Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2008 11:11

Aντιδράσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή

Ανοικτά θα είναι τα καταστήματα του Δήμου της Αθήνας, την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου, καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης, με παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, έκανε δεκτό το αίτημα του ΕΒΕΑ και του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας.

Ανοικτά θα είναι τα καταστήματα του Δήμου της Αθήνας, την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου, καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης, με παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, έκανε δεκτό το αίτημα του ΕΒΕΑ και του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας.

Μένει ωστόσο η επικύρωση της απόφασης από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, που θα συνεδριάσει σήμερα, ενώ εντείνονται οι αντιδράσεις, με προεξάρχουσες τη ΓΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ, το ΕΚΑ και την Ομοσπονδία Ιδ. Υπαλλήλων.

Ως γνωστόν, η λειτουργία των καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του έτους αποτελούσε αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, του ΣΕΛΠΕ (πολυκαταστήματα) και του ΕΒΕΑ, ως μέτρο ενίσχυσης των καταστημάτων του κέντρου της Αθήνας που επλήγησαν από την πρόσφατη δράση των γνωστών αγνώστων.

Ωστόσο, αντιρρήσεις είχαν τόσο η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου, όσο και αρκετοί Εμπορικοί Σύλλογοι της χώρας, με αποτέλεσμα προ της πόλωσης, το υπουργείο Ανάπτυξης να διστάζει να λάβει θέση.

Εν τέλει, κατά την προχθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο ΕΒΕΑ ετέθη εκ νέου το αίτημα από τον πρόεδρο του Επιμελητήριου κ. Κωσταντίνο Μίχαλο το οποίο και έγινε αποδεκτό.

Ετσι, χθες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης υπό τον υφυπουργό κ. Γεώργιο Βλάχο, και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Νομαρχίας και του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, διαπιστώθηκε η κοινή προσέγγιση για τη στήριξη της αγοράς της Αθήνας καθώς και για την υλοποίηση της απόφασης.

Ωστόσο μένει να συνεδριάσει σήμερα το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Αθήνας, το οποίο και θα αποφασίσει για την υιοθέτηση της πρότασης. Πάντως εφ΄όσον επικυρωθεί από το Συμβούλιο η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου, τα καταστήματα θα μείνουν ανοικτά από τις 10 το πρωί, μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Επίσης, το υπουργείο Ανάπτυξης και ο Εμπορικός Σύλλογος, διευκρινίζουν ότι όσοι υπάλληλοι επιλέξουν να εργασθούν την ερχόμενη Κυριακή θα αμειφθούν με προσαύξηση κατά 75% καθώς και με μία επιπλέον μέρα άδειας (ρεπό), η οποία θα δοθεί υποχρεωτικά τον Ιανουάριο. Εναλλακτικά, μετά από κοινή απόφαση των δυο μερών (εργαζόμενοι-εργοδότες), μπορεί η ημέρα απασχόλησης αντί για άδεια να πληρωθεί και σε αυτή την περίπτωση ισχύει επιπλέον προσαύξηση κατά 75%.

Οι αντιδράσεις

Με εξαίρεση τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας, ο οποίος επικροτεί το μέτρο, η ΓΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ, το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις, καθώς θεωρούν ότι η απόφαση αυτή αποτελεί προανάκρουσμα για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής.

Η ΓΣΕΕ και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) σε κοινή ανακοίνωση «εκφράζουν τη ριζική διαφωνία τους στην επιχειρούμενη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Η απαίτηση των πολυεθνικών και των μεγάλων πολυκαταστημάτων με πρόφαση την κρίση, για ανοιχτά καταστήματα και την Κυριακή 28/12 αποτελεί συνέχεια της μακροχρόνιας διεκδίκησής τους για λειτουργία και τις Κυριακές.

Έτσι οδηγούνται σε εξόντωση οι εργαζόμενοι αλλά και οι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι ίδιοι άνθρωποι που χτες πρότειναν εβδομάδα 3 εργάσιμων ημερών, σήμερα προτείνουν εργασία και τις Κυριακές! Συνεχίζουν να υποκρίνονται πως το πρόβλημα της αγοράς είναι οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων και όχι η έλλειψη χρημάτων από τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να μην υποκύψει στις παράλογες, παράνομες και αυθαίρετες απαιτήσεις των πολυεθνικών και να μην επιτρέψει την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Σε διαφορετική περίπτωση οι εργαζόμενοι θα υπερασπιστούν αγωνιστικά την κυριακάτικη αργία, τα εργασιακά, οικονομικά και κοινωνικά τους δικαιώματα», όπως καταλήγει η ανακοίνωση.

Στο ίδιο κλίμα και η ΓΣΕΒΕΕ, τονίζει σε ανκοίνωσή της ότι είναι γνωστή η θέση της για το μη άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Ειδικότερα, η ΓΣΕΒΕΕ εκφράζει την ανησυχία της, πως τα γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας θα χρησιμοποιηθούν σαν «αφορμή» και «δικαιολογία» για τη γενική καταστρατήγηση της αργίας της Κυριακής, που θα έχει σαν αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση των πολύ μικρών επιχειρήσεων και την απόλυτη ανατροπή της ζωής των εργαζομένων που στηρίζονται σε αυτές.

Η απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης να μείνουν μόνο στο Δήμο της Αθήνας ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2008, πρέπει να επανεξεταστεί άμεσα, καθώς επιπρόσθετα καταστρατηγείται οποιαδήποτε έννοια υγιούς ανταγωνισμού.

Η Συνομοσπονδία υπενθυμίζει τη θέση της για το μη άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, σημειώνοντας ότι, τα καταστήματα είναι ούτως ή άλλως ανοικτά, από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 9 π.μ. μέχρι τις 9 μ.μ. και το Σάββατο, από τις 9 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ.

Η ΕΣΕΕ

Ενοχλημένη εμφανίζεται με την πρόταση για άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Σε ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας αναφέρεται «σεβόμενη τους νόμους και τους θεσμούς, έχει από μακρού γνωστοποιήσει προς κάθε κατεύθυνση, την ειλημμένη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της, για μη λειτουργία των καταστημάτων καμία Κυριακή εκτός των ήδη θεσμοθετημένων.

Κατανοούμε και συμμεριζόμαστε την αγωνία των συναδέλφων των περιοχών που επλήγησαν από τα πρόσφατα έκτροπα, όμως σε καμία περίπτωση κατακριτέα γεγονότα δεν μπορεί να αποτελέσουν απαρχή και πρόσχημα για ανατροπή της πάγιας θέσης του εμπορικού κόσμου της χώρας για διαφύλαξη της Κυριακής αργίας, που συμπίπτει και συνταυτίζεται με τις διαχρονικές αξίες της ελληνικής κοινωνίας».

Το ΕΕΠ

Την ανάγκη εφαρμογής των κείμενων διατάξεων μιας συντεταγμένης πολιτείας επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΕΠ), με αφορμή τις κυβερνητικές εξαγγελίες για λειτουργία των καταστημάτων κατά την τελευταία Κυριακή του έτους.

«Η στήριξη των μικρών επαγγελματιών και εμπόρων και όχι των μεγάλων υπεραγορών και πολυκαταστημάτων θα πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα όλων των φορέων της Πολιτείας και της Αγοράς , ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες ημέρες για την οικονομική επιβίωση των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων», τονίζει.

Μ.ΚΑ.