Οι αθλητικές εγκαταστάσεις προϋπολογισμού 100 εκατ. εντός του πάρκου στο Ελληνικό και το εμπορικό κέντρο Vouliagmeni Mall, συνολικής επιφάνειας 130 χιλ. τ.μ. και εκμισθώσιμης επιφάνειας 85,5 χιλ. τ.μ., επένδυση (capex) 335 - 410 εκατ., είναι τα επόμενα έργα που θα προκηρύξει η Lamda Development μέχρι το καλοκαίρι.
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Οι αθλητικές εγκαταστάσεις προϋπολογισμού 100 εκατ. εντός του πάρκου στο Ελληνικό και το εμπορικό κέντρο Vouliagmeni Mall, συνολικής επιφάνειας 130 χιλ. τ.μ. και εκμισθώσιμης επιφάνειας 85,5 χιλ. τ.μ., επένδυση (capex) 335 - 410 εκατ., είναι τα επόμενα έργα που θα προκηρύξει η Lamda Development μέχρι το καλοκαίρι. Βάσει εκτιμήσεων της διοίκησης, εντός του έτους η εταιρεία θα εισπράξει προκαταβολές ύψους 250 εκατ. από τις 3 πρώτες οικιστικές αναπτύξεις (πύργος κατοικιών Marina Tower, 27 βίλες στην παραλία και συγκρότημα 100 διαμερισμάτων δυτικά του οικοπέδου πάνω από τον Άγιο Κοσμά) σε σύνολο εσόδων 950 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda, Οδυσσέα Αθανασίου, η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από πολλή δουλειά προετοιμασίας όλων των αναπτύξεων της πρώτης 5ετίας στο Ελληνικό.
«Η ανάπτυξη είναι δυναμική» επεσήμανε, εξηγώντας ότι ο σχεδιασμός π.χ. για τα οικιστικά έργα θα εξελιχθεί βάσει της ζήτησης (δεν αποκλείεται να γίνουν επιπλέον 1.000 κατοικίες την πρώτη πενταετία), ενώ ήδη διαφαίνεται ότι μπορεί να γίνουν γραφειακοί χώροι (εκτός αυτών της Πειραιώς και της Eurobank) που είχαν χρονικό ορίζοντα έναρξης το 2028. Ο κ. Αθανασίου απαντώντας σε δημοσιογραφικά ερωτήματα για την αύξηση του κόστους των υλικών σημείωσε πως είχαν γίνει σχετικές προβλέψεις στους προϋπολογισμούς.
Συμπλήρωσε ότι τα κεφάλαια που έχει συγκεντρώσει η εταιρεία είναι περισσότερα από τα αναγκαία, δεν απέκλεισε ωστόσο στο πλαίσιο της ορθής διαχείρισής τους να γίνει μελλοντικά κάποια διαφοροποίηση στη σχέση μεταξύ ιδίων και δανειακών κεφαλαίων (ή και των ομολόγων). «Κάθε ευρώ θα καταλήξει εκεί που πρέπει. Δίνουμε με[1]γάλη σημασία στη διαφάνεια» τόνισε ο επικεφαλής της Lamda, παρατηρώντας επίσης ότι τα απρόβλεπτα είναι μέσα στη ζωή μας, οικονομική κρίση, παν[1]δημία… Πρόσθεσε πως η εταιρεία έχει κάνει πρόβλεψη για πληθωρισμό 3% το 2023, καθώς και ότι η πραγματικότητα στην κτηματαγορά είναι ότι η αύξηση του κόστους μεταφέρεται στον τελικό καταναλωτή. Εκτί[1]μησε ότι οι τιμές στις κατοικίες το τελευταίο εξάμηνο έχουν αυξηθεί περίπου 4%. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αθανασίου στη μετεξέλιξη της Lamda σε μια ισχυρή εταιρεία με τεχνογνωσία στις μεγάλες αναπτύξεις με προοπτική να διαδραματίσει σημαίνοντα ρό[1]λο μελλοντικά σε άλλες χώρες.
«Τέτοιες εταιρείες υπάρχουν σε χώρες της Μέσης Ανατολής της Κίνας και των ΗΠΑ, εκεί δηλαδή που έχουν γίνει ανάλογες αναπτύξεις» ανέφερε και πρόσθεσε πως ήδη έχουν προσληφθεί περί τα 250 άτομα υψηλής εξειδίκευσης για να συνδρά[1]μουν στην υλοποίηση του Ελληνικού. Αναλυτικότερα, με βάση τις απαντήσεις του επικεφαλής της Lamda: Ο εργολάβος για τις πρώτες υποδομές προϋπολογισμού 250 - 300 εκατ. ευρώ θα ανακοινωθεί μέχρι 20 Μαρτίου και οι εργασίες που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την υπογειοποίηση της Ποσειδώνος θα ξεκινήσουν αμέσως μετά. Υπενθυμίζεται ότι εξετάζονται οι προσφορές των ομίλων ΓΕΚ Τέρνα και Άβαξ και δύο κοινοπραξιών, της Ελλάκτωρ με την Archirodon (με έδρα την Ολλανδία) και της Ιντρακάτ με την Wade Adams (και την Μυτιληναίος).
Περί τα 450 - 500 εκατ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός για τις βασικές υποδομές όλης της πενταετίας. Ο διαγωνισμός για τις υπόλοιπες υπο[1]δομές θα γίνει εντός του 2023. Η ζήτηση για τη μίσθωση καταστημάτων μόδας στα εμπορικά κέντρα είναι 145% πιο πά[1]νω από τη διαθεσιμότητα. Υψηλή είναι και για τα υπόλοιπα καταστήματα.
Το εμπορικό κέντρο στη Βουλιαγμένης θα ολοκληρωθεί στο 1ο τρίμηνο 2026.Το επόμενο δίμηνο θα ανακοινωθεί συμφωνία για το brand που θα αναλάβει το operation ενός από τα ξενοδοχεία του παραλιακού μετώπου, ανάπτυξη σε συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ. Τα ξενοδοχεία στο παραλιακό μέ[1]τωπο θα ανοίξουν άνοιξη 2025.
Τέλος Μαρτίου θα ανακοινωθεί ο construction manager για τον Marina Tower (προσφορές έχουν καταθέσει 4 κοινοπρα[1]ξίες ελληνικών και ξένων εταιρειών, Αρχιρόδον - Besix, Intrakat - Bouygues, Άβαξ - Rizzani de Eccher και ΓΕΚ Τέρνα - ACC). Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Lamda δεν αποκλείεται ο construction manager να είναι και ο κατασκευαστής του πύργου.