Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022 19:52

Φ. Καραβίας: Οι άμεσες και οι έμμεσες επιπτώσεις από τον πόλεμο

Εξαιρετικά περιορισμένες είναι οι άμεσες επιπτώσεις που έχει η εξέλιξη του πολέμου στις ελληνικές τράπεζες. Ο κ. Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank σημείωσε πως οι άμεσες επιπτώσεις στις τράπεζες  είναι πολύ μικρές. Στη Eurobank η έκθεση διαμορφώνεται σε κάτω  80 εκατ. ευρώ  δανεισμό έκθεση που φέρει ισχυρά καλύμματα που βρίσκονται στο Λονδίνο και περίπου 50 εκατ. ευρώ στο business κομμάτι.

Εξαιρετικά περιορισμένες είναι οι άμεσες επιπτώσεις που έχει η εξέλιξη του πολέμου στις ελληνικές τράπεζες.

Ο κ. Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank σημείωσε πως οι άμεσες επιπτώσεις στις τράπεζες  είναι πολύ μικρές. Στη Eurobank η έκθεση διαμορφώνεται σε κάτω  80 εκατ. ευρώ  δανεισμό έκθεση που φέρει ισχυρά καλύμματα που βρίσκονται στο Λονδίνο και περίπου 50 εκατ. ευρώ στο business κομμάτι.

Οι σημαντικές επιπτώσεις είναι οι έμμεσες αυτές που θα ανακύψουν από την αύξηση των τιμών της ενέργειας και τον πληθωρισμό.

Ο κ. Καραβίας ενστερνίστηκε τα δεδομένα του Υπουργείου Οικονομικών βάσει των οποίων για κάθε 10 ευρώ αύξηση στις τιμές των καυσίμων η επίπτωση στο ΑΕΠ διαμορφώνεται σε 0,3%  και στον πληθωρισμό 0,2% θεωρώντας πάντως πως η επίπτωση αυτή θα μετριαστεί στο βαθμό που θα ληφθούν διεθνή μέτρα αντιμετώπισής της.

Ωστόσο δήλωσε πολύ αισιόδοξος σε ότι αφορά τον τουρισμό οι προοπτικές του οποίου είναι να ενισχυθούν και να φθάσουν  περίπου στο  80% του 2019 παρουσιάζοντας 20 μονάδες βάσης αύξηση σε σχέση με πέρισυ.

Σε ότι αφορά την Κύπρο το τουριστικό προϊόν που αγγίζει έσοδα από Ρωσία και Ουκρανία υπολογίζεται σε 20% με 25% όμως αυτό εκτιμάται πως θα αντικατασταθεί από αφίξεις που θα προέλθουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ τη Γερμανία κλπ.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr