Το ποσό των 350 λιρών το μήνα θα προσφερθεί από την βρετανική κυβέρνηση σε νοικοκυριά, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, «Homes for Ukraine», προκειμένου να φιλοξενήσουν πρόσφυγες από την Ουκρανία. Η κυβέρνηση Τζόνσον απαντά έτσι στις επικρίσεις που δέχεται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τις καθυστερήσεις στην αποδοχή των ταλαιπωρημένων από τον πόλεμο Ουκρανών.
Το ποσό των 350 λιρών το μήνα θα προσφερθεί από την βρετανική κυβέρνηση σε νοικοκυριά, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, «Homes for Ukraine», προκειμένου να φιλοξενήσουν πρόσφυγες από την Ουκρανία. Η κυβέρνηση Τζόνσον απαντά έτσι στις επικρίσεις που δέχεται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τις καθυστερήσεις στην αποδοχή των ταλαιπωρημένων από τον πόλεμο Ουκρανών.
Μιλώντας στο BBC, o υπουργός Στέγασης Μάικλ Γκόουβ ανέφερε ότι εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν για «ανθρωπιστικούς σκοπούς», σπίτια Ρώσων ολιγαρχιών που έχουν υποστεί κυρώσεις από την βρετανική κυβέρνηση. Συμπλήρωσε όμως, ότι υπάρχουν «σοβαρά νομικά εμπόδια» για να εγκριθεί μια τέτοιου είδους ενέργεια, ενώ επεσήμανε ότι αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα σήμαινε «μόνιμη δήμευση» και θα έληγε με το τέλος των κυρώσεων.
Σε ερώτηση για το εάν ο ίδιος θα δεχόταν να φιλοξενήσει κάποιον πρόσφυγα, απάντησε «Ναι».
Ο Γκόουβ διατείνεται ότι ο αριθμός των Ουκρανών που διέφυγαν από τον πόλεμο και τους χορηγήθηκε βίζα, έχει αυξηθεί σε 3.000, ενώ προς το παρόν, μόνο όσοι έχουν οικογενειακές συνδέσεις μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέσω του «Ουκρανικού Οικογενειακού Σχεδίου».
Ταυτόχρονα, οι αρμόδιοι υπουργοί της Σκωτίας και της Ουαλίας πρότειναν γραπτώς στην κυβέρνηση του Γουέστμινστερ, να προτρέψουν τα έθνη τους να προχωρήσουν περαιτέρω με το νέο σχέδιο, ενεργώντας ως «σούπερ ανάδοχοι» για να προσφέρουν προσωρινή στέγαση στους πρόσφυγες και να τους επιτρέψουν να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο πιο γρήγορα.
Στο πλαίσιο του προγράμματος αναδοχής, όσοι αποφασίσουν να συμμετάσχουν, θα μπορούν να προτείνουν ένα άτομο ή οικογένεια από την Ουκρανία για να μείνουν στο σπίτι τους ή σε ξεχωριστό ακίνητο άνευ ενοικίου για τουλάχιστον έξι μήνες.
Οι ανάδοχοι δεν θα απαιτείται να τους γνωρίζουν εκ των προτέρων. Μπορεί να τους εντοπίσουν, για παράδειγμα, μέσω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν θα υπάρχει όριο στον αριθμό των προσφύγων που μπορούν να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω αυτής της διαδρομής και θα τους δοθεί άδεια διαμονής τριών ετών, με δικαίωμα εργασίας και πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες.
Οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά, με τους αναδόχους να ελέγχονται και τους πρόσφυγες να περνούν από δικλίδες ασφαλείας. Στη συνέχεια, ο ανάδοχος θα λαμβάνει ένα «ευχαριστήριο» επίδομα των 350 λιρών το μήνα. Ένας ιστότοπος για τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται, θα ξεκινήσει τη λειτουργία του από αύριο.
Ο Γκόουβ ευελπιστεί ότι «δεκάδες χιλιάδες» Ουκρανοί θα μπορούσαν να παραληφθούν από οικογένειες του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «άνθρωποι που φεύγουν από τον πόλεμο θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα ‘μέσα σε μια εβδομάδα’».
Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο για τους πρόσφυγες επιμένει στην ανησυχία του για το επίπεδο υποστήριξης των ανθρώπων που έχουν πληγεί από τον πόλεμο, με το Εργατικό Κόμμα να σημειώνει ότι υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Κατηγορεί δε την κυβέρνηση, για ολιγωρία σε σχέση με την προσφυγική κρίση, με τις βίζες και τα βιομετρικά τεστ των Ουκρανών πριν την άφιξή τους στη χώρα.
Σημειώνεται ότι ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει την ουκρανική προσφυγική κρίση, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής.
Τονίζει μάλιστα ότι οι πρόσφυγες από την Ουκρανία ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 4 εκατομμύρια, ένας αριθμός διπλάσιος από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Μαρία Βε με πληροφορίες από BBC