Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 11:26

Πλήγμα για Πιερία και Χαλκιδική από τη ρωσο-ουκρανική σύρραξη - Πάγωμα κρατήσεων

Ακυρώσεις κρατήσεων αλλά και επαναδιαπραγματεύσεις για τους όρους των όποιων συμβολαίων τελικά παραμείνουν ενεργά για τη φετινή θερινή τουριστική σεζόν από τη Ρωσία και την Ουκρανία έχουν επιφέρει για τα ξενοδοχεία της Πιερίας οι εχθροπραξίες μεταξύ των εν λόγω δύο χωρών, ενώ άφαντες είναι οι προκρατήσεις που κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν τέτοια εποχή τόσο από την ουκρανική, όσο και από τη ρωσική αγορά. 

Θεσσαλονίκη, της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Ακυρώσεις κρατήσεων αλλά και επαναδιαπραγματεύσεις για τους όρους των όποιων συμβολαίων τελικά παραμείνουν ενεργά για τη φετινή θερινή τουριστική σεζόν από τη Ρωσία και την Ουκρανία έχουν επιφέρει για τα ξενοδοχεία της Πιερίας οι εχθροπραξίες μεταξύ των εν λόγω δύο χωρών, ενώ άφαντες είναι οι προκρατήσεις που κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν τέτοια εποχή τόσο από την ουκρανική, όσο και από τη ρωσική αγορά. Τα μέτρα και αντίμετρα μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε., εξάλλου, όπως το κλείσιμο των ευρωπαϊκών αεροδρομίων για τα ρωσικά αεροσκάφη επιτείνουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα, όπως και η ήδη συντελούμενη νέα αύξηση στα ήδη ακριβά τιμολόγια της ενέργειας που επιφέρει η πολεμική αντιπαράθεση των δύο χωρών.

Όπως αναφέρει στο naftemporiki.gr ο πρόεδρος των ξενοδόxων της Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης, υπάρχει μούδιασμα στην αγορά, όλοι είναι επιφυλακτικοί και σοκαρισμένοι και τα μείζονα θέματα για τα ξενοδοχεία της περιοχής - και όχι μόνο - είναι δύο: Αφενός η επιβράδυνση και η διστακτικότητα στις κρατήσεις, αφετέρου η ανησυχία για το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και την τιμή του ρεύματος, που ήδη είναι πολύ ακριβότερο. «Σίγουρα αυτό είναι ένα θέμα, που φαλκιδεύει-πριονίζει όχι πια μόνο τα κέρδη, αλλά πλέον την ίδια τη βιωσιμότητα των ξενοδοχείων», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιτλακίδης, σύμφωνα με τον οποίον είναι άκρως απαραίτη η λήψη μέτρων στήριξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από πλευράς κυβέρνησης. Στο μεταξύ, ενώ πριν το ξέσπασμα του πολέμου, όπως αναφέρει, υπήρχε μια ομαλή ροή ενδιαφέροντος και κρατήσεων από τις αγορές αυτές, τώρα έχουν παγώσει.

Στη δε Χαλκιδική, σύμφωνα με τον ταμία της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού, Γιάννη Λασπά, με δεδομένο ότι πέρυσι υπήρχαν αρκετές κρατήσεις από την Ουκρανία, φέτος τέτοια εποχή θα έπρεπε ήδη (σ.σ. πριν το ξέσπασμα των εχθροπραξιών) να υπήρχαν προκρατήσεις, αλλά αυτές είναι... άφαντες, ενώ δεν υπάρχουν κρατήσεις ούτε από τη Ρωσία. Βέβαια ούτε το 2021 (πέρυσι) υπήρχε μεγάλο ρεύμα διανυκτερεύσεων στη Χαλκιδική από Ρωσία λόγω των μέτρων για την πανδημία Covid-19, αλλά το 2019 η ρωσική ήταν η μία από τις πέντε κύριες αγορές που «αιμοδότησαν» την τουριστρική κίνηση της Χαλκιδικής, όπως συνέβη και πολλές άλλες χρονιές στο παρελθόν. Η απόφαση, εξάλλου, από πλευράς της Ε.Ε. να μπλοκάρει επιλεγμένες ρωσικές τράπεζες από το σύστημα πληρωμών SWIFT προκαλεί προβλήματα πληρωμής για τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις εάν κάποιοι Ρώσοι αποφασίσουν όντως να έρθουν στην Ελλάδα λ.χ. την Άνοιξη.

Προκρατήσεις επί του παρόντος για τη Χαλκιδική υπάρχουν από τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γαλλία. Εκείνο που δεν παλεύεται, ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Λασπάς, είναι το θέμα της ακρίβειας λόγω του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, που επιτείνεται από τη ρωσο-ουκρανική σύρραξη και όπως τονίζει «θα χρειαστούμε την απόλυτη στήριξη της πολιτείας, προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις, δεν "βγαίνουμε" με τις ισχύουσες τιμές του ρεύματος».

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr