Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2008 17:29

Αποφάσεις για τον εταιρικό μετασχηματισμό του ΟΣΕ

Aποφάσεις για τον εταιρικό μετασχηματισμό του ΟΣΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος Ανασυγκρότησης του Ελληνικού Σιδηροδρόμου, έλαβε η διυπουργική επιτροπή ΔΕΚΟ.

Aποφάσεις για τον εταιρικό μετασχηματισμό του ΟΣΕ, οι οποίες θα υλοποιηθούν άμεσα, στο πλαίσιο του προγράμματος Ανασυγκρότησης του Ελληνικού Σιδηροδρόμου, έλαβε η διυπουργική επιτροπή ΔΕΚΟ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο ΟΣΕ, που σήμερα έχει τέσσερις θυγατρικές (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ και ΕΔΙΣΥ) θα έχει μόνο μία την ΕΡΓΟΣΕ. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ γίνεται ανεξάρτητη εταιρεία με βάση τις προβλέψεις του κοινοτικού δικαίου διαχωρισμού υποδομής και λειτουργίας. Ο ΕΔΙΣΥ απορροφάται στον ΟΣΕ και η ΓΑΙΑΟΣΕ στην ΕΡΓΟΣΕ, η οποία ενισχύεται περαιτέρω με την ανάθεση σε αυτήν της εκτέλεσης όλων των σιδηροδρομικών έργων και άλλων δραστηριοτήτων.

Παράλληλα, μετά από εισήγηση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ορίστηκε η σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Σιδηροδρόμων σε εκτέλεση των προβλέψεων του νόμου 3710/2008, προκειμένου να υπάρχει μία ρυθμιστική αρχή, όπως συμβαίνει σε όλες της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις σιδηροδρομικές υπηρεσίες.

Επίσης σε εκτέλεση των προβλέψεων του ίδιου νόμου, με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, Κωστή Χατζηδάκη, ορίζεται η σύνθεση της Επιτροπής Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων.

Η σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Σιδηροδρόμων είναι η ακόλουθη:

Πρόεδρος: Τάσος Ευσταθίου, Μηχανολόγος - Ηλεκτρολόγος πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ

Μέλη: 1. Γεράσιμος Έρτσος, Πολιτικός Μηχανικός

2. Μιχάλης Ζαφειρόπουλος, Δικηγόρος, Μέλος Δ.Σ. του Δ.Σ.Α.

3. Ζαχαρίας Καραμπογιάς, προϊστάμενος Δ/νσης Δημοσίων Επιχειρήσεων και

Οργανισμών (ΔΕΚΟ), ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομιών

4. Ευστράτιος Ζαφείρης, εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Τα μέλη της Επιτροπής Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων έχουν διατελέσει στελέχη του ΟΣΕ. Η σύνθεση της Επιτροπής είναι η ακόλουθη:

Πρόεδρος: Νίκος Αποστολόπουλος, πρώην πρόεδρος της ΕΡΓΟΣΕ

Μέλη: 1. Δημήτρης Παυλόπουλος, Ηλεκτρολόγος - Μηχανικός, πρώην εκλεγμένο μέλος Διοικούσας του ΤΕΕ

2. Θανάσης Γαβαλάς, Ηλεκτρολόγος - Μηχανολόγος, πρώην Διευθυντικό στέλεχος του ΟΣΕ.