Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 01 Μαρτίου 2022 14:23

ΙΟΒΕ: Αμετάβλητο το οικονομικό κλίμα - Βελτίωση προσδοκιών στις κατασκευές, επιδείνωση στο λιανεμπόριο

Σταθερότητα του δείκτη οικονομικού κλίματος, με βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και των προσδοκιών στις κατασκευές, αλλά επιδείνωσή τους στο λιανικό εμπόριο και βιομηχανία αποτυπώνει η έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Φεβρουάριο.

Σταθερότητα του δείκτη οικονομικού κλίματος, με βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και των προσδοκιών στις κατασκευές, αλλά επιδείνωσή τους στο λιανικό εμπόριο και βιομηχανία αποτυπώνει η έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Φεβρουάριο.

Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος παρέμεινε τον Φεβρουάριο στο επίπεδο του προηγούμενου μήνα, στις 114,0 μονάδες (από 114,2), κοντά στο ιστορικά μέγιστο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών. Στην Ευρωζώνη και ευρύτερα στην ΕΕ, το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε ελαφρώς. Σημειώνεται πως τα αποτελέσματα της έρευνας δεν έχουν επηρεαστεί από τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Οι επιχειρηματικές προσδοκίες βελτιώθηκαν στις κατασκευές και τις υπηρεσίες, ενώ επιδεινώθηκαν στο λιανικό εμπόριο και τη βιομηχανία. Όπως σημειώνει το Ινστιτούτο, η επαναφορά ήπιων περιοριστικών μέτρων δεν έπληξε τις προσδοκίες στον κλάδο του τουρισμού.

Από την άλλη πλευρά, οι προσδοκίες επιδεινώθηκαν σε όλες τις δραστηριότητες του λιανικού εμπορίου, κυρίως στην ένδυση-υπόδηση και τo εμπόριο οχημάτων.

Στη βιομηχανία αφομοιώνεται η άνοδος της προηγούμενης περιόδου, επίσης σε ιστορικά μέγιστο επίπεδο 20 και πλέον ετών. Πάντως, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε περαιτέρω ελαφρά τον Φεβρουάριο, κυρίως επειδή τα νοικοκυριά προεξοφλούσαν βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας συνολικά, όχι όμως και της δικής τους οικονομικής θέσης.

Πρόωρο να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις από τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Όπως σημειώνει το ΙΟΒΕ, οι συνθήκες στην ελληνική, αλλά και την παγκόσμια οικονομία την επόμενη περίοδο, θα εξαρτηθούν κρίσιμα από τις εξελίξεις γύρω από την εισβολή και τον πόλεμο στη Ουκρανία, με τις τελικές επιπτώσεις να είναι πρόωρο να εκτιμηθούν. Ενώ βαριές επιπτώσεις στο κόστος της ενέργειας εκδηλώνονται ήδη, είναι πιθανές ευρύτερες και εντονότερες γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις μεσοπρόθεσμα που θα επηρεάσουν τις παγκόσμιες εμπορικές ροές και σχέσεις.

Κρίσιμος παράγοντας για τις οικονομίες θα είναι και οι αντιδράσεις πολιτικής σε επίπεδο διεθνών οργανισμών και από τις κεντρικές τράπεζες, ενώ τα δημοσιονομικά περιθώρια αντίδρασης των κυβερνήσεων είναι σχετικά περιορισμένα ύστερα από μια διετία εντός πανδημίας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ:

  • Στη Βιομηχανία, το ήπια θετικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση υποχώρησε έντονα, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα κλιμακώθηκαν οριακά και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες κλιμακώθηκαν αισθητά.
  • Στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή υποχώρησαν αισθητά, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώθηκαν ήπια.
  • Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχώρησαν σημαντικά, με το ύψος των αποθεμάτων να κλιμακώνεται έντονα, ενώ οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων μεταβάλλονται αισθητά.
  • Στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων διατηρήθηκαν υψηλά, εκείνες για τη ζήτηση ενισχύθηκαν σημαντικά, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης βελτιώθηκαν αισθητά.
  • Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας υποχώρησαν ελαφρά ενώ οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση εντός ενός έτους επιδεινώθηκαν. Παράλληλα βελτιώθηκαν σημαντικά οι εκτιμήσεις για μείζονες αγορές και βελτιώνεται ελαφρά η πρόθεση για αποταμίευση.

naftemporiki.gr