Την αστοχία των υπεραισιόδοξων προβλέψεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης περί παροδικής διάρκειας του διεθνούς κύματος των ανατιμήσεων που ενέσκηψε και την Ελλάδα ανέδειξαν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την άνοδο του πληθωρισμού στο 6,2% τον Ιανουάριο.
Tου Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]
Την αστοχία των υπεραισιόδοξων προβλέψεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης περί παροδικής διάρκειας του διεθνούς κύματος των ανατιμήσεων που ενέσκηψε και την Ελλάδα ανέδειξαν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την άνοδο του πληθωρισμού στο 6,2% τον Ιανουάριο.
Οι πρώτες υπεραισιόδοξες, και όπως αποδείχθηκε, άστοχες προβλέψεις έγιναν τον Σεπτέμβριο όταν αμφότεροι οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης διαβεβαίωναν, επικαλούμενοι διεθνή στοιχεία, ότι οι αυξήσεις τιμών στην Ελλάδα θα αποδεικνύονταν παροδικές. Και στη συνέχεια, όμως, ενώ το φαινόμενο αποδεικνυόταν οξύ και μονιμότερο η ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης συνέχισε να υιοθετεί το σενάριο της «παροδικότητας».
Στις 7 Σεπτεμβρίου σε δηλώσεις του στη Δημόσια Τηλεόραση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε ότι το παγκόσμιο φαινόμενο των ανατιμήσεων θα είναι «παροδικό» και μάλιστα εκτίμησε ότι «του χρόνου» στην Ελλάδα ο πληθωρισμός θα είναι κάτω από 2%. Είκοσι ημέρες αργότερα ο κ. Σταϊκούρας προχώρησε σε αντίστοιχες εκτιμήσεις από το βήμα της Βουλής επικαλούμενος τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του.
«Αν και πράγματι έχει αυξηθεί το επίπεδο του προβλεπόμενου πληθωρισμού για τους επόμενους μήνες η αύξηση που παρατηρούμε στο επίπεδο τιμών θα είναι παροδική και σε κάθε περίπτωση ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από τον μεσομακροπρόθεσμο στόχο του 2%» διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε ερώτηση της τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφης Αχτσιόγλου. «Με βάση τα σημερινά δεδομένα, το φαινόμενο των ανατιμήσεων, αν και σημαντικό και προφανώς δυσάρεστο, δεν αναμένεται να έχει διάρκεια ούτε καν να οδηγήσει σε μόνιμα υψηλότερο πληθωρισμό» πρόσθεσε.
Λίγες ημέρες αργότερα, στις 9 Οκτωβρίου, ο κ. Σταϊκούρας παραδέχτηκε ότι το κύμα ακρίβειας αποδείχθηκε οξύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις αλλά και πάλι υποστήριξε ότι «φαίνεται να είναι παροδικό». Προς το τέλος του μήνα, στις 22 Οκτωβρίου, ο κ. Σταϊκούρας σε δηλώσεις του από την Κύπρο χαρακτήρισε εκ νέου «οξύ αλλά παροδικό» το φαινόμενο των αυξήσεων στην ενέργεια. Περαιτέρω την 1η Νοεμβρίου και αφού είχε καταγραφεί πληθωρισμός 3% ο κ. Σταϊκούρας εκτιμούσε ότι «οι πληθωριστικές πιέσεις θα αρχίσουν να μειώνονται από τις αρχές του 2022 στο σύνολο σχεδόν των προϊόντων».
Πολύ πιο βέβαιος για την παροδικότητα των ανατιμήσεων είχε εμφανιστεί ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος εκτιμούσε στις 8 Σεπτεμβρίου ότι το φαινόμενο της ακρίβειας είχε αρχίσει να αντιστρέφεται και προεξοφλούσε ότι θα αποτελούσε παρελθόν για την Ελλάδα το αργότερο μετά τα Χριστούγεννα του 2021. «Το φαινόμενο αρχίζει ήδη να αντιστρέφεται διεθνώς άρα θα έρθει και στην Ελλάδα και δεν νομίζω ότι θα κρατήσει περισσότερο από τα Χριστούγεννα max» σημείωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του. «Τα στοιχεία λένε ότι αρχίζει η αντίστροφη πορεία του υπερπληθωρισμού» διαβεβαίωσε στην ίδια συνέντευξη.
Σε αντίστοιχη δήλωσε προέβη ο κ. Γεωργιάδης και ενάμιση μήνα αργότερα, στις 22 Οκτωβρίου. «Η γενικότερη αίσθηση που υπάρχει σε όλα τα κράτη της Ευρώπης -και εγώ προσωπικά αυτή συμμερίζομαι- είναι ότι πλην την ενέργειας που έχει ένα ειδικό κομμάτι, τα υπόλοιπα προϊόντα θα αρχίσουν να έχουν πτωτική πορεία από τα Χριστούγεννα και μετά» ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξή του.
Σε υπερβολικά ευοίωνες εκτιμήσεις για τη διάρκεια της ακρίβειας είχε προβεί και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στις 23 Σεπτεμβρίου εξέφραζε την πίστη του ότι το φαινόμενο «θα υποχωρήσει μέσα στους επόμενους μήνες και δεν θα δημιουργήσει πληθωριστικές προσδοκίες».
Αποκλιμάκωση των τιμών προέβλεπε, όμως, ακόμη και τον Νοέμβριο ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης. «Η αύξηση των τιμών, είναι παροδικό φαινόμενο και σύντομα θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται» είχε τονίσει σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στις 11 Νοεμβρίου.