Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η εισήγηση του αντιπροέδρου του Ε.Κ. και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη αναφορικά με την Ετήσια Έκθεση της ΕΚΤ για το 2021.
Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η εισήγηση του αντιπροέδρου του Ε.Κ. και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη αναφορικά με την Ετήσια Έκθεση της ΕΚΤ για το 2021. Συγκεκριμένα, η έκθεση υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία 82.3% (569 υπέρ, 84 κατά, 38 αποχές), ενώ με ισχυρή πλειοψηφία της Ολομέλειας (574 υπέρ, 103 κατά, 23 αποχές) επιβεβαιώθηκε και το αίτημα της έκθεσης για τα ελληνικά ομόλογα.
Ειδικότερα, με την έκθεση, το Ευρωκοινοβούλιο «εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συμπερίληψη ελληνικών ομολόγων στο PEPP». Σημειώνει, ωστόσο, ότι «τα εν λόγω ομόλογα εξακολουθούν να μην είναι επιλέξιμα στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού του δημόσιου τομέα (PSPP), παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί».
Παράλληλα, καλεί την ΕΚΤ να επανεκτιμήσει την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του PSPP και να παράσχει ειδικές συστάσεις σχετικά με τη συμπερίληψή τους στο PSPP πολύ πριν από την ολοκλήρωση του PEPP».
Σε δήλωσή του ο κ. Παπαδημούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκριση της έκθεσης, η οποία - όπως τόνισε «περιλαμβάνει μια ισχυρή διεκδίκηση, θετική για τα ελληνικά ομόλογα, που υπηρετεί πλήρως τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας». Σημείωσε ακόμη πως «η προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και της Άκρας Δεξιάς να αποδυναμώσουν, με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, το συμφωνημένο και ψηφισμένο και από τους ίδιους περιεχόμενο της έκθεσης απέτυχε, γεγονός που κάνει αυτή την επιτυχία ακόμη πιο σημαντική».
«Ευχαριστώ θερμά όσους εργάστηκαν μαζί μου για αυτή την σημαντική έκθεση. Τώρα, αυτή την επίσημη και ισχυρή θέση του Ευρωκοινοβουλίου, οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε στο πεδίο της εφαρμογής», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στο ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν επίσης ανησυχία για την αύξηση των ποσοστών πληθωρισμού, η οποία αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους κινδύνους εξασθένησης της ανάκαμψης και παρουσιάζει ένα σύνθετο πρόβλημα, με τον πληθωρισμό να κυμαίνεται στα διάφορα κράτη μέλη από 3,3% έως 12,2%. Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν επίσης ότι ο πληθωρισμός αυτός μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται μεσοπρόθεσμα.
Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της συζήτησης τη Δευτέρα η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε «οι κίνδυνοι για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι ανοδικοί, ιδίως στο εγγύς μέλλον». Όπως παρατήρησε, «αν οι πιέσεις στις τιμές τροφοδοτούνται από υψηλότερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις των μισθών ή εάν η οικονομία επιστρέψει ταχύτερα σε πλήρη παραγωγική ικανότητα, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι ακόμα υψηλότερος». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι γενικές προσδοκίες για σταθεροποίηση παραμένουν. «Μέτρα που έχουν βασιστεί σε έρευνες δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στο 2% έως το 2023 και στη συνέχεια θα κυμανθεί κοντά σε αυτό το επίπεδο», συμπλήρωσε.
Στο ψήφισμα καλείται επίσης η ΕΚΤ να ενσωματώσει καλύτερα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε όλες τις πολιτικές, τις αποφάσεις και τις πράξεις της.
Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν ακόμη την ανησυχία τους σχετικά με τις καταχρηστικές ρήτρες και πρακτικές που χρησιμοποιεί ο τραπεζικός τομέας στις συμβάσεις με καταναλωτές σε ορισμένα κράτη μέλη και ζητούν από την ΕΚΤ να συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί προκειμένου να διασφαλίσει τον θεμιτό ανταγωνισμό.