Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022 11:23

Δημήτρης Κοντομηνάς: Οι σταθμοί στην πορεία του επιχειρηματία που σφράγισε μία ολόκληρη εποχή

Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στα Σεπόλια. Η Ελλάδα όμως δεν θα τον κρατούσε για πολύ, μιας και έφυγε για σπουδές με υποτροφία στη Βηρυτό. Αναδείχθηκε σε έναν πληθωρικό επιχειρηματίας που μπορούσε να δει με διορατικότητα τα πράγματα και να συμπράξει στο σωστό χρόνο και τόπο. Σφράγισε με την παρουσία του μια ολόκληρη εποχή.

Της Ειρήνης Σακελλάρη
 [email protected]

O Δημήτρης Κοντομηνάς Μέγας Άρχων Πρωτέκδικος, τίτλος που του απένειμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, δεν είναι πια ανάμεσά μας.

Ο χαρισματικός επιχειρηματίας σφράγισε με την παρουσία του μια ολόκληρη εποχή.

Γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου 1939 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Εργάστηκε ως ασφαλιστής στην American Life (ALICO), ενώ το 1969 ίδρυσε μαζί με τον Αλέξανδρο Ταμπουρά την ασφαλιστική εταιρία Interamerican.

Ηταν αυτός που ανάπτυξε  στη χώρα μας  την ιδιωτική ασφάλιση και επεξέτεινε τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες ενός ολόκληρου ομίλου με διορατικότητα και πρωτοπορία.

Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στα Σεπόλια. Η Ελλάδα όμως δεν θα τον κρατούσε για πολύ, μιας και έφυγε για σπουδές με υποτροφία στη Βηρυτό. Για να βγάζει λίγο χαρτζιλίκι, έκανε διάφορες δουλειές κατά τα φοιτητικά του χρόνια όπως κάποιες μεταφράσεις σε ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Τότε είναι που έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τον ασφαλιστικό χώρο και αντιλαμβάνεται πως έχει ταλέντο στις πωλήσεις. Οπότε αρχίζει και ασχολείται επαγγελματικά με τις ασφάλειες.

Χρονιά- σταθμός για τη ζωή του είναι το 1963, χρονιά κατά την οποία επιστρέφει στην Ελλάδα για να αναλάβει την ίδρυση και διεύθυνση του υποκαταστήματος της AMERICAN LIFE.

Ορισμένα χρόνια αργότερα το 1969 και αφού πλέον έχει αποκτήσει την εμπειρία που χρειάζεται, ιδρύει μαζί με τον -μέντορά του στη δουλειά- Αλέξανδρο Ταμπουρά την Interamerican. Με την μετατροπή της εταιρείας σε ανώνυμη το 1971, ανοίγει πια ο δρόμος για να χτίσει μια αυτοκρατορία.

 Στον τραπεζικό χώρο ίδρυσε την την τράπεζα Interbank (το 1997 εξαγοράστηκε και απορροφήθηκε από την τράπεζα Eurobank) και την την τράπεζα Novabank (το 2006 μετονομάστηκε σε Millennium Bank και το 2013 εξαγοράστηκε και απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς).

Στις επιτυχημένες επιχειρηματικές του προσπάθειες συγκαταλέγονται οι  Intertech (αποκλειστικός αντιπρόσωπος προϊόντων Panasonic στην Ελλάδα, η Ευρωκλινική Αθηνών, ο στόλος αεροσκαφών και ελικοπτέρων InterJet, η  εταιρία βιολογικής καλλιέργειας GreenFarm.

Για το διάστημα 1998–2001 ήταν ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας του Άρη Θεσσαλονίκης.

Για μια εικοσαετία ήταν συνιδιοκτήτης και μετέπειτα ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού Alpha και των ομότιτλων τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πάλεψε με πολύ θάρρος τις προσωπικές του περιπέτειες που δεν ήταν λίγες ενώ διακρίθηκε για υπερβάσεις όταν απειλήθηκαν κεκτημένα συμφέροντα των επιχειρήσεών του και του ίδιου. Το 2016 είχε εισβάλει στην τηλεοπτική εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη και είχε λάβει θέση για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, θέση με την οποία ερχόταν σε ευθεία αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Μεγάλο μέρος της περιουσίας  του πάντως  εξαϋλώθηκε  λόγω εμπλοκών, δικαστικών διενέξεων και εκκρεμοτήτων, λανθασμένων χειρισμών και τοποθετήσεων. Ο ίδιος ωστόσο περίπου μέχρι το τέλος υπήρξε ένας πληθωρικός επιχειρηματίας που μπορούσε να δει με διορατικότητα τα πράγματα και να συμπράξει στο σωστό χρόνο και τόπο.

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς υπήρξε άνθρωπος του κόσμου. Πολύ δοτικός με το άλλο φύλλο, στοιχείο για το οποίο συχνά αντιμετώπισε κριτική και προβλήματα.

Η πρώτη του  σύζυγος ήταν  Φρίντα Κοντομηνά. Μαζί της απέκτησε την κόρη που λάτρευε, την Μαρία, 

Ο επιχειρηματίας λάτρεψε την καλή ζωή με ότι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή τα ταξίδια, τις κρουαζιέρες, τα πάρτι και τα μπουζούκια.

Είχε στενούς ωστόσο δεσμούς με την εκκλησία και υπήρξε ευεργέτης του Οικουμενικού Θρόνου. Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπισε τα σημαντικά προβλήματα υγείας δίπλα στην κόρη του Μαρία και τον γαμπρό του Αριστοτέλη Τζιαμπίρη στο πλευρό του.

Από τον Σεπτέμβριο του 2019 ήταν στο νοσοκομείο και από τότε δεν βγήκε ποτέ όπως συνομολόγησαν οι δικοί του άνθρωποι.

Ο θάνατος του Δημήτρη Κοντομηνά σφραγίζει μια ολόκληρη εποχή στον ασφαλιστικό κλάδο και όχι μόνον.