Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2022 12:53

Ταξίδι γεύσης με αφετηρία το «Καστελόριζο»

Ένα συναρπαστικό ταξίδι γεύσης με αφετηρία το «Καστελόριζο» υπόσχεται η εταιρία Αφοί Σταύρου και Σια ΟΕ που φέρει την υπογραφή της γνωστής αλυσίδας εστιατορίων. Στόχος της εταιρίας είναι η παροχή ποιοτικών  υπηρεσιών  εστίασης βασισμένης στα προϊόντα της Θάλασσας αλλά και στο κρέας με το K-Grill.

Ένα συναρπαστικό ταξίδι γεύσης με αφετηρία το «Καστελόριζο» υπόσχεται η εταιρία Αφοί Σταύρου και Σια ΟΕ που φέρει την υπογραφή της γνωστής αλυσίδας εστιατορίων. Στόχος της εταιρίας είναι η παροχή ποιοτικών  υπηρεσιών  εστίασης βασισμένης στα προϊόντα της Θάλασσας αλλά και στο κρέας με το K-Grill.

Εν αρχή

Η αρχή έγινε το 1981, χρονιά ίδρυσης της εταιρίας Αφοί Σταύρου και Σια ΟΕ, με αντικείμενο την εκμετάλλευση εστιατορίου στις Τζιτζιφιές, σε μισθωμένο ακίνητο. Στα χρόνια που ακολούθησαν η εταιρία λειτούργησε μια σειρά εστιατορίων τα οποία είχαν σαν κύριο αντικείμενο την εδεσματολογική παρασκευή ψαριών και θαλασσινών. Το 1985 ο κύριος φορέας κ. Αντώνης Σταύρου αγόρασε το 49% των μετοχών των ιχθυοτροφείων ΣΕΛΟΝΤΑ και είχε ενεργό συμμετοχή στη διοίκηση της εταιρίας.

Ανάπτυξη

Aπό κει και πέρα η ανάπτυξη ήταν ραγδαία. Το 1981 άνοιξε το εστιατόριο στις Τζιτζιφιές, το 1986 άνοιξε το δεύτερο εστιατόριο στην Κηφισιά, το 1989 ακολούθησε η Γλυφάδα και το 1994 στη Βάρκιζα. Τη χρονιά εκείνη ιδρύθηκε η «Καστελόριζο Ανώνυμη Εταιρία Εκμετάλλευσης Εστιατορίων και Τουριστικών Επιχειρήσεων», η οποία και προέκυψε από την απορρόφηση των εταιριών «Α. Σταύρου & Σία ΟΕ», «B.Σταύρου & Σία ΟΕ», «Αφοί Σταύρου ΟΕ» και «Καστελόριζο ΑΕ Εκμετάλλευση Εστιατορίων & Εμπορία Ιχθύων» και στην οποία περιήλθαν όλα τα μέχρι τότε εστιατόρια. Τον ίδιο χρόνο, ο κ. Σταύρου ίδρυσε την Α.Ε. Ιχθυοτροφεία Μακρόνησος, και εξαγόρασε το 50% του ιχθυοτροφείου Καλλονή ΕΠΕ, ενώ είχε προηγηθεί η πώληση, εκ μέρους του κ. Αντώνη Σταύρου, της συμμετοχής του στα ιχθυοτροφεία ΣΕΛΟΝΤΑ. Το 1997 ο κ. Αντώνης Σταύρου αγόρασε το 58% της εταιρίας «Ιχθυοκαλλιέργειες Κρήτης Α.Ε.» και το 1998 το 26% των μετοχών του ιχθυοτροφείου «Ψάρι Κρήτης ΑΕ». 

Από το 2000 μέχρι σήμερα

Οι φουρτούνες του 1999 δεν πτόησαν την εταιρεία και Τον Δεκέμβριο του 1999 η Καστελόριζο Α.Ε. εξαγόρασε το 58% των μετοχών της εταιρίας «Ιχθυοκαλλιέργειες Κρήτης Α.Ε.» και το με 58,82% των μετοχών της εταιρίας «Καστελόριζο Ιχθυοεξαγωγική  Α.Ε.» σκοπό τη μελλοντική της δραστηριοποίηση στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών. Το Μάρτιο του 2002 ολοκληρώθηκε η συγχώνευση των εταιρειών «Καστελόριζο Ιχθυοεξαγωγική Α.Ε», «Ιχθυοκαλλιέργειες Κρήτης ΑΤΕΕ», «Ιχθυοτροφεία Μακρόνησος Α.Ε» και « Ψάρι Κρήτης Α.Ε» και η νέα επωνυμία της εταιρείας είναι  « Καστελόριζο Ιχθυοκαλλιέργειες Α.Ε» στην οποία η Καστελλόριζο ΑΕ συμμετέχει με ποσοστό 57,59%. Το «Καστελόριζο» έγινε σημείο αναφοράς στο χάρτη της εστίασης της Αθήνας. Το Δεκέμβριο του 2001 η Καστελόριζο Α.Ε. προχώρησε στην εκμετάλλευση του Τουριστικού συγκροτήματος Λυκαβηττού. Η εκμετάλλευση του τουριστικού συγκροτήματος Λυκαβηττού κατοχυρώθηκε στην «Καστελόριζο Α.Ε » μετά από δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό που προκήρυξε η ΕΤΑ Α.Ε και λειτουργεί ως εστιατόριο «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ». Τον Δεκέμβριο του 2002 ο κ. Ανδρέας Σταύρου με τον υιό του κ. Αντώνη Σταύρου, Βασίλειο προχώρησαν στην αγορά του ακινήτου «Φλοίσβος» από την Εθνική Kεφαλαίου και η Καστελλόριζο ΑΕ ενοικίασε το ακίνητο προς εκμετάλλευσή της το οποίο λειτούργησε από τον Ιαν 2006 έως τον Μάιο 2008 το οποίο απαλλοτριώθηκε από το Δήμο Παλαιού Φαλήρου. Τον Απρίλιο του 2003 η  Καστελόριζο Α.Ε προχώρησε στο κλείσιμο του εστιατορίου της στη Γλυφάδα όπου ίδρυσε τα γραφεία της και πλέον λειτουργεί σε ιδιόκτητο κτίριο. Να σημειωθεί πως η Καστελλόριζο ΑΕ δραστηριοποιήθηκε επίσης στο χώρο εστίασης της Βουλής των Ελλήνων για 1 χρόνο περίπου 2006-2007.

Τον Αύγουστου 2004 αποσχίστηκε από την εταιρεία « Καστελόριζο Ιχθυοκαλλιέργειες Α.Ε» η  ιχθυοτροφική μονάδα  στη νήσο Πάτροκλος και συγχωνεύτηκε με την εταιρεία εμπορίας ιχθύων «Καστελόριζο Εμπορική ΑΕ». Η συμμετοχή μας ανέρχεται στο 98%. Τον Μάιο του 2005 η εταιρεία Καστελόριζο ΑΕ  αγόρασε το ακίνητο στην Μαδρίτη της Ισπανίας το οποίο ενοικιάζει. 

Η νέα σελίδα στην ιστορία του
«Καστελόριζο» προστέθηκε τον Απρίλιο του 2010 όταν η Καστελόριζο άνοιξε σε ιδιόκτητο κτήριο στην Κηφισιά το εστιατόριο ‘ΟΜΙΚΡΟΝ’. Το Δεκέμβριο του 2011 άνοιξε σε ιδιόκτητο κτήριο στις Τζιτζιφιές το εστιατόριο Κ-Grill.

Όπως τονίζει η διοίκηση της εταιρείας ο τόπος εγκατάστασης των καταστημάτων επιλέγεται προσεκτικά ούτως ώστε να προσελκύσει την πελατεία στην οποία απευθύνεται. Στον ίδιο άξονα στηρίζεται και η διαρρύθμιση και διακόσμηση των καταστημάτων. Τα καταστήματα έχουν πιστοποίηση σύμφωνα με τα πρότυπα ISO & HACCP. Η εταιρεία Καστελόριζο ΑΕ λειτουργεί 15 καταστήματα – εστιατόρια και συγκεκριμένα τα «Ρακί Μεζέ» με έτος ίδρυσης το 1981, «Καστελόριζο στην Κηφισιά» από το 1986, «Καστελόριζο στη Βάρκιζα» με παρουσία από το 1994, «Ορίζοντες Λυκαβηττού» από το 2002, «Όμικρον Μεζέ» από το 2010, «Κ-Grill στην Καλλιθέα» από το 2011, «Μezze Glyfada» με αφετηρία το 2014, «Ramino» από το 2015, «K-Grill στη Βούλα» από το 2016. Στα πιο πρόσφατα περιλαμβάνονται τα «Ζουμπουρλού» που άνοιξε το 2019, «Omnivore» από το 2020, «K-Grll στον Πειραιά» επίσης από το 2020. Το 2021 στη λίστα καταστημάτων προστέθηκαν τα «Cup or What», «Don Moskio», «Κ-Grill στην Κηφισιά».

Πέραν του σχεδιασμού και της προσεκτικής επιλογής των καταστημάτων εστιατορίων της η εταιρεία επικεντρώνεται στις προμήθειες των προϊόντων που συντονίζονται κεντρικά για όλα τα καταστήματα. Η προμήθεια των ψαριών και των θαλασσινών ειδών γίνονται από τη Χαλκίδα, το Θεολόγο, τη Λήμνο, τα Κύθηρα, τη Νάξο, την Τζια, τη Μάνη, την Ελαφόνησο, την Αίγινα, την Αμφιλοχία και τη Σκύρο. Σε καθημερινή βάση γίνεται εκτίμηση των αναγκών από τους υπευθύνους των καταστημάτων τις οποίες λαμβάνει η κεντρική υπηρεσία προμηθειών της εταιρίας η οποία και καθορίζει τα προς παράδοση προϊόντα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ποιότητα των προϊόντων, το οποίο και αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της εταιρίας. Στις ιχθυοτροφικές μονάδες περιλαμβάνονται οι Νήσος Πάτροκλος, που είναι ιχθυοτροφείο στην Παλαία Φωκαία, Ιχθυοκαλλιέργειες Κρήτης στη Σητεία, Ιχθυοκαλλιέργειες Σκυρωνίς στα Μέγαρα.

Ο τόπος εγκατάστασης των καταστημάτων επιλέγεται προσεκτικά ούτως ώστε να προσελκύσει την πελατεία στην οποία απευθύνεται. Στον ίδιο άξονα στηρίζεται και η διαρρύθμιση και διακόσμηση των καταστημάτων.

Οι προμήθειες των προϊόντων για όλα τα καταστήματα συντονίζονται κεντρικά. Σε καθημερινή βάση γίνεται εκτίμηση των αναγκών από τους υπευθύνους των καταστημάτων τις οποίες λαμβάνει η κεντρική υπηρεσία προμηθειών της Εταιρίας η οποία και καθορίζει τα προς παράδοση προϊόντα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ποιότητα των προϊόντων, το οποίο και αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της Εταιρίας. Τα καταστήματα μας έχουν πιστοποίηση σύμφωνα με τα πρότυπα ISO & HACCP.