Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2008 19:36

Ευρωβαρόμετρο: Ανήσυχο για την οικονομία το 90% των Ελλήνων

Ανήσυχοι για την οικονομική κατάσταση στη χώρα τους εμφανίζονται οι περισσότεροι Eυρωπαίοι (69%) και η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων (90%), σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κοινοτικής δημοσκόπησης ευρωβαρόμετρο που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Ανήσυχοι για την οικονομική κατάσταση στη χώρα τους εμφανίζονται οι περισσότεροι Eυρωπαίοι (69%) και η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων (90%), σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κοινοτικής δημοσκόπησης Eυρωβαρόμετρο που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, στο ερώτημα, «πώς κρίνετε την οικονομική κατάσταση στη χώρα σας» το 48% των ερωτηθέντων Ελλήνων απαντά πως η οικονομική κατάσταση είναι «πολύ κακή», το 42% απαντά «μάλλον κακή» και το 10% «καλή». Σε σχέση με πέρυσι, ο αριθμός αυτών που περιμένουν επιδείνωση αυξήθηκε κατά 14%.

Στην ΕΕ των 27 χωρών μελών το 46% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι η οικονομία στη χώρα του είναι «μάλλον κακή», το 27% «μάλλον καλή», το 23% «πολύ κακή» και το 2% «πολύ καλή».

Σε ό,τι αφορά, την οικονομική πορεία της χώρας τους τον επόμενο χρόνο, το 51% των Eυρωπαίων θεωρεί ότι θα είναι χειρότερη, το 29% αναμένει στασιμότητα, ενώ το 15% θεωρεί ότι θα είναι καλύτερη. Στην περίπτωση της Ελλάδας, επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης αναμένει το 66% των Ελλήνων, το 26% αναμένει στασιμότητα και το 7% αναμένει βελτίωση.

Σε ό,τι αφορά, την πορεία της απασχόλησης τους επόμενους 12 μήνες, στην ΕΕ των 27, επιδείνωση αναμένει το 53%, στασιμότητα το 29% και βελτίωση το 13%. Οι Έλληνες, αναμένουν επιδείνωση της απασχόλησης κατά 64%, στασιμότητα κατά 30% και βελτίωση κατά 6%. Σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο το ποσοστό των Ελλήνων που προβλέπει μείωση της ανεργίας αυξήθηκε κατά 8%.

Αναφορικά με το «τι μέλλει γενέσθαι γενικότερα στη ζωή σας τους επόμενους 12 μήνες», οι μισοί Ευρωπαίοι (51%), αλλά και οι μισοί Έλληνες (50%) δηλώνουν ότι προσδοκούν στασιμότητα. Ειδικότερα, αισιόδοξοι ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα στη ζωή τους, τους επόμενους 12 μήνες, εμφανίζονται το 24% των ευρωπαίων ερωτηθέντων και το 28% των ερωτηθέντων Ελλήνων, ενώ επιδείνωση αναμένουν το 22% των ερωτηθέντων ευρωπαίων και των ερωτηθέντων Ελλήνων.

Επιπλέον, τα θέματα που ανησυχούν ιδιαίτερα τον μέσο Έλληνα είναι η οικονομική κατάσταση (51%), ο πληθωρισμός (40%), η ανεργία (35%), η ανασφάλεια (19%), το σύστημα υγείας (10%), η παιδεία (9%) και το συνταξιοδοτικό (9%). Τα θέματα που ανησυχούν ιδιαίτερα τον μέσο ευρωπαίο είναι η οικονομική κατάσταση και ο πληθωρισμός (37%) και η ανεργία (26%).

Εξάλλου, οι Έλληνες θεωρούν ότι σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, η κατάσταση στη χώρα τους είναι «πολύ χειρότερη» όσον αφορά την οικονομία (44%), την απασχόληση (45%), το κόστος ζωής (54%) και τις τιμές ενέργειας (46%).

Στο ερώτημα «σε γενικές γραμμές θεωρείτε ότι τα πράγματα πάνε προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο στη χώρα σας;», το 69% των ερωτηθέντων Ελλήνων απαντά πως αναμένει επιδείνωση (έναντι 49% στην ΕΕ των 27) και το 18% βελτίωση (έναντι 28% στην ΕΕ των 27). Όσον αφορά το αν τα πράγματα θα πάνε προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο στην ΕΕ, το 42% των Ελλήνων αναμένει επιδείνωση (έναντι 34% στην ΕΕ) και το 37% βελτίωση (έναντι 35% στην ΕΕ).

Εξάλλου, στο ερώτημα αν η χώρα σας έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην ΕΕ, θετικά απαντούν το 70% των ερωτηθέντων Ελλήνων, έναντι 56% που είναι ο μέσος κοινοτικός όρος. Επίσης, οι Έλληνες θεωρούν ότι σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις για θέματα που αφορούν τις μεταφορές (69% των ερωτηθέντων Ελλήνων), το φορολογικό σύστημα (66%), τα θέματα υγείας (64%), την Παιδεία (63) και το συνταξιοδοτικό σύστημα (62%).

Τέλος, όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, το 32% των Ελλήνων θεωρεί ότι η ΕΕ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Ρωσίας και της Γεωργίας (έναντι 26% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος) και το 44% των Ελλήνων πιστεύει ότι η διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας θα επηρέαζε την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην ΕΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ