Σε αναγκαστική αλλαγή πορείας εισέρχονται οι τράπεζες καθώς η μοναδική τους σταθερή φαίνεται να είναι η προσπάθεια να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια. Ομως κανένας δεν μπορεί πια να τους εξασφαλίσει αν θα ανακύψουν και νέα κόκκινα δάνεια στοιχείο το οποίο θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την πορεία του τουρισμού.
Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Σε αναγκαστική αλλαγή πορείας εισέρχονται οι τράπεζες καθώς η μοναδική τους σταθερή φαίνεται να είναι η προσπάθεια να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια. Ομως κανένας δεν μπορεί πια να τους εξασφαλίσει αν θα ανακύψουν και νέα κόκκινα δάνεια στοιχείο το οποίο θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την πορεία του τουρισμού.
Νέα κόκκινα δάνεια σημαίνει νέες προβλέψεις για τις τράπεζες και ασφαλώς χαμηλότερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων.
Για όλα αυτά ευθύνεται άλλη μια κρίση που βρίσκεται προ των πυλών κρίση οικονομική που σχετίζεται με τον πόλεμο Ρωσίας Ουκρανίας.
-Παγώνει όπως όλα δείχνουν η πιστωτική επέκαταση. Οι τράπεζες υπολόγιζαν 6 δισ. ευρώ επέκταση μέσα στο τρέχον έτος, ωστόσο οι πελάτες των τραπεζών δείχνουν πια διστακτικοί σε μία λογική «βλέποντας και κάνοντας» θεωρώντας πως πρέπει να αναμένουν τις εξελίξεις σε σχέση με τον πόλεμο. Στην πιστωτική επέκταση ασφαλώς οι τράπεζες έχουν στηρίξει όλο το story για κερδοφορία.
- Τα ακίνητα οι τιμές των οποίων δεν έχουν υποχωρήσει δεν κινούνται κατά τον τρόπο που αναμενόταν από το πιστωτικό σύστημα της χώρας, γεγονός το οποίο επίσης επηρεάζει την πιστωτική επέκταση των τραπεζών.
- Τα πρώτα στοιχεία καταγράφουν μια μικρή ανάλωση των καταθέσεων μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, στοιχείο πάντως που δεν προβληματίζει την αγορά καθώς οι καταθέσεις στο σύνολό τους βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο.
-Οι τράπεζες δεν προχωρούν σε νέες εκδόσεις καθώς αυτές έχουν γίνει εξαιρετικά ακριβές . Είναι χαρακτηριστικό πως το 10ετές ομόλογο έχει σκαρφαλώσει στο 2,5% και δεν απομακρύνεται από το επίπεδο αυτό.
- Θα πρέπει να θεωρείται περίπου βέβαιο πως δεν θα επιτραπεί σε καμία των περιπτώσεων από τους επόπτες η διανομή μερίσματος για την τρέχουσα χρήση γεγονός που μεταβάλει σημαντικά την επενδυτική προοπτική του κλάδου.
Σε κάθε περίπτωση και λόγω της λήξης του Ηρακλή 2 δεν θα υπάρξει ανατροπή σε ότι αφορά τις τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων που θα πρέπει ολοκληρωθούν κατά το ισχύον πρόγραμμα. Αλλωστε κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει ούτως ώστε εάν υπάρξουν νέα κόκκινα δάνεια να μπορούν να αντιμετωπιστούν από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
Έτσι προχωράει το Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς ύψους 700 εκατ. ευρώ. Προχωράει και το Frontier II της Εθνικής Τράπεζας ύψους 800 εκατ. ευρώ όπως και το Solar που αφορά κοινή τιτλοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ύψους 1,3 δισ. ευρώ για δάνεια μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Σε συνεχή επικοινωνία με τις τράπεζες βρίσκεται ο SSM όπου παρακολουθεί σε επίπεδο Ευρώπης τα προβλήματα που δημιουργούνται από την ύπαρξη ανοιγμάτων σε Ρωσία και Ουκρανία αλλά και την κίνηση λογαριασμών Ρώσων πελατών.
Έτσι το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στις ελληνικές τράπεζες που έχουν έκθεση στην κυπριακή αγορά.
Όμως η έκθεση αυτή μετρημένη με κάθε λεπτομέρεια λένε καλά ενημερωμένες πηγές σε καμία των περιπτώσεων δεν υπερβαίνει τα 150 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά μία μόνον τράπεζα διαθέτει υποκατάστημα στην Ουκρανία το ενεργητικό της οποίας είναι το 0.2% του συνολικού ενεργητικού της ελληνικής τράπεζας.
Μέχρι τα μέσα του μήνα θα ολοκληρωθεί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τραπεζών όπου θα δοθεί μια πλήρης εικόνα για τους προγραμματισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Ανακοίνωση αποτελεσμάτων
EFG Eurobank 10 Μαρτίου
Alpha Bank 14 Μαρτίου
Τράπεζα Πειραιώς 15 Μαρτίου
Εθνική Τράπεζα 16 Μαρτίου