Τριπλό "πονοκέφαλο" προκαλεί στην ελληνική κονσερβοποιΐα φρούτων και στους παραγωγούς ροδακίνων η ρωσο-ουκρανική σύρραξη.
Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]
Τριπλό "πονοκέφαλο" προκαλεί στην ελληνική κονσερβοποιΐα φρούτων και στους παραγωγούς ροδακίνων η ρωσο-ουκρανική σύρραξη.
Όπως επισημαίνει σχετικά στο naftemporiki.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου, οι εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου - η οποία αποτελεί και τη "ναυαρχίδα" των ελληνικών εξαγωγών κομπόστας - προς Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία έχουν μεν μειωθεί τα τελευταία χρόνια στους 5.000 τόνους ετησίως έναντι 12.000-13.000 τόνων στο παρελθόν λόγω του ανταγωνισμού από την Κίνα, αλλά και αυτή η ποσότητα δεν παύει να αποτελεί μια σημαντική απώλεια. Μάλιστα στις στις αγορές αυτες τρέχει επί του παρόντος καμπάνια προώθησης της ελληνικής κομποστας ροδακίνου, προκειμένου να ανακτηθούν οι παλαιότερες πωλήσεις.
Πέραν, δε, της κομπόστας ροδάκινου, μόνο στη Ρωσία εξάγεται ετησίως το ένα τρίτο της ελληνικής παραγωγής συμπυκνωμένου χυμού ροδακίνου, δηλαδή οι 8-8,5 χιλιάδες από τους 25-30 χιλιάδες τόνους της συνολικής εξαγώγιμης ελληνικής παραγωγής συμπυκνωμένου χυμού ροδάκινου, ήτοι προκύπτει πρόβλημα και για 30.000 τόνους πρώτης ύλης (συμπύρηνο ροδάκινο) που απορροφούσε μέσω των χυμών αυτών η ρωσική αγορά.
Αθροιστικά οι απώλειες εξαγωγών κομπόστας και χυμών προς τις αγορές Ρωσίας-Ουκρανίας-Λευκορωσίας αντιστοιχούν σε 40.000 τόνους πρώτης ύλης, δηλαδή συμπύρηνου ροδάκινου. Περαιτέρω, ειδικά η Ουκρανία απορροφά, επίσης, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΚΕ σημαντικό μέρος και της ελληνικής παραγωγής επιτραπέζιου ροδάκινου.
Οι απώλειες αυτές, μάλιστα, έρχονται μετά από μια χρονιά - το 2021 - που όπως έχει δημοσιεύσει η "Ν" έχει καταγραφεί στην ιστορία του κλάδου της ελληνικής κονσερβοιΐας φρούτων-ιδιαίτερα της ελληνικής κομπόστας ροδακίνου ως η δεύτερη χειρότερη χρονιά της τελευταίας εικοσαετίας, καθώς οι παγετοί που είχαν σημειωθεί στα τέλη Μαρτίου-πρώτο δεκαήμερο Απριλίου του 2021 είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής συμπύρηνων ροδακίνων κατά 50% από το 2020, δηλαδή στο επίπεδο των 200.000 τόνων έναντι 400.000, γεγονός που καθιστά την περσινή χρονιά τη δεύτερη χειρότερη από το 2003 όταν οι εκτεταμένοι τότε παγετοί είχαν συρρικνώσει την παραγωγή συμπύρηνων ροδακίνων στους 70.000 τόνους.
Περαιτέρω, δε, το ήδη αυξημένο ενεργειακό κοστος των τελευταίων μηνών ασκεί έντονες πιέσεις στην ελληνική κονσερβοποιΐα φρούτων και δεδομένου ότι αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω λόγω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης η ΕΚΕ, όπως τονίζει ο κ.Αποστόλου, ζητά αφενός να συμπεριληφθεί ο κλάδος σε όποια νέα μέτρα στήριξης ληφθούν εφεξής από την πολιτεία για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, αφετέρου να υποστηριχτεί το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ στη Βόρεια Ελλάδα, ώστε να μπορέσουν οι κοσνερβοποιΐες φρούτων να προβούν σε νέες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων. Παράλληλα, ζητά επίσης να μειωθούν τέλη και φόροι στα τιμολόγια της ενέργειας που έχουν να κάνουν με την ενέργεια που αναλώνουν οι βιολογικοί καθαρισμοί των επιχειρήσεων κ.ο.κ.