Με το χρέος τους να χτυπάει κόκκινο, οι μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων στρέφονται στο κράτος για βοήθεια, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Οι εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων είναι οι επόμενες στην ουρά έξω από τα ταμεία της αμερικανικής κυβέρνησης.
Με το χρέος τους να χτυπάει κόκκινο, οι μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων στρέφονται στο κράτος για βοήθεια, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Σε πρόσφατη επιστολή τους στον Χένρι Πόλσον, δώδεκα όμιλοι εκμετάλλευσης εμπορικών ακινήτων διαμηνύουν στον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ: «Θεωρούμε ότι σήμερα η συστημική ικανότητα αναχρηματοδότησης των υφιστάμενων δανείων εμπορικών ακινήτων είναι ανεπαρκής. Για πολλούς δανειζόμενους [οι πιστώσεις] είναι απλώς ανύπαρκτες».
Οι κορυφαίες εταιρείες εκμετάλλευσης ακινήτων στις ΗΠΑ προειδοποιούν τους αρμόδιους χάραξης πολιτικής ότι χιλιάδες συγκροτήματα γραφείων, ξενοδοχείων, εμπορικών κέντρων και άλλων εμπορικών ακινήτων βρίσκονται καθ’ οδόν προς πτώχευση, κατάσχεση και χρεοκοπία.
Σε αντίθεση με τα στεγαστικά δάνεια, τα οποία αποπληρώνονται μετά την πάροδο ενός χρονικού διαστήματος, τα ενυπόθηκα δάνεια εμπορικών ακινήτων συνήθως αντασφαλίζονται για πέντε, επτά ή δέκα έτη με τις υψηλές καταβολές να μετατίθενται προς τη λήξη της περιόδου. Σε αυτό το στάδιο, οι εταιρείες συνήθως βασίζονται στην αναχρηματοδότηση. Εξαιτίας της αδυναμίας του να αναχρηματοδοτηθεί ο πιστωτής ίσως αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ακίνητο στο δανειστή.
Για να αποτραπεί μέρος των επερχόμενων δεινών, οι εταιρείες του κλάδου ζητούν να συμπεριληφθούν σε ένα νέο πρόγραμμα 200 δισ. δολαρίων που έχει καταρτιστεί από την αμερικανική κυβέρνηση με σκοπό τη διάσωση της αγοράς δανείων αυτοκινήτων, σπουδαστικών δανείων και χρέους πιστωτικών καρτών. Τα χρήματα αυτά πρόκειται να διατεθούν απευθείας στους επενδυτές προκειμένου να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την αγορά των τίτλων που εξασφαλίζονται με τα εν λόγω στοιχεία ενεργητικού. Εάν οι εταιρείες εκμετάλλευσης ακινήτων συμπεριληφθούν στο εν λόγω πρόγραμμα διάσωσης, οι τράπεζες θα έχουν ισχυρότερο κίνητρο να χορηγούν σε αυτές δάνεια, εφόσον θα μπορούν να αναδιαρθρώνουν το χρέος και να το στέλνουν ευκολότερα στους επενδυτές με κρατικές εγγυήσεις.
Στο πλαίσιο, μάλιστα, των πιέσεων που ασκεί ο συγκεκριμένος χώρος, οι εκπρόσωποι των εταιρειών έχουν ζητήσει από τους νομοθέτες να επεξεργαστούν την ιδέα κατάρτισης ειδικού προγράμματος διάσωσης του κλάδου εμπορικών ακινήτων, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.