Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 08 Μαρτίου 2022 11:46

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποιες εταιρείες εγκαταλείπουν τη Ρωσία και ποιες όχι

Ένα τεράστιο κύμα αποχωρήσεων μεγάλων επιχειρηματικών κολοσσών από τη ρωσική αγορά, ακολούθησε την εισβολή στην Ουκρανία. Εταιρείες όπως η Apple και η Microsoft σταμάτησαν να πωλούν προϊόντα στη Ρωσία, η PayPal , η Visa και η Mastercard   ανέστειλαν τις πληρωμές στη χώρα. 

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]

Ένα τεράστιο κύμα αποχωρήσεων μεγάλων επιχειρηματικών κολοσσών από τη ρωσική αγορά, ακολούθησε την εισβολή στην Ουκρανία. Εταιρείες όπως η Apple και η Microsoft σταμάτησαν να πωλούν προϊόντα στη Ρωσία, η PayPal , η Visa και η Mastercard   ανέστειλαν τις πληρωμές στη χώρα. 

Εκτός από την καταδίκη της ρωσικής εισβολής, οι εταιρείες βλέπουν ένα προβληματικό και επικίνδυνο περιβάλλον, που έχει να κάνει όχι μόνο με τη συμμόρφωση στις κυρώσεις, αλλά και την ασφάλεια των εργαζομένων, τη διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας προς τη Μόσχα. «Οι οικονομικές κυρώσεις έχουν απομονώσει τη Ρωσία από τον υπόλοιπο κόσμο. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία έχουν ολοένα και πιο περιορισμένη ικανότητα να εισπράττουν έσοδα ή να πληρώνουν εργαζομένους και προμηθευτές», γράφει η αμερικανική ιστοσελίδα Axios. «Οι οικονομικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγικών ελέγχων, έχουν περιορίσει τις εισαγωγές, ενώ ο αποκλεισμός των πτήσεων προς τη Ρωσία, εμποδίζουν τις εταιρείες να αποκτήσουν τις απαραίτητες πρώτες ύλες αλλά και τον εξοπλισμό, που χρειάζονται για να συνεχίσουν να λειτουργούν», εξηγεί η  αμερικανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα.

Οι εταιρείες που αποχώρησαν

Στις 13 ημέρες από την έναρξη της εισβολής, έχουν αποχωρήσει από τη Ρωσία δεκάδες δυτικές εταιρείες:

Η Estée Lauder είναι η εταρεία που ανέστειλε σήμερα «κάθε εμπορική δραστηριότητα» στη Ρωσία. Σε ανακοίνωσή της , η γαλλική εταιρεία καλλυντικών τονίζει ότι «έκλεισαν όλα καταστήματά μας και διακόπησαν τις αποστολές προϊόντων σε οποιονδήποτε από τους λιανοπωλητές μας στη Ρωσία».

Η Pricewaterhouse Coopers διέκοψε τους δεσμούς της με τη Ρωσική εταιρεία που συνεργάζεται, πηρεάζοντας 3.700 συνεργάτες της στη χώρα.

Η KPMG, μια άλλη από τις τέσσερις μεγάλες λογιστικές εταιρείες, τερμάτισε τη συνεργασία της με τους 4.500 συνεργάτες και το προσωπικό της στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Η Boeing ανέστειλε τις δραστηρότητές της στη Μόσχα, καθώς και συντήρηση και τεχνική υποστήριξη στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες.

Η Airbus διέκοψε την παροχή ανταλλακτικών και υπηρεσιών σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες.

Η Shell σταμάτησε τους δεσμούς της με τον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom και ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει τη χρηματοδότηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ύψους περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Η πετρελαϊκή εταιρεία ανακοίνωσε περαιτέρω ότι θα δωρίσει τα κέρδη της από μια πρόσφατη αγορά ρωσικού αργού πετρελαίου για να βοηθήσει τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Η BP αποσύρει τη συμμετοχή της στο  20% , στον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft και αντιμετωπίζει ένα πιθανό οικονομικό πλήγμα έως και 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Exxon Mobil, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τις δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Ρωσία αξίας άνω των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα σταματήσει τις νέες επενδύσεις.

Η GM, η οποία πουλά περίπου 3.000 αυτοκίνητα ετησίως στη Ρωσία, ανέφερε ότι θα αναστείλει την εξαγωγή οχημάτων.

Η Ford ανέστειλε τη λειτουργία της.

Η BMW σταμάτησε τις αποστολές οχημάτων και θα σταματήσει την παραγωγή στη Ρωσία.

Η Daimler Truck Holdings ανακοίνωσε ότι δεν θα στέλνει πλέον ανταλλακτικά στην συνεργαζόμενη Ρωσική εταιρεία, με την οποία έχει σε κοινοπραξία.

Η Volvo Cars, που ανήκει στον κινεζικό όμιλο Zhejiang Geely, διέκοψε τις πωλήσεις της στη Ρωσία.

Η Renault σταμάτησε τη λειτουργία και την παραγωγή σε δύο εργοστάσια συναρμολόγησης

Η VW διέκοψε την παράδοση των Audi ήδη στη Ρωσία,

Η Harley-Davidson ανέστειλε τις αποστολές μοτοσυκλετών στη Ρωσία.

Η Adidas ανέστειλε τη συνεργασία της με τη Ρωσική Ποδοσφαιρική Ένωση.

Η Nike διέκοψε τις διαδικτυακές πωλήσεις στη Ρωσία, επειδή δεν μπορεί να εγγυηθεί την παράδοση.

Η FedEx και η UPS ανέστειλαν τις αποστολές.

Οι πλατφόρμες Yoox Net-A-Porter Group και η Farfetch, που διαθέτουν πολυτελή προϊοντα, ανέστειλαν τις παραδόσεις στη Ρωσία.

Η Apple διέκοψε όχι μόνο τις πωλήσεις των προϊόντων της και τις υπηρεσίες της, το Apple Pay), αλλά περιόρισε και τους χάρτες της στην Ουκρανία για την ασφάλεια των πολιτών.

Η Dell σταμάτησε να πουλά τα προϊόντα της.

Η Ericsson ανέστειλε τις παραδόσεις προϊόντων της στη Ρωσία.

Η Walt Disney ,η  Warner Bros, η Sony, η Paramount και η Universal λένε ότι δεν θα κυκλοφορήσουν ταινίες στη χώρα.

Η Ikea έκλεισε τα υποκαταστήματά της  στη Ρωσία και σταμάτησε όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές στη χώρα και τη Λευκορωσία.

Η Airbnb ανακοίνωσε ότι «αναστέλλει όλες τις δραστηριότητες στη Ρωσία και τη Λευκορωσία».

Η Google ανέστειλε όλες τις διαδικτυακές διαφημίσεις στη Ρωσία.

Η Microsoft ακύρωσε όλες τις νέες πωλήσεις προϊόντων και των υπηρεσιών της στη Ρωσία.

Η Hermès έκλεισε προσωρινά όλα τα καταστήματά στη Ρωσία.

Ποιες εταιρείες παραμένουν

Ωστόσο, κάποιες εταιρείες κολοσσοί στον τομέα των τροφίμων και των ποτών, όπως η McDonald's και η Coca-Cola εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη χώρα, με αποτέλεσμα να δέχονται σφοδρή κριτική και να αντιμετωπίζουν εκκλήσεις για μποϊκοτάζ», όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild. «Τα hashtag #BoycottMcDonalds και #BoycottCocaCola κυκλοφόρησαν στο Twitter τις προηγούμενες ημέρες», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Η Coca-Cola και η McDonald's δεν είναι οι μόνες δυτικές εταιρείες που συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία παρά τον πόλεμο: οι Pepsi, Starbucks, Burger King και KFC φαίνεται επίσης να αγνοούν την εισβολή του Πούτιν. Όταν ρωτήθηκαν από το BBC για τους λόγους, ουδεμία από τις εταιρείες αυτές απάντησε.

Η McDonald's έχει 847 υποκαταστήματα στη Ρωσία. Ο αμερικανικός  γίγαντας του φαστ φουντ διατηρεί το 84% από αυτά, ενώ τα υπόλοιπα λειτουργούν από εταιρείες franchise.

 Η KFC άνοιξε το 1000ο κατάστημά της στη Ρωσία πέρυσι. Ανάλογα με τις συμβάσεις με τους γίγαντες τροφίμων, οι επιχειρηματίες franchise μπορούν συχνά να αποφασίσουν μόνοι τους αν θα κλείσουν υποκαταστήματα.

Ο διευθύνων σύμβουλος των Starbucks, Κέβιν Τζόνσον, χαρακτήρισε τις επιθέσεις στην Ουκρανία «απρόκλητες» και «άδικες». Όμως τα περισσότερα από τα υποκαταστήματα των αλυσίδων καφέ στη Ρωσία παραμένουν ανοιχτά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας. Μεγάλο μέρος των καταστημάτων, διαχειρίζεται ο όμιλος Alshaya από το Κουβέιτ.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr