Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 09:12

Ζητείται αντίδοτο στο ράλι ανατιμήσεων: Η ελληνική πρόταση στην Ε.Ε.

Βαριά σκιά στους προϋπολογισμούς επιχειρήσεων και νοικοκυριών ρίχνει το κύμα ανατιμήσεων, με την κυβέρνηση να αναζητά μέτρα αντίδοτο χωρίς να εκτροχιάσει ωστόσο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. θα προταθεί μεταξύ άλλων επιδότηση  των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου με χαμηλότοκα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που δεν θα υπολογίζονται στο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος των κρατών μελών. 

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected] 

Βαριά σκιά στους προϋπολογισμούς επιχειρήσεων και νοικοκυριών ρίχνει το κύμα ανατιμήσεων, με την κυβέρνηση να αναζητά μέτρα αντίδοτο χωρίς να εκτροχιάσει ωστόσο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Πρόκειται για μια εύθραυστη ισορροπία και ήδη γίνεται επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων για το πλέγμα των μέτρων στήριξης και τις επόμενες κινήσεις στην οικονομική… σκακιέρα. 

Μια πρόγευση των επόμενων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης θα δώσει αύριο στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας για το Ουκρανικό.  Δεδομένο είναι πως τα αισιόδοξα σενάρια για την ελληνική οικονομία «απειλούνται», καθώς οι τιμές του πετρελαίου κινούνται κοντά στα  100 δολάρια το βαρέλι και τσουνάμι ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα επηρεάζει το καλάθι της νοικοκυράς.  Παράλληλα αν συνεχιστεί  για μεγάλο διάστημα η διεθνής ρευστότητα ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξουν επιπτώσεις σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, όπως για παράδειγμα στον τουρισμό.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια, λαμβάνοντας υπόψη τέσσερα μείζονα θέματα: 

1.Τις κινήσεις που θα γίνουν από την Ε.Ε. Υπενθυμίζεται πως η Αθήνα έχει ζητήσει την εξαίρεση κονδυλίων που πηγαίνουν για την απορρόφηση των ενεργειακών «κραδασμών» αλλά και για την άμυνα  από τους δημοσιονομικούς κανόνες. 

Ενδεικτικά αναφέρεται πως στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας θα προταθεί μεταξύ άλλων επιδότηση  των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου με χαμηλότοκα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που δεν θα υπολογίζονται στο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος των κρατών μελών. 

2.Την πορεία του πληθωρισμού. Ο  πληθωρισμός του Ιανουαρίου - πριν δηλαδή από τις εξελίξεις στην Ουκρανία- είχε σημειώσει ρεκόρ  25ετιας και άγγιξε το 6.2% . Αναλυτές βλέπουν πως οι εξελίξεις στη γεωπολιτική σκηνή μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στο πληθωρισμό σε ευρωπαϊκό  επίπεδο, κάτι που όπως είναι φυσικό θα επηρεάσει  και την Ελλάδα. 

3.Την πορεία των εσόδων. Τον προηγούμενο μήνα υπήρξε υστέρηση εσόδων, κάτι που αποδόθηκε στην μικρή παράταση για την εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων λόγω της κακοκαιρίας. Επομένως τα στοιχεία αυτού του μήνα είναι κομβικά, καθώς θα φανεί αν το κύμα ανατιμήσεων οδηγεί σε καθυστερήσεις στις πληρωμές ή επρόκειτο για ένα συγκυριακό φαινόμενο.

4.Τους ρυθμούς ανάπτυξης. Τα αισιόδοξα μηνύματα  από το αναπτυξιακό άλμα της οικονομίας το 2021 «επηρεάζονται» από τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στη διεθνή σκηνή. Προς το παρόν μόνο σενάρια υπάρχουν για τη μείωση της προβλεπόμενης οικονομικής μεγέθυνσης, ωστόσο δεδομένο είναι πως θα υπάρξει αναθεώρηση των αρχικών προβλέψεων. 

Ανάλογα από τα οικονομικά  αυτά στοιχεία θα κριθούν και οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, με το τοπίο πάντως το επόμενο διάστημα να παραμένει ρευστό. Δεν αποτελεί μυστικό πως από την κυβέρνηση αναζητούν δημοσιονομικό χώρο για να δοθεί μια έκτακτη ενίσχυση στους πλέον ευάλωτους (π.χ.χαμηλοσυνταξιούχους), ενώ τον Απρίλιο θα κλειδώσει το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού (αύξηση που θα τρέξει από την 1η Μαΐου). 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε πως εξετάζονται «στοχευμένες παρεμβάσεις» και το επόμενο διάστημα αναμένονται ανακοινώσεις. «Θα σταθμίσουμε την πορεία των εσόδων και την κατάσταση της οικονομίας, σε σχέση και με το εσωτερικό και τον διεθνή περίγυρο. Δεν απέχει πολύ η ώρα που θα έρθουμε να πούμε συγκεκριμένα πράγματα στον κόσμο, πάντοτε στα πλαίσια των δημοσιονομικών αντοχών» ανέφερε μεταξύ άλλων.