Προάγγελος… δεινών η αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία κατά 31,8% τον Ιανουάριο, προδιαθέτει για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού το επόμενο χρονικό διάστημα και ειδικά στο δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου.</B>
Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Προάγγελος… δεινών η αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία κατά 31,8% τον Ιανουάριο, προδιαθέτει για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού το επόμενο χρονικό διάστημα και ειδικά στο δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου.</B>
Συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2021 η αύξηση έφτασε στο 31,8% κυρίως εξαιτίας των πολύ μεγάλων αυξήσεων που καταγράφηκαν στον κλάδο άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, στον τομέα παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, στον κλάδο παραγωγής βασικών μετάλλων και στον τομέα κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο του 2021 συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2020 καταγράφηκε μείωση της τάξεως του 4,8%. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι τα στοιχεία αφορούν τον Ιανουάριο, δηλαδή περίπου έναν μήνα πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τότε γίνεται αντιληπτό ότι οι ακόμη μεγαλύτερες ανατιμήσεις στη χονδρική -και κατά συνέπεια και στη λιανική, η οποία έπεται- είναι μπροστά μας και<B> όχι πίσω μας.
Ο γενικός δείκτης
Σε μηναία βάση, ο γενικός δείκτης παρουσίασε τον Ιανουάριο του 2022 αύξηση 9,7% συγκριτικά με τον Δεκέμβριο. Ο μέσος γενικός δείκτης του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2021-Ιανουαρίου 2022 σε σύγκριση με τον μέσο γενικό δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2020-Ιανουαρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 23,4% έναντι μείωσης 11,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ξεκάθαρα ότι η κύρια πηγή της αύξησης του δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία είναι η ενέργεια. Και επειδή οι πολύ μεγάλες αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου δεν καταγράφηκαν τον Ιανουάριο, αλλά τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, τα ποσοστά που αναμένονται στις αντίστοιχες ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ύστερα από έναν και δύο μήνες αντίστοιχα αναμένεται να αποτυπώσουν ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά από το ούτως ή άλλως ε<B>ντυπωσιακό +31,8%</B>.
Οι κύριες αιτίες
Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών κατά 31,8%, τον μήνα Ιανουάριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2021, οφείλεται:
* Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών από Χώρες εκτός Ευρωζώνης κατά 47,3%.
* Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών από Χώρες Ευρωζώνης κατά 6,9%.
Σε κλαδικό επίπεδο, καταγράφηκαν οι ακόλουθες μεταβολές:
* Άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου: +84,5%.
* Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου: +66,5%.
* Παραγωγή βασικών μετάλλων: +31,4%.
* Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων: +13,5%.
* Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων: +9,4%.
* Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων: +8,0%.
* Παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων: +6,4%.
* Βιομηχανία τροφίμων: +5%.
* Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού: +2,4%.
* Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες: +2,4%.
* Κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων: +2,2%.
* Κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού: 1,1%.
Σε μηνιαία βάση η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών εισαγωγών κατά 9,7% τον Ιανουάριο του 2022 συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2021 προήλθε από την αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός Ευρωζώνης κατά 14,3% (προφανώς λόγω καυσίμων) και στην αύξηση του δείκτη τιμών ει<B>σαγωγών από χώρες Ε</B>υρωζώνης κατά 0,8%.
Σε κλαδικό επίπεδο
Σε κλαδικό επίπεδο, σημειώθηκαν -σε μηνιαία βάση- οι ακόλουθες μεταβολές:
* Άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου: +25%.
* Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου: +14,6%.
* Παραγωγή βασικών μετάλλων: +5,3%.
* Βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από έπιπλα, κατασκευή ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής: +3,2%.
* Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων: +1,3%.
* Βιομηχανία τροφίμων: +0,8%.
* Κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού: +0,5%.
* Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων: +0,4%.
* Παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων: +0,5%.
* Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες: -0,5%.
* Βιομηχανία δέρματος και δερμάτινων ειδών: -1,0%.
* Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων: -1,8%.