Υπερδιπλάσια απόδοση σε σχέση με την παραδοσιακή μίσθωση ενός γραφείου επιφυλάσσει στους ιδιοκτήτες ακινήτων το μοντέλο των ευέλικτων γραφειακών χώρων.
Από την έντυπη έκδοση
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Υπερδιπλάσια απόδοση σε σχέση με την παραδοσιακή μίσθωση ενός γραφείου επιφυλάσσει στους ιδιοκτήτες ακινήτων το μοντέλο των ευέλικτων γραφειακών χώρων.
Όπως επισημαίνει στη «Ν» ο διευθύνων σύμβουλος της International Workplace Group Χρήστος Μισαηλίδης, «η παραδοσιακή μίσθωση γραφειακών χώρων αποφέρει στον ιδιοκτήτη του ακινήτου return on investment 5% με 7%. Αντιθέτως, το περιθώριο κέρδους σε μια επένδυση σε ευέλικτους χώρους εργασίας φθάνει 20% με 25%. Δεν πρόκειται για απλή μίσθωση χώρου, αλλά περιλαμβάνει και το λειτουργικό κομμάτι, την παροχή δηλαδή υπηρεσιών όπως facility management, utilities (ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο), υπηρεσίες IT (πληροφορικής), υποδοχής, κάτι που συνεπάγεται επιπλέον περιθώριο κέρδους για τον συνέταιρο - ιδιοκτήτη ακινήτου ενός ευέλικτου χώρου εργασίας. Σκεφτείτε ότι η δουλειά μας προσομοιάζει με την ενοικίαση δωματίου σε ξενοδοχείο, όπου εκτός από τη στέγη παρέχει και διάφορες υπηρεσίες. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ενοικίαση ευέλικτων χώρων εργασίας καθίσταται πλέον απαραίτητη για όλες τις επιχειρήσεις, η εν λόγω επένδυση θεωρείται εξαιρετικά ασφαλής».
Σύμφωνα με τον κ. Μισαηλίδη «οι ευέλικτοι χώροι εργασίας εμφανίζουν τα τελευταία χρόνια σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης και αυτό είχε ξεκινήσει πριν από το Covid-19. Η επιχειρηματικότητα χρειάζεται πολλαπλές επιλογές σε επαγγελματικούς σύγχρονους χώρους που παρέχουν ευελιξία. Μέχρι το 2020-2021 η ανάπτυξη της αγοράς αυτής παγκοσμίως (σε τετραγωνικά μέτρα) ήταν της τάξεως του 13%. Το 2022 ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 20% εξαιτίας της στροφής ακόμα και μεγάλων εταιρειών σε μικρότερους χώρους λόγω της τηλεργασίας. Έρευνες των μεγαλύτερων real estate brokerage εταιρειών δείχνουν ότι μέχρι το 2030 οι γραφειακοί χώροι των μεγάλων επιχειρήσεων, σε ποσοστό 30%, θα είναι σε ευέλικτους χώρους εργασίας».
Ριζικές αλλαγές
Όπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της IWG «η πανδημία έφερε ριζικές αλλαγές στον χώρο, στον τρόπο, ακόμα και στο ωράριο εργασίας για κάθε μικρή ή μεγάλη επιχείρηση.
Βάσει πρόσφατης μελέτης της IWG στην Ελλάδα, το 67% των εργαζομένων δείχνει απρόθυμο να επιστρέψει στο γραφείο, με το μεγαλύτερο ποσοστό να προτιμά ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας (δυνατότητα να εργάζονται εξ αποστάσεως δύο με τρεις ημέρες την εβδομάδα).
Η πανδημία επιτάχυνε μια τάση που προϋπήρχε. Η πανδημία έχει διαδραματίσει θετικό ρόλο όχι μόνο στην ανάπτυξη της IWG, αλλά και γενικότερα της παγκόσμιας αγοράς ευέλικτων χώρων εργασίας.
Με άλλα λόγια η πανδημία έχει αναδείξει παγκοσμίως την ανάγκη για ευελιξία. Οι επιχειρήσεις, πλέον, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα νέα δεδομένα, θα αναγκαστούν να δημιουργήσουν ένα τέτοιο σύνολο ευέλικτων μορφών εργασίας όχι μόνον λόγω των συνθηκών που ζούμε την περίοδο αυτή, αλλά και γιατί ο τρόπος εργασίας είχε αρχίσει να διαφοροποιείται καιρό τώρα. Θα καταλήξουμε, λοιπόν, σε ένα υβριδικό μοντέλο που θα περιλαμβάνει εργασία από το σπίτι και ένα μίγμα παραδοσιακών γραφειακών χώρων με εκτενέστερη χρήση των ευέλικτων χώρων εργασίας.
Η ευελιξία στη χρήση των χώρων αφορά τόσο τη χρονική διάρκειά της όσο και το μέγεθος των γραφείων που μπορεί μια εταιρεία να χρησιμοποιήσει. Η αρχική επένδυση για μια εταιρεία που αναζητά σ' εμάς υπηρεσίες στέγασης είναι μηδενική, ενώ το κόστος της, που περιλαμβάνει, εκτός από τη χρήση του χώρου, οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με αυτόν, όπως επίπλωση, καθαρισμό, ηλεκτρικό ρεύμα, πρόσβαση σε ίντερνετ υψηλών προδιαγραφών και υπηρεσίες υποδοχής, παραμένει καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεργασίας μας σταθερό.
Με τον τρόπο αυτό οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται στο core business τους εξοικονομώντας χρόνο και μειώνοντας τα λειτουργικά τους κόστη. Όσον αφορά τους εργαζόμενους, δουλεύουν σε ένα εργασιακό περιβάλλον υψηλής ποιότητας και εφόσον οι εταιρείες τους εκμεταλλευτούν όλες τις δυνατότητες που τους δίνει το εκτεταμένο δίκτυό μας στην Αττική, μπορούν να εργάζονται κοντινότερα στον τόπο κατοικίας τους, κάτι που αποδεδειγμένα τους προσφέρει καλύτερο work life balance».
Οι ευέλικτοι χώροι εργασίας, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μισαηλίδη, αποτελούν λύση «τόσο για ελεύθερους επαγγελματίες και startups εταιρείες που έχουν μικρότερες ανάγκες σε γραφειακούς χώρους, όσο και σε μεγάλες επιχειρήσεις που θέλουν να προσθέσουν ευελιξία στο real estate portfolio τους, αλλά και να καλύψουν ανάγκες, όπως να επεκτείνουν τους γραφειακούς τους χώρους, να δημιουργήσουν υποκαταστήματα σε άλλες πόλεις πέραν των κεντρικών τους γραφείων και να οργανώσουν νέα projects σε βολικές τοποθεσίες».
και παρουσία σε 120 χώρες με 3.500 επιχειρηματικά κέντρα, λειτουργεί στην Ελλάδα 9 γραφειακούς χώρους με δύο brands (Spaces και Regus). Πέραν της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στόχος της είναι η εξάπλωση σε όλες τις μεγάλες πόλεις, δημιουργώντας ένα πανελλαδικό δίκτυο τουλάχιστον 60 επιχειρηματικών κέντρων το προσεχές διάστημα. Για τον σκοπό αυτό έχει προσθέσει στη λειτουργία της το μοντέλο franchising. Σε κάθε μεγάλη πόλη αναζητά επιχειρηματίες, ώστε να διευρύνει το πανελλαδικό της δίκτυο, δημιουργώντας νέα επιχειρηματικά κέντρα για την εξυπηρέτηση των τοπικών επιχειρήσεων, των επιχειρηματιών, αλλά και των νεοφυών επιχειρήσεων. Όσον αφορά την Ελλάδα, ο Χρήστος Μισαηλίδης σημειώνει: «Η ζήτηση για ευέλικτους χώρους εργασίας αυξανόταν με ραγδαίους ρυθμούς στην προ πανδημίας εποχή. Τώρα παρατηρείται ακόμα υψηλότερη ζήτηση. Παρ’ όλες τις δυσκολίες την περίοδο της πανδημίας η ζήτηση για ευέλικτους χώρους εργασίας αυξήθηκε σημαντικά».