% ενώ οι μετοχές της Κίνας ολισθαίνουν
Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται εν όψει των αναμενόμενων αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed και την BoE
Το δολάριο σκαρφαλώνει στο υψηλότερο επίπεδο 5 ετών απέναντι στο γιεν καθώς η BOJ υστερεί στην σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής
Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο πέφτει πάνω από 2 δολάρια το βαρέλι
Το κλίμα βελτίωσαν οι ελπίδες για πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας, παρόλο που οι μάχες εξακολουθούν να μαίνονται, ενώ οι αγορές ομολόγων ετοιμάζονται για αυξήσεις επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή την εβδομάδα.
Η πιθανότητα ενός τύπου ειρήνης έκανε τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών του S&P 500 να προσθέσουν 0,85%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq αυξήθηκαν 0,64%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του EUROSTOXX 50 κέρδιζαν 0,5% στις 7:30 και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του FTSE +0,2%.
Από την εγχώρια αγορά
Η δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου έφερε στον Γενικό Δείκτη άνοδο +0,76%, η απόδοσή του στο μήνα διαμορφώθηκε στο -7,14%, έτσι στο 2022 έχει απώλειες -7,32%. Στον FTSE25 προκάλεσε κέρδη +1,01% και στον μήνα χάνει -7,85% με ετήσια απόδοση -7,35%. Επίσης έδωσε στον FTSEΜ ενίσχυση κατά +1,21% όταν στον τρέχοντα μήνα βούλιαξε -4,00% ενώ στο έτος χάνει -1,66%. Ο κλάδος που διαμόρφωσε τις μεταβολές των δεικτών στην εβδομάδα, ήταν οι Τράπεζες με κέρδη +2,94%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε πτώση στον τρέχοντα μήνα -12,23%, έτσι στο 2022 υποχωρεί κατά -2,38%.
Υπήρξε την περασμένη εβδομάδα αναπροσαρμογή στα κριτήρια για τις επενδυτικές επιλογές των ξένων θεσμικών με δεδομένη την είσοδο σε καθεστώς υψηλότερων επιτοκίων δανεισμού.
Ακόμα και αν σταματήσει σήμερα ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και το ενεργειακό κόστος ειδοποιούν, πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα διαρκέσουν τουλάχιστον ως το τέλος του τρέχοντος έτους. Αυτό για τα τμήματα ανάλυσης των ξένων επενδυτικών οίκων σημαίνει σημαντική αναπροσαρμογή στα κριτήρια για τις επενδυτικές τους επιλογές. Την Τετάρτη θα ακουστεί μέσω του Τζερόμ Πάουελ η εκτίμηση για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, αλλά και τα μέτρα για την τιθάσευσή του. Αν και η ισχυροποίηση του δολαρίου, λειτουργεί σαν μαξιλάρι προστασίας στις εισαγόμενες πληθωριστικές πιέσεις.
Όλοι, από τις εταιρίες ως τους ιδιώτες, θα ζήσουμε υπό καθεστώς υψηλότερων επιτοκίων δανεισμού. Το ταμπλό, αν ελεγχτούν οι αλλαγές στην στατιστική εικόνα των μετοχών της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, μίλησε με σχετική σαφήνεια. Ειδικά στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, που η κυριαρχία στις συναλλαγές ανήκει στους ξένους θεσμικούς. Υπήρξε ήδη υπολογίσιμη αναπροσαρμογή των αποτιμήσεων, επειδή δουλεύουν με μοντέλα ανά κλάδο και τίτλο. Ήταν εβδομάδα που το χαμηλό της έγινε κατώτερο τελευταίων 12 μηνών για ΓΔ και FTSE25. Άρα για αρκετά δεικτοβαρή blue chip.
Τα 10 που μετά την πρώτη βδομάδα του μήνα, όταν η αγορά βούλιαξε -11,4%, σημείωσαν στη δεύτερη κατώτερο 12 μηνών, ήταν με αλφαβητική σειρά ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΛΧΑ, ΛΑΜΔΑ, ΟΛΠ, ΠΕΙΡ, ΣΑΡ, και ΤΙΤC. Οι εταιρίες των οποίων το χαμηλό εβδομάδας ήταν ψηλότερα από αυτά στις προηγούμενες εβδομάδες, δηλαδή όσες οι θεσμικοί θεωρούν πως οι τρέχουσες εξελίξεις δεν θα τις επηρεάσουν περαιτέρω αρνητικά, ήταν μόνο 4 οι ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΜΠΕΛΑ, ΤΕΝΕΡΓ.
Πίσω από αυτές της αναπροσαρμογές υπάρχουν υπολογισμοί του ψαλιδίσματος στην κερδοφορία από τις συνθήκες της διατήρησης των πληθωριστικών πιέσεων ως το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Την τρέχουσα εβδομάδα υπάρχουν προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση επί της πολιτικής της. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκιά της στο 0,75% την Πέμπτη, την τρίτη συνεχόμενη άνοδο, και να σηματοδοτήσει περισσότερα με την αγορά να τιμολογεί επιθετικά 2% μέχρι το τέλος του έτους.
Αλλαγή της απόστασης από την οποία παρατηρούν οι εγχώριοι αναλυτές την εικόνα της αγοράς έφερε το τέλος της δεύτερης εβδομάδας του συνήθως πτωτικού Μαρτίου. Αρχικά, βρισκόταν σε πρώτη θέση στις τοποθετήσεις η σχέση της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς με τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Αυτό έφερε η διάθεση να ερμηνεύεται η τάση εδώ με βάση την πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων. Η τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου, στο τέλος της οποίας υπάρχει η εκπνοή όλων των ειδών εκ των παράγωγων προϊόντων, περιλαμβάνει πολύ σημαντικά γεγονότα για την Αθηναϊκή αγορά. Μετά την ανακοίνωση από τη Διοίκηση της Eurobank για διανομή μερίσματος από τα κέρδη της χρήσης του 2022, σε ποσοστό περίπου 20%, οι υπόλοιπες συστημικές Τράπεζες θα ανακοινώσουν αποτελέσματα 2021 αυτή την εβδομάδα. Με την Alpha Bank σήμερα Δευτέρα 14/3, την Τρ. Πειραιώς την Τρίτη 15/3 και την Εθνική Τράπεζα την Τετάρτη 16/3. Επίσης, ο ΟΛΠ θα ανακοινώσει αποτελέσματα 2021 σήμερα 14/3 και η TITC την Πέμπτη 17/3. Από το διεθνές πεδίο το ενδιαφέρον εστιάζεται την Τετάρτη 16/3 όταν θα ανακοινώσει η FED τις αποφάσεις της για την νομισματική της πολιτική.
Τα συγκεκριμένα γεγονότα οδήγησαν τους εγχώριους αναλυτές στην επικέντρωση των τοποθετήσεών τους. Η Piraeus Sec. αναφέρει: “Θα εκμεταλλευόμασταν την υποχώρηση των τιμών, για να αυξήσουμε θέσεις στη Eurobank, μετά τα πολύ καλά αποτελέσματα και τις θετικές εκτιμήσεις που ανακοίνωσε η Τράπεζα”. Από την Merit Sec. σημείωσαν: “Πιστεύουμε ότι η Διοίκηση της Eurobank θα πετύχει τον στόχο του 2022, εκτός και αν ο πόλεμος παραταθεί έως το τέλος του έτους. Η αύξηση της κερδοφορίας θα προέλθει από την αύξηση των εσόδων από προμήθειες και από την μείωση των προβλέψεων. Υπενθυμίζουμε ότι η Eurobank κατέχει ηγετική θέση στην διαχείριση κεφαλαίων και στην επενδυτική στρατηγική και διαθέτει τον υψηλότερο δείκτη κάλυψης ΜΕΑ από προβλέψεις στον κλάδο. Η μετοχή παραμένει μία από τις καλύτερες επενδυτικές ιδέες μας”.
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Οι αγορές τραντάζονται προεξοφλώντας αβέβαιες εξελίξεις
Οι αντιμαχόμενες πλευρές στην γηραιά ήπειρο δεν φαίνονται έτοιμες να επιλέξουν την διπλωματική οδό για την διακοπή ενός πολέμου που αλλάζει τον τρόπο σκέψης στην Ευρώπη συνολικά και με σχετικά βίαιο τρόπο. Η άνοδος των ευρωπαϊκών χρηματιστήριων ήρθε μετά την σκληρή πίεση που προκάλεσαν υπολογίσιμες εκροές κεφαλαίων. Οι επενδυτές αποχώρησαν από τις ευρωπαϊκές μετοχές με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τους ανάγκασε να αναζητήσουν καταφύγιο σε θεωρητικά ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός και τα μετρητά. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι επενδυτές διοχέτευσαν 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρυσό και έβγαλαν 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια από μετοχές και 13,2 δισεκατομμύρια δολάρια από ομόλογα, ανέφερε η BofA στην έκθεσή της. Τα ομολόγα των αναδυόμενων αγορών παρουσίασαν επίσης τις μεγαλύτερες εκροές τους σε βάθος δύο ετών. Ωστόσο στο τέλος της περασμένης βδομάδας οι ευρωπαϊκοί δείκτες εμφάνισαν κέρδη σαν διόρθωση της καθοδικής κίνησης που ολοκληρώθηκε στο ξεκίνημά της, ενώ τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ βούλιαξαν συντονισμένα. Το δολάριο ισχυροποιήθηκε και το πετρέλαιο υποχώρησε ενώ κέρδη διατήρησε ο χρυσός.
Διαφορετικά βήματα
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει αναταράξεις και απώλειες στα χρηματιστήρια του πλανήτη από τις 16 Φεβρουαρίου και μετά, υπογραμμίζοντας τον προεξοφλητικό τους χαρακτήρα. Αλλά στις αγορές μετοχών του ευρώ στο διάστημα από τις 24 Φεβρουαρίου και μετά οι πιέσεις δημιούργησαν απώλειες, που δεν εμφανίστηκαν για τους δείκτες των ΗΠΑ. Η αιτιολόγηση αυτής της διαφοροποίησης έχει σχέση με τις εκτιμώμενες ζημίες και τα προσδοκώμενα κέρδη από ένα πόλεμο που ξεκίνησε στις 24/2 με την πρόθεση, από την πλευράς της Ρωσίας που εισέβαλε στην Ουκρανία, να διαρκέσει λίγο. Αλλά εξελίσσεται σε πόλεμο εντός πόλεων αγνώστου διάρκειας.
Έτσι στην πρώτη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας ο πανευρωπαϊκός STOXX Europe 600 χτύπησε στον πυθμένα των 405,61 μονάδων με απώλειες από το υψηλό των 470,53 της 16/2 της τάξης του -13,8%. Η αντίδραση από εκεί έφερε τα κέρδη του (+2,23%) στη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, που είχαμε και την παρέμβαση της ΕΚΤ στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία με την απόφαση της επί της νομισματικής πολιτικής. Αντίθετα ο αντιπροσωπευτικότερος μετοχικός δείκτης των ΗΠΑ, ο S&P500, έγραψε χαμηλό μετά τις 16/2 στις 24 Φεβρουαρίου στις 4114,65 και στο τέλος της πρώτης βδομάδας του Μαρτίου ήταν στις 4328,87. Έτσι στη βδομάδα αφομοίωσης της πιο μεγάλης, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων, διάρκειας του πολέμου, ο S&P500 εμφάνισε απώλειες -2,88%. Επιστρέφοντας στις 4204,3, ενώ ήταν και πάλι αρκετά ψηλότερα από το χαμηλό έτους του, τις 4114,65 μονάδες.
Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς
Στη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου μόνο 7 εκ των 18 δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισαν άνοδο, οι 6 ήταν στην Ευρώπη. Ο S&P500 υποχώρησε -2,88%, στο 2022 χάνει -11,79%. Ο Dow έπεσε κατά -1,99%, με επίδοση -9,34% στο 2022. Ο S&P400 είχε μεταβολή -1,71%, με απώλειες στο 2022 -9,54%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης εμφάνισε πτώση -1,06%, στο 2022 χάνει -11,83%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή -3,53%, στο 2022 υποχωρεί κατά -17,90%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου ενισχύθηκε κατά +2,41% στη βδομάδα και στο έτος υποχωρεί -3,10%. Ο DAX κέρδισε +4,07%, αλλά στο 2022 υποχωρεί -14,21%, ο CAC με μεταβολή +3,28%, στο 2022 χάνει -12,48%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ανέβηκε κατά +5,46%, ενώ στο 2022 είχε επίδοση -6,56%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ενισχύθηκε +2,57%, με ετήσια επίδοση -15,74%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε εβδομαδιαία άνοδο +2,23%, ενώ στο έτος χάνει -11,61%.
Ο Bovespa της Βραζιλίας έπεσε -2,41%, με επίδοση στο 2022 +6,57%. Ο IPC του Μεξικού υποχώρησε οριακά -0,04%, και στο 2022 αποδίδει +0,05%. Ο χρυσός με κέρδη +0,88%, βρέθηκε στα 1992,30 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση στο 2022 +8,84%. Υποχώρησε κατά -5,14%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 109,09 δολάρια το βαρέλι από 115 στις 4/2. Στο 2022 ενισχύεται κατά +44,59%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -3,17%, είχε απόδοση -12,60% στο 2022. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα μειώθηκε κατά -1,92%, και στο 2022 υποχωρεί -10,62%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +2,24% με επίδοση στο έτος -4,64%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng συρρικνώθηκε κατά -6,17%, στο 2022 χάνει -12,15%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -4,00% έκλεισε ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, ενώ στο τρέχον έτος χάνει -9,07%.
Οι αντιδράσεις στην ΕΚΤ
Οι επενδυτές μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη σχετική έκρηξη των τιμών της ενέργειας, βρέθηκαν σε σταυροδρόμι ως προς τι θα μετρήσει περισσότερο στις αποφάσεις των Κεντρικών τραπεζών, οι επιπτώσεις του πληθωρισμού ή επί της ανάπτυξης. Η ΕΚΤ την Πέμπτη ήταν η πρώτη από τις «Τέσσερις Μεγάλες» κεντρικές τράπεζες που ανακοίνωσε τη νομισματική της πολιτική. Η έκπληξη πολλών επενδυτών ήταν μεγάλη, καθώς η ΕΚΤ επέλεξε τον πληθωρισμό, επιταχύνοντας την κατάργηση του κύριου προγράμματος αγοράς ομολόγων μέχρι το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Για αυτό στοιχημάτισαν για αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα ωστόσο η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έκανε λόγο για «τεράστια» αβεβαιότητα και τόνισε την «μέγιστη ανάγκη ευελιξίας».
Έτσι εμφανίστηκαν αναλυτές όπως η Anna Stupnytska της Fidelity International που επέμεινε ότι το ενεργειακό σοκ γύρω από την Ουκρανία θα μπορούσε να ωθήσει την ευρωζώνη σε ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του έτους και η τιμολόγηση της αγοράς ήταν πολύ μακριά έναντι αυτού του ενδεχόμενου. Άλλοι υποστήριξαν ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα το σχέδιο αυτής της εβδομάδας να αντιστραφεί. Γιατί η αβεβαιότητα που σχετίζεται με τον πόλεμο διασφαλίζει ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει προσεκτικά και σταδιακά. Στο χειρότερο σενάριο, είναι πιθανό η ΕΚΤ να αναγκαστεί να καταφύγει σε ένα νέο πακέτο μέτρων έκτακτης ανάγκης και να καθυστερήσει την άρση του τρέχοντος.
Το άμεσο μέλλον
Η εκτίναξη των τιμών στα εμπορεύματα αυτή την περίοδο δεν προέρχεται από την εκτίναξη της ζήτησης, αλλά μάλλον από επικείμενες μειώσεις στις διαθέσιμες προμήθειες πολλών βασικών εμπορευμάτων. Ο κίνδυνος είναι ότι η άνοδος των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, ειδικά για την ενέργεια και τα τρόφιμα, όχι μόνο θα προκαλέσει υψηλότερο πληθωρισμό αλλά και θα μειώσει την ανάπτυξη. Μια ύφεση φαίνεται ολοένα και πιο πιθανή στην Ευρώπη, όπου οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ακόμη υψηλότερες τιμές, επειδή είναι περισσότερο εξαρτημένοι από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Οι αναλυτές ενισχύουν τις προοπτικές για υψηλό και επίμονο πληθωρισμό κυρίως ως αποτέλεσμα του πληθωριστικού αντίκτυπου που έχει η κρίση στην Ουκρανία στις τιμές των εμπορευμάτων. Η Fed είναι πιθανό να σφίξει τη νομισματική πολιτική πιο σταδιακά λόγω της αβέβαιης επίδρασης της κρίσης στην επιβράδυνση της παγκόσμιας και της εγχώριας οικονομίας. Με άλλα λόγια, η κρίση αύξησε τις πιθανότητες για στασιμοπληθωρισμό φέτος, με περισσότερο πληθωρισμό και λιγότερη ανάπτυξη.
Από την Barclays με τίτλο, στο εβδομαδιαίο σχόλιο για την παγκόσμια ανάπτυξη, Αναστάτωση, εκτροπή και ... ομαλοποίηση ανέφεραν εισαγωγικά: Ο πληθωρισμός στους τομείς των τροφίμων και των λιπασμάτων επιταχύνει τα αρνητικά σοκ στο πεδίο της προσφοράς που σχετίζονται με τη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας, κρατώντας τις κυβερνήσεις σε εγρήγορση, έτοιμες να αναπτύξουν περισσότερη δημοσιονομική στήριξη. Παρά τις νέες αβεβαιότητες, οι κεντρικές τράπεζες φαίνονται έτοιμες να διατηρήσουν τις πολιτικές τους κατευθύνσεις που είχαν καθοριστεί πριν από τη σύγκρουση.
ΧΑ
Εβδομάδα ανεύρεσης σκληρού πυθμένα στην λόγω πολέμου πτώση
Μια εβδομάδα εξαιρετικής μεταβλητότητας ήταν η δεύτερη του Μαρτίου, καθώς λειτούργησε σαν φρένο στην πτώση από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ήταν η επικρατούσα τάση στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία, στα πλαίσια μιας διόρθωσης των υπερβολών της πρώτης βδομάδας του μήνα. Έτσι η περασμένη έκλεισε με απώλειες για τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και των αναπτυσσόμενων αγορών και κέρδη στις αγορές μετοχών της Ευρώπης. Αφότου χτυπήθηκαν άγρια όταν έγινε αντιληπτό πως η εισβολή θα εξελισσόταν σε πόλεμο διαρκείας. Με τον πανευρωπαϊκό StoxxEurope 600 να προσθέτει +2,23% στη βδομάδα, το +0,76% του ΓΔ υπογραμμίζει τα φίλτρα των κριτηρίων των θεσμικών με βάση τις ιδιομορφίες της αγοράς και της οικονομίας.
Η εβδομάδα χρηματιστηριακά ξεκίνησε την Τρίτη και οι επενδυτές με αξιόλογο τζίρο, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 789,66 από 821,74 μονάδες την Παρασκευή 4/2, με μεταβολή -3,90%. Το χαμηλό μέρας στις 788,83 μονάδες ήταν το κατώτερο εβδομάδας και ελάχιστο τελευταίων 12 μηνών δηλαδή ο σκληρός πυθμένας για φέτος. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 157,481 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 11,644 εκατ. Ο ΔΤΡ εμφάνισε μεταβολή -5,03%. Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -4,15% στις 1889,19 από 1970,98 μονάδες την προηγούμενη, ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -2,86%. Την Τετάρτη, με ανατροπή σε παγκόσμια κλίμακα της τάσης φυγής από το μετοχικό ρίσκο, ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 822,97 μονάδες, με μεταβολή +4,22%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 111,663 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων στα 9,334 εκατ. Ο ΔΤΡ έκλεισε με κέρδη +7,91% ενώ ο FTSE25 έκλεισε ενισχυμένος +4,51% στις 1974,39 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ προσέθεσε +3,22%. Την Πέμπτη, ενώ το ανώτερο ήταν ψηλότερα από της προηγούμενης, οι εντυπώσεις στο φρόνημα των επενδυτών από την παρέμβαση της ΕΚΤ και το αδιέξοδο από τη συνάντηση Ρωσίας Ουκρανίας στην Αττάλεια, έφεραν τον μέσο όρο στις 803,47 μονάδες, με μεταβολή -2,37%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 107,290 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 13,116 εκατ. Ο ΔΤΡ έκλεισε με απώλειες -4,38% και έτσι ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -2,58% στις 1923,46 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -1,66%. Την Παρασκευή, με μια δυνατή ανοδική εκτίναξη ως τις 14:20, ο ΓΔ έγραψε το ανώτερο εβδομάδας στις 836,86 μονάδες. Τελικά τον έκλεισαν στις 827,96 μονάδες, με μεταβολή +3,05%. Ο ΔΤΡ είχε μεταβολή +5,04% με τον FTSE25 στις 1990,83 μονάδες και κέρδη +3,50%, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +2,65%. Ο τζίρος ανήλθε στα 103,671 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 5,218 εκατ. με αποτέλεσμα ο μέσος ημερήσιος να διαμορφωθεί στα 120,026 εκατ. ευρώ και των πακέτων 9,828 εκατ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 60,417 από 60,205 δις ευρώ στις 4/3.
Η δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου έφερε στον Γενικό Δείκτη άνοδο +0,76%, η απόδοσή του στο μήνα διαμορφώθηκε στο -7,14%, έτσι στο 2022 έχει απώλειες -7,32%. Στον FTSE25 προκάλεσε κέρδη +1,01% και στον μήνα χάνει -7,85% με ετήσια απόδοση -7,35%. Επίσης έδωσε στον FTSEΜ ενίσχυση κατά +1,21% όταν στον τρέχοντα μήνα βούλιαξε -4,00% ενώ στο έτος χάνει -1,66%. Ο κλάδος που διαμόρφωσε τις μεταβολές των δεικτών στην εβδομάδα, ήταν οι Τράπεζες με κέρδη +2,94%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε πτώση στον τρέχοντα μήνα -12,23%, έτσι στο 2022 υποχωρεί κατά -2,38%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Η εκπνοή της ερχόμενης Παρασκευής κίνητρο συμμετοχής
Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης σταθερά. Το άνοιγμα στις 1934,02 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 10,56 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 67,37 μονάδες ψηλότερα. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:38 και ήταν οι 1932,37 μονάδες. Το ανώτερο ημέρας οι 2019,12 μονάδες, ήρθε στις 14:20. Το κλείσιμο στις 1990,83 από 1923,46 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +3,50% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 27,880 εκατ. ευρώ την Παρασκευή 11/3/22.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Μάρτιου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 1802 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2016,00 μονάδες, κατώτερο τις 1929,00, με τελευταίες πράξεις στις 1983,00 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 1991,25 από 1928,50 και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 2210 από 2185. Άλλαξαν επίσης χέρια 705 ΣΜΕ λήξης Απριλίου με ανώτερο στις 2015,50 μονάδες, κατώτερο στις 1936,50 και τελευταίες πράξεις στις 1985,00 μονάδες με τιμή κλεισίματος τις 1992,50 από 1927,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 758 από 364.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη ανέβηκε το ενδιαφέρον. Στα calls της σειράς Μαρτίου άλλαξαν χέρια 25 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης από τις 1900 ως τις 2000 μονάδες. Για την επόμενη σειρά λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 62 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης από τις 1900 ως τις 2050 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Μαρτίου διακινήθηκαν 2 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης στις 1925 μονάδες. Ενώ για την επομένη σειρά των δικαιωμάτων πώλησης λήξης Απριλίου ο όγκος ήταν 105 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης από τις 1900 ως τις 1950 μονάδες.
Ο ΔΤΡ έκλεισε την Πέμπτη στις 534,28 με μεταβολή -4,38%. Την Παρασκευή, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 537,46 μονάδων (+0,60%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 539,23 (+0,93%), και ανώτερο τις 583,46 (+9,20%) έκλεισε στις 561,23 με μεταβολή +5,04%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 57,887 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (+2,90%) απασχόλησε 20,723 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+2,13%) 17,881 εκατ., η ΠΕΙΡ (+4,42%) απασχόλησε 3,227 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+9,54%) απασχόλησε 13,990 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 565,00 από 537,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 2.
Η στατιστική εικόνα των blue chip τη δεύτερη βδομάδα του Μαρτίου
Με κέρδη ανώτερα των βασικών δεικτών έκλεισαν 5 οι ΕΥΡΩΒ +8,40% με -6,64% στον μήνα και +2,24% στο 2022, ΣΑΡ +7,25% +2,21% στον μήνα και -16,85% στο 2022, ΤΕΝΕΡΓ +6,36% με +6,19% στον μήνα και +1,03% στο 2022, ΜΠΕΛΑ +6,08% με +7,82% στον μήνα και +9,44% στο 2022, ΑΡΑΙΓ +3,40% με -10,09% στον μήνα και +7,06% στο 2022.
Με μεταβολές κοντά σε αυτές των δεικτών εντοπίσαμε 7 οι ΕΥΔΑΠ +1,79% με -5,40% στον μήνα και -12,55% στο 2022, ΔΕΗ +1,76% με -11,10% στον μήνα και -19,89% στο 2022, ΛΑΜΔΑ +1,25% με -9,44% στον μήνα και -11,73% στο 2022, ΤΙΤC +1,19% με -8,15% στον μήνα και -10,76% στο 2022, ΕΛΧΑ +1,18% με -6,01% στον μήνα και -7,03% στο 2022, ΕΤΕ +1,00% με -17,06% στον μήνα και -6,65% στο 2022, ΜΥΤΙΛ +0,70% με -0,14% στον μήνα και -5,35% στο 2022. Ακολουθούν με οριακές μη αρνητικές μεταβολές οι ΠΕΙΡ +0,47% με -9,96% στον μήνα και -1,16% στο 2022, ΑΔΜΗΕ +0,45% με -5,25% στον μήνα και -6,63% στο 2022, ΑΛΦΑ 0,00% με -15,02% στον μήνα και -4,36% στο 2022. Στον αντίποδα με απώλειες σημαντικές υπάρχουν 7 οι ΚΟΥΕΣ -4,87% με -5,49% στον μήνα και -8,22% στο 2022, ΕΛΠΕ -4,32% με -5,54% στον μήνα και +6,91% στο 2022, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -3,20% με -4,50% στον μήνα και -6,85% στο 2022, ΜΟΗ -3,01% με -7,701% στον μήνα και -4,07% στο 2022, ΟΤΕ -2,71% με -7,08% στον μήνα και +1,75% στο 2022, ΒΙΟ -2,04% με -10,70% στον μήνα και -16,34% στο 2022, ΟΠΑΠ -1,51% με -4,40% στον μήνα και -0,72% στο 2022. Ακολουθούν με οριακές αρνητικές εβδομαδιαίες μεταβολές οι ΟΛΠ -0,65% με -5,75% στον μήνα και -10,57% στο 2022, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,48% με -4,37% στον μήνα και -12,62% στο 2022, ΕΕΕ -0,10% με -17,94% στον μήνα και -36,22% στο 2022.
Ο Μάνος Χατζηδάκης ανάλυσε την επίδραση του ενεργειακού κόστους ανά κλάδο. “Αναμένεται σε πρώτο πλάνο να επηρεάσει έμμεσα, ή άμεσα αρνητικά τη Βιομηχανία (Μεταλλουργία, Τρόφιμα Κατασκευές) αλλά και όσες Εταιρείες έχουν έκθεση στο μεταφορικό κόστος. Η Aegean έχοντας κλειδώσει με hedging το 40% των φετινών αναγκών της σε υγρά καύσιμα, αναμένεται να μην επηρεαστεί σημαντικά από την ένταση των τιμών. Στον αντίποδα οι Παραγωγοί Ρεύματος αναμένεται να επηρεαστούν θετικά, λόγω των υψηλών τιμών πώλησης στη Χονδρική, ευνοώντας έτσι τις Εταιρείες που έχουν υψηλότερο μερίδιο στην παραγωγή, από ότι στην προμήθεια Ρεύματος στη Λιανική. Το ίδιο ισχύει και για τους Παραγωγούς Πρώτων Υλών, με άμεσα ωφελημένο τον Όμιλο της Μυτιληναίος, με το Αλουμίνιο και τα premium παράδοσης να καταγράφουν αλλεπάλληλα επίπεδα ρεκόρ διαπραγμάτευσης. Τα Διυλιστήρια αναμένεται να έχουν ένα ιδιαίτερα ισχυρό τρίμηνο, ίσως το καλύτερο της ιστορίας τους. Λιγότερο ευνοημένα θα είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία έχουν προγραμματισμένη συντήρηση στη Μονάδα του Ασπροπύργου”.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι ανέβηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης με άνοδο στο ενδιαφέρον για τα ΣΜΕ των Τραπεζών για τη σειρά Ιουνίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 25.149 από 19.818 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 67.246 από 66.640 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,04 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 12.021 από 5.276 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 24.486 από 16.822.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 12.167 από 15.820 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 23.598 από 22.071 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 2,76 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 3801 από 2420 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 6891 από 3937.
Της ΕΥΡΩΒ με 12.548 από 13.087 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 31.610 από 37.291 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 0,905 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 3352 από 1260 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και έγιναν 4.132 από 3.743 τα ανοικτά ΣΜΕ.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 5.134 από 6.865 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 23.687 από 26.188 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,28 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 1549 από 735 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 6.015 από 4.979.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 962 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ λήξης Μαρτίου, τα 818 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ λήξης Μαρτίου, και τα 503 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Μαρτίου.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν χαμηλό αφορούσε τα 4.000 συμβόλαια για ΟΤΕ, και τα 20 για ΕΕΕ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. Μάνος Χατζηδάκης
Το πρώτο τρίμηνο τελειώνει σε 20 ημέρες, ωστόσο οι τάσεις που καταγράφονται από τα μέσα Φεβρουαρίου δίνουν μια πρώτη γεύση του τι θα πρέπει να περιμένουμε. Γενικά τα φαινόμενα που έχουν επηρεάσει το πρώτο τρίμηνο λειτουργούν στην κατεύθυνσή της μείωσης των περιθωρίων κέρδους και της επιβράδυνσης των πωλήσεων.
Το ευχάριστο για πολλές Εισηγμένες είναι ότι πέρυσι ο Φεβρουάριος, ο Μάρτιος και ο μισός Ιανουάριος ήταν μήνες με αυστηρό καθεστώς περιορισμών στη Λιανική, επηρεάζοντας την οικονομική δραστηριότητα, έχουν δηλαδή ένα μικρό πλεονέκτημα αδύναμης βάσης σύγκρισης με το 2021. Το πλεονέκτημα αυτό λήγει στις 6 Απριλίου, όταν και άρχισε σταδιακά να αποκαθίσταται το άνοιγμα στα καταστήματα και οι πληρότητες σε εσωτερικούς χώρους.
Το ενεργειακό κόστος αναμένεται σε πρώτο πλάνο να επηρεάσει έμμεσα, ή άμεσα αρνητικά τη Βιομηχανία (Μεταλλουργία, Τρόφιμα Κατασκευές) αλλά και όσες Εταιρείες έχουν έκθεση στο μεταφορικό κόστος. Η Aegean έχοντας κλειδώσει με hedging το 40% των φετινών αναγκών της σε υγρά καύσιμα, αναμένεται να μην επηρεαστεί σημαντικά από την ένταση των τιμών, καθώς το πρώτο τρίμηνο είναι παραδοσιακά μικρό στη συνεισφορά της χρονιάς. Στον αντίποδα οι Παραγωγοί Ρεύματος αναμένεται να επηρεαστούν θετικά, λόγω των υψηλών τιμών πώλησης στη Χονδρική, ευνοώντας έτσι τις Εταιρείες που έχουν υψηλότερο μερίδιο στην παραγωγή, από ότι στην προμήθεια Ρεύματος στη Λιανική. Τον Φεβρουάριο η ΔΕΗ έφτασε να ισοσκελίσει τη διαφορά, διατηρώντας αυτή την ισορροπία μέχρι και σήμερα, με την αύξηση της παραγωγής της σε Λιγνίτη.
Επίσης, η μείωση του κόστους των CO2 περιόρισε κάποιες επιβαρύνσεις στο κόστος παραγωγής. Το ίδιο ισχύει και για τους Παραγωγούς Πρώτων Υλών, με άμεσα ωφελημένο τον Όμιλο της Μυτιληναίος, με το Αλουμίνιο και τα premium παράδοσης να καταγράφουν αλλεπάλληλα επίπεδα ρεκόρ διαπραγμάτευσης.
Τα Διυλιστήρια αναμένεται να έχουν ένα ιδιαίτερα ισχυρό τρίμηνο, ίσως το καλύτερο της ιστορίας τους, ευνοημένο από α) τα περιθώρια Διύλισης β) τη ζήτηση σε Πετρέλαιο θέρμανσης γ) τις ισοτιμίες Ευρώ/Δολαρίου δ) την αποτίμηση των αποθεμάτων ε) την προσθήκη και λειτουργία των νέων Μονάδων σε ΑΠΕ. Λιγότερο ευνοημένα θα είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία έχουν προγραμματισμένη συντήρηση στη Μονάδα του Ασπροπύργου.
Η εικόνα στα Δίκτυα Λιανικής είναι μικτή: Από τη μία υπάρχει η συνεχής λειτουργία των Εταιρειών, σε σχέση με το περυσινό lockdown (με μια μικρή διακοπή λόγω του δυνατού χιονιά του Ιανουαρίου), από την άλλη η ενίσχυση του Δολαρίου (Ηλεκτρικά Είδη κυρίως) επηρεάζει αρνητικά τα περιθώρια στα Εισαγόμενα Προϊόντα, ωστόσο μέρος της αύξησης θα περάσει την κατανάλωση. Πιο ανθεκτικές όλων φαίνονται οι Εταιρείες Πληροφορικής, ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ, καθώς το αντικείμενό τους δεν συνδέεται σημαντικά με τις υψηλές ανατιμήσεις των Πρώτων Υλών.
Σε πιο ειδικές περιπτώσεις Coca Cola, Frigoglass αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά στη δραστηριότητά τους (21% και 16,9% αντίστοιχα) από τις κυρώσεις στη Ρωσία και την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία. Και στην περίπτωση όμως της Coca Cola, η προσθήκη της Αιγύπτου θα περιορίσει κάπως τις απώλειες, ενώ μπορεί να υπάρξει και κάποιου είδους υποστήριξη από την Μητρική Πολυεθνική. Σε πολύ μικρότερο βαθμό Μύλοι Λούλη, Σαραντόπουλος, Έλτον Χημικά, Σαράντης ΕΛΧΑ, ΣΙΔΜΑ, Τζιρακιάν, Κορδέλλου, θα απωλέσουν έσοδα από την παύση των εκεί δραστηριοτήτων τους, ή την αύξηση τους κόστους εισαγωγών Πρώτων Υλών.
Το πρώτο τρίμηνο δεν είναι καθοριστικό για το σύνολο της χρήσης και υπάρχει ακόμα χρόνος πολύς για να αποκλιμακωθούν οι τιμές στο κόστος των Πρώτων Υλών. Βέβαια, αυτή η διαδικασία δεν αφορά αποκλειστικά τις παραδοσιακές δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης, αλλά συνδέεται στενά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Αν η αποκλιμάκωση έρθει πριν το Μάιο, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μια χρονιά που έχει τις προϋποθέσεις να ξεπεράσει σε κέρδη το 2021. Αλλιώς οι καθοδικές αναθεωρήσεις κερδών, στην πλειοψηφία των Εισηγμένων Εταιρειών, θα είναι μάλλον αναμενόμενες.
Σήμερα
Οι περισσότερες αγορές μετοχών ενισχύθηκαν και το πετρέλαιο υποχώρησε τη Δευτέρα λόγω ελπίδων για πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας, παρόλο που οι μάχες εξακολουθούν να μαίνονται, ενώ οι αγορές ομολόγων ετοιμάζονται για αυξήσεις επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή την εβδομάδα.
Ο Nikkei του Τόκιο αρχικά σημείωσε άνοδο +0,9%, αλλά ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε -1,6% λόγω των απωλειών στην Κίνα. Τα κινεζικά blue chip με τον δείκτη τους CSI300 σημείωσαν πτώση 1,7% μετά την άνοδο των κρουσμάτων κορωνοϊού που οδήγησε τη νότια πόλη Shenzen σε lockdown και πυροδότησε εικασίες για περισσότερη χαλάρωση στη νομισματική πολιτική. Αλλά στις 8:35 η πτώση του ήταν -2,91%.
Το ευρώ ήταν κολλημένο στα 1,0920 $, και όχι πολύ μακριά από το πρόσφατο χαμηλό 22 μηνών στα 1,0804 $, ενώ το δολάριο έφτασε στο νέο υψηλό πενταετίας έναντι του γεν στα 117,80 γεν. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας φαίνεται να υστερεί πολύ πίσω από άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες όσον αφορά την αυστηρότερη πολιτική.
Στις 8:40
Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας ενισχυόταν +1,03%
Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας έχανε -0,61%
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έχασε -4,29%
Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας σημείωσε πτώση -2,09%
Ο MSCI Asia ex Japan υποχωρούσε -1,95% και ήταν στις 549,95 μονάδες