Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2022 14:00

Πηγές της ΕΚΤ στη «Ν»: «Σύντομα και εγκαίρως» θα εξεταστεί η παράταση του waiver

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει «σύντομα» την  παράταση του waiver-της ειδικής εξαίρεσης για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύησης για την παροχή ρευστότητας, τονίζουν στη «Ναυτεμπορική», πηγές της ΕΚΤ. Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν στη «Ν» ότι αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η απόφαση, η παράταση του waiver θα εξεταστεί «εγκαίρως». Η ΕΚΤ είχε δώσει σχεδόν δύο χρόνια πριν, τον Απρίλιο του 2020, την ειδική εξαίρεση με ισχύ έως τον Ιούνιο του  2022, ώστε να γίνονται αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τις πράξεις χρηματοδότησης στο ευρωσύστημα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει «σύντομα» την  παράταση του waiver-της ειδικής εξαίρεσης για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύησης για την παροχή ρευστότητας, τονίζουν στη «Ναυτεμπορική», πηγές της ΕΚΤ.

Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν στη «Ν» ότι αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η απόφαση, η παράταση του waiver θα εξεταστεί «εγκαίρως».

Η ΕΚΤ είχε δώσει σχεδόν δύο χρόνια πριν, τον Απρίλιο του 2020, την ειδική εξαίρεση με ισχύ ως τον Ιούνιο του  2022, ώστε να γίνονται αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τις πράξεις χρηματοδότησης στο ευρωσύστημα.

Η διατήρηση του waiver θεωρείται μάλιστα από τραπεζικούς κύκλους ότι είναι πιο σημαντική, ακόμη και από την  συνέχιση της αγοράς  των ομολόγων από την ΕΚΤ, μετά τη λήξη του PEPP, στα τέλη Μαρτίου. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους οι ισχυρές πιέσεις που δέχονται τα ελληνικά ομόλογα το τελευταίο διάστημα οφείλονται και στο γεγονός ότι το waiver επρόκειτο  να λήξει τον Ιούνιο.

Να σημειωθεί ότι στελέχη επενδυτικών οίκων έχουν επισημάνει στη Ναυτεμπορική την ανάγκη να αποδείξει έμπρακτα τη στήριξή της στην Ελλάδα η ΕΚΤ και μετά την ολοκλήρωση του PEPP. Αν και η Κριστίν Λαγκάρντ έχει υπογραμμίσει ότι θα υπάρξει η απαιτούμενη «ευελιξία» στις επανεπενδύσεις του προγράμματος, περιμένουν να δουν πώς ακριβώς θα «μεταφραστεί» η ευελιξία αυτή και πόση διάρκεια θα έχει. 

Χαρακτηριστκές οι επισημάνσεις του Φάμπιο Μπαλμπόνι της HSBC, που τόνισε στη «Ν»: «Συμμεριζόμαστε κάποιες ανησυχίες σχετικά με την αξιοπιστία και τη δυνατότητα άμεσης εφαρμογής της ευελιξίας στις επανεπενδύσεις του PEPP, που θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να επανεπενδύσει έσοδα από κρατικά ομόλογα άλλων χωρών στα ελληνικά ομόλογα». 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Θέμης Θεμιστοκλέους της UBS σημείωνε πρόσφατα στη «Ν». «Ίσως να βλέπουμε ήδη ορισμένες από τις ανησυχίες να αντανακλώνται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων που εκτινάχθηκαν από κάτω του 1,5% τον Ιανουάριο σε 2,5% πρόσφατα.  Η πρόεδρος Λαγκάρντ επαναβεβαίωσε προ ημερών ότι η ΕΚΤ «θα χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε εργαλείο για να διασφαλίσει ότι η νομισματική πολιτική μας θα μεταδίδεται κατάλληλα ανά την Ευρωζώνη, σε όλα τα κράτη – μέλη».  Αλλά η αγορά ίσως να θελήσει να δει απτή απόδειξη τέτοιων δράσεων».

naftemporiki.gr