Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022 10:54

Βρετανία: Σε υψηλό 30 ετών ο πληθωρισμός

Σε υψηλό 30 ετών «σκαρφάλωσε» ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπιέζοντας το βιοτικό επίπεδο και ασκώντας πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει ξανά τα επιτόκια.

Σε υψηλό 30 ετών «σκαρφάλωσε» ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπιέζοντας το βιοτικό επίπεδο και ασκώντας πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει ξανά τα επιτόκια.

Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 5,5% τον περασμένο μήνα, ελαφρώς αυξημένο από 5,4% πιυ καταγράφηκε τον Δεκέμβριο και πολύ πάνω από το 0,7% που είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία την Τετάρτη.

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι υπερδιπλάσιος από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας για 2% και είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο του 1992, όταν είχε φτάσει στο 7,1%.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις πιο ασταθείς τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, αυξήθηκε στο 4,4% τον Ιανουάριο, από 4,2% τον προηγούμενο μήνα.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει στο 5,4% και ο δομικός πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 4,3%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί στο 7% περίπου τον Απρίλιο, όταν η Ofgem, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας, θα αυξήσει το προεπιλεγμένο ανώτατο όριο των τιμολογίων της ενέργειας.

Δεδομένων των ισχυρών στοιχείων για την απασχόληση, ο υψηλός πληθωρισμός υποστηρίζει τις προσδοκίες των οικονομολόγων ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει ξανά το κόστος δανεισμού. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Φεβρουαρίου η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε διαδοχική αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2004, αυξάνοντας το βασικό της επιτόκιο σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον πληθωρισμό. 

naftemporiki.gr