Την ώρα που η αγορά της Αθήνας υποχωρούσε κατά -3,3%, με τη συμπλήρωση τεσσάρων ωρών διαπραγμάτευσης, ξένα μέσα οικονομικής ενημέρωσης όπως το Reuters σημείωναν: Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχωρούν 2,6% (με βάση την μεταβολή του EuropeStoxx 600). Οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι η Ρωσία μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή. Τα ομόλογα της Ουκρανίας βυθίζονται κατά 10% στα επίπεδα των χαμηλών από την εποχή του πανικού για τον COVID. Το μπρεντ ανεβαίνει πάνω από τα 95 δολάρια το βαρέλι.
Την ώρα που η αγορά της Αθήνας υποχωρούσε κατά -3,3%, με τη συμπλήρωση τεσσάρων ωρών διαπραγμάτευσης, ξένα μέσα οικονομικής ενημέρωσης όπως το Reuters σημείωναν: Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχωρούν 2,6% (με βάση την μεταβολή του EuropeStoxx 600). Οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι η Ρωσία μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή. Τα ομόλογα της Ουκρανίας βυθίζονται κατά 10% στα επίπεδα των χαμηλών από την εποχή του πανικού για τον COVID. Το μπρεντ ανεβαίνει πάνω από τα 95 δολάρια το βαρέλι.
Το άνοιγμα στις 959,67 είχε γίνει ανώτερο μέρας, αν και αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα 11,42 μονάδων από το κλείσιμο της Παρασκευής στις 971,09. Στις 14:38 σημειώθηκε το χαμηλό στις 935,85 και ξεκίνησε μια αντίδραση που σε 10 λεπτά είχε οδηγήσει τον ΓΔ στις 943 μονάδες. Η αυξημένη νευρικότητα ήταν σε πλήρη ανάπτυξη. Η προσφορά μετά τις 15:00 μαζευόταν γρήγορα. Ο τζίρος είχε πιάσει τα 105 εκατ. ευρώ στις 15:30 και η αγορά έδειχνε πως οι συναλλασσόμενοι ήταν ικανοποιημένοι από την πραγματοποίηση συναλλαγών όταν ο ΓΔ βρισκόταν ανάμεσα στις 944 και τις 947,6 μονάδες. Αφού είχε αποκτήσει πλάγια κίνηση σε αυτή τη ζώνη τιμών από τις 15:10 ως τις 16:28. Το δε τελευταίο ημίωρο, με τους θεσμικούς του δολαρίου παρόντες, λειτούργησε υπέρ της ζήτησης. Υπογραμμίζοντας, πως θεώρησαν τις τιμές κατάλληλες για να μαζέψουν μετοχές και όχι για να ξεφορτωθούν.
Από τους εγχώριους αναλυτές τονίζεται η εκ των διεθνών εισαγόμενη νευρικότητα. Η Leon Depolas Sec. επισημαίνει: “Κλιμακώνεται η αβεβαιότητα γύρω από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και επιβαρύνει το ήδη εύθραυστό επενδυτικό κλίμα, που δημιουργεί η έξαρση του πληθωρισμού. Σημειώνουμε ότι οι προβλέψεις από ένα ανεπιθύμητο γεωπολιτικό συμβάν είναι αρκετά επισφαλείς για τις Αγορές και αυτό από μόνο του είναι πιθανό να οδηγήσει σε αναταράξεις τους διεθνείς δείκτες. Υπό κανονικές συνθήκες οριοθετούμε την κίνηση του ΓΔΧΑ μεταξύ των 985 - 930 μονάδων, για την εβδομάδα που ξεκίνησε. Μεταξύ των σημαντικότερων μακροοικονομικών στοιχείων της εβδομάδας περιλαμβάνεται η πρώτη εκτίμηση του ΑΕΠ Δ΄ τριμήνου της Ευρωζώνης αύριο, ενώ θα αναζητηθούν περαιτέρω λεπτομέρειες για την ακολουθούμενη νομισματική πολιτική και στα πρακτικά της FED την Τετάρτη το βράδυ”.
“Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 888 μονάδες. Σημεία αντίστασης οι 980 και 990 μονάδες. Η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει αύριο (σήμερα) τον ΔΤΚ για τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με πληροφορίες Αμερικανικό Fund Ακινήτων εκτιμάται ότι, θα είναι ο στρατηγικός επενδυτής στην Τrade Estates AEEAΠ, του Ομίλου Fourlis, με στόχο η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί πριν από την εισαγωγή των μετοχών της Εταιρείας στο Χρηματιστήριο, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και το ποσοστό που συζητείται να παραχωρηθεί ανέρχεται τουλάχιστον σε 20%. Η είσοδος του νέου επενδυτή θα ενισχύσει κεφαλαιακά την Θυγατρική, με απώτερο στόχο η αξία του χαρτοφυλακίου Ακινήτων να αυξηθεί στα €500 εκατ. Τέλος η Εταιρεία προγραμματίζει την έκδοση ομολόγου €40 – 50 εκατ.”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Merit Sec.
Η βουτιά της Δευτέρας ήταν διδακτική και η συνέχεια στην τρέχουσα εβδομάδα θα είναι διδακτικότερη. Καθώς η μελέτη της επιλεκτικότητας των πιέσεων και του ασθενούς αγοραστικού ενδιαφέροντος, εν μέσω παγκόσμιας πτωτικής δυναμικής, αποκαλύπτει την ύπαρξη διαφορετικού ποσοστού συμμετοχής των εγχώριων θεσμικών ανά τίτλο στον 25άρη έναντι των ξένων. Η άποψή μας είναι ότι δεν θα επαληθευτεί το σενάριο της πολεμικής εμπλοκής. Καθώς αυτό δεν συμφέρει καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Σε μία ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 υπαναχώρησαν, καθώς οι επενδυτές εξέφρασαν έντονες ανησυχίες για τις επικείμενες επιτοκιακές αυξήσεις της Fed και την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Ο Dow Jones υποχώρησε περίπου 171,89 μονάδες ή 0,5%, παρασυρόμενος από την πτώση των μετοχών των Walgreens Boots Alliance και Chevron. Ο S&P 500 έκλεισε με απώλειες 0,4%, ενώ ο Nasdaq έκλεισε χωρίς καμία μεταβολή, χάνοντας τα αρχικά κέρδη του που έφθασαν έως και τη μία ποσοστιαία μονάδα.
Οι μετοχές αντιδρούν με το παραμικρό σε οιαδήποτε είδηση που αφορά την Ουκρανική κρίση. Οι τιμές πετρελαίου παρέμειναν σε πτώση κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, αφού όμως νωρίτερα εκτινάχθηκαν σε νέα υψηλά επταετίας.
Δεν είναι αρκετά ξεκάθαρο τι ακριβώς καθοδήγησε τη συνεδρίαση τις τελευταίες ώρες, όμως τις ανησυχίες των επενδυτών επέτεινε η απόφαση των ΗΠΑ να κλείσουν την πρεσβεία τους στο Κίεβο και η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν για «δραματική αύξηση των ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα».
Ο δείκτης VIX που παρακολουθεί τη μεταβλητότητα στη Wall Street εκτινάχθηκε στις 31 μονάδες, με άνοδο περίπου 13% στη διάρκεια της συνεδρίασης.
Η φυγή των επενδυτών από την τάση ανάληψης ρίσκου έπληξε κυρίως τις μετοχές της βαριάς βιομηχανίας, όπως Caterpillar και Boeing, οι οποίες υποχώρησαν 1,5% εκάστη. Οι τεχνολογικοί γίγαντες Apple και Microsoft υποχώρησαν 1%, ενώ η Meta Platforms υποχώρησε 2%.
ΕΥΡΩΠΗ
Ενώ πολλές χώρες έχουν καλέσει τους πολίτες τους να αποχωρήσουν από την Ουκρανία, καθώς σύμφωνα με τις ΗΠΑ είναι πιθανή μια ρωσική εισβολή από στιγμή σε στιγμή, στις ευρωπαϊκές αγορές ασκήθηκαν σταθερά πιέσεις.
O πανευρωπαϊκός δείκτης EuropeStoxx 600 υποχώρησε -1,83% στις 460,96 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνοντας πτώση -1,69% κατέληξε στις 7.531,59 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -2,02% στις 15.113,97 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -2,27% οδηγούμενος στις 6.852,20 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ έχασε -2,04% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 υποχώρησε κατά -2,55%.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ είχε πτώση 0,4% έναντι του δολαρίου αγοράζοντας 1,1309 δολάρια.
ΧΑ
Πτώση -2,10%, επιστροφή στις 950 μονάδες, από γενικευμένες πιέσεις ”εισαγωγής”
Ήταν μέρα με επιλεκτική ζήτηση που δεν αφορούσε τις Τράπεζες αλλά ελάχιστες μετοχές. Ενώ συνεχίστηκε η άσκηση των πιέσεων σε μετοχές με σειρά πτωτικών κλεισιμάτων ακόμα και στην προηγούμενη ανοδική εβδομάδα. Σήμερα η λειτουργία της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς ξεκίνησε με πτωτική εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια. Στα ευρωπαϊκά οι δείκτες ξεκίνησαν με πτωτικό χάσμα στο άνοιγμα και σύντομα απόκτησαν καθοδικό βηματισμό με σταθερά ίδια κατεύθυνση. Στην Αθήνα, που κλείνει (στις 950,70) ενωρίτερα, παρά το πτωτικό κλίμα στο ξεκίνημα στις ΗΠΑ δεν επηρεάστηκε το τελευταίο ημίωρο, που ήταν ανοδικό, καθώς μέτρησε παράλληλα η απόφαση να περάσει ο ΓΔ πάνω από τις 950 μονάδες. Αφού ήταν για την αγοραία συναίνεση μια υπολογίσιμη στήριξη. Η αγορά μετά από την εγγραφή κατώτερου στις 935,85 μονάδες (στις 14:38) έχοντας μεταβολή τότε -3,63% κινήθηκε κατόπιν με ανοδική κίνηση. Η συνέχεια έδειξε πως το επίπεδο των 936 ήταν σκληρός πυθμένας καθώς ακλούθησε άνοδος διαρκείας που τον οδήγησε ως τις 950,70 17:11. Η υπεροχή της ζήτησης στις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος τον έφερε οριακά ψηλότερα από το επίπεδο των 950,35 που οδηγήθηκε στις 17:00. Έτσι μειώθηκε αισθητά η απόσταση από το χαμηλό στις 911,83 μονάδες από τις 25/1 που αποτελεί πλέον το ισχυρότερο επίπεδο στήριξης σε πιθανή διόρθωση.
Ο μέσος όρος και ο FTSE25, αν και εξαρτώνται από τις Τράπεζες που ήταν στο επίκεντρο των αγοραστών, απόκτησαν πτωτική μεταβολή με την συνεισφορά των απωλειών από 22 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης στις συναλλαγές των οποίων κυριαρχούν οι ξένοι θεσμικοί.
Οι θεσμικοί στην Αθήνα με ψηλότερους από την προηγούμενη όγκους συνολικά και με μικρό σχετικά τζίρο πακέτων, εκδήλωσαν στην πρώτη συνεδρίαση της τρέχουσας εβδομάδας επιλεκτικότητα αγοραστικών διαθέσεων με πιέσεις στους περισσότερους κλάδους. Αυτό που επηρεάζει ακόμα περισσότερο το φρόνημα των επενδυτών στην περιφερειακή αθηναϊκή αγορά είναι η στάση των θεσμικών του δολαρίου. Η είσοδός τους σταθεροποίησε την κυριαρχία της ζήτησης ακόμα και σε μέρα πτώσης και αυξομείωσης των πιέσεων στις αγορές της Νέας Υόρκης. Τελικά η εικόνα των ευρωπαϊκών με την επικράτηση της προσφοράς που επιβλήθηκε κατά τη διαπραγμάτευση και με την καθοδική δυναμική στους S&P500 και Nasdaq της Wall Street, περιλάμβανε απώλειες της τάξης του -2,5% για τα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ.
Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα
Οι επενδυτές με υψηλό για την εποχή τζίρο, και μικρής σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 950,70 από 971,09 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -2,10% ή 20,39 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 131,727 από 120,741 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 9,968 από 29,949 εκατ. ευρώ, και την ΕΥΠΙΚ αφορούσαν 5,560 εκατ. ευρώ, την ΑΛΦΑ 1,376 εκατ. ευρώ, την ΠΕΙΡ 1,189 εκατ. ευρώ, την ΔΕΗ 990.600 ευρώ, και την ΜΟΗ 852.834 ευρώ.
Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 18 από 68 σημείωσαν άνοδο και 97 από 40 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 15 από 16. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 69,945 από 71,395 δις ευρώ.
Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 11 εκατ. ευρώ ψηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή -2,10% με τον EUROSTOXX 600 στο -2,01%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.
Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -2,20% στις 2323,60 από 2375,98 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 52,38 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -1,43%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Η εκπνοή διαμορφώνει το ενδιαφέρον των traders
Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Το άνοιγμα στις 2349,11 αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 26,87 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 52,38 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας, οι 2349,11 μονάδες, ήρθε στο άνοιγμα. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 14:38 και ήταν οι 2283,57 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2323,60 από 2375,98 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -2,20% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 23,448 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα 14/2/22.
Η αγοραία συναίνεση για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, εντοπίζει στηρίξεις στη ζώνη 2300 – 2290, ακολουθούν τα επίπεδα στις 2270, στις 2266 που είναι επίπεδο κρίσιμο για την αναίρεση των long στοιχημάτων. Αν συνεχιστεί η καθοδική δυναμική υπάρχει στήριξη στις 2231, 2200 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) και απομένουν στις 2175 – 2145 τα επίπεδα στήριξης από τους δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Στην περίπτωση που θα επιστρέψει η ανοδική δυναμική υπάρχουν οι αντιστάσεις στις 2390 – 2400 και 2500 μονάδες, με πρώτο ζητούμενο την επιστροφή, με κλείσιμο, υψηλότερα των 2371 μονάδων.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 1655 συμβόλαια με ανώτερο τις 2348,00 μονάδες, κατώτερο στις 2282,00 με τελευταίες πράξεις στις 2320,25 ενώ η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2321,25 από 2370,25 μονάδες και έγιναν 2290 από 2364 τα ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 312 ΣΜΕ λήξης Μάρτιου με ανώτερο τις 2321,25 μονάδες, κατώτερο τις 2280,00 με τελευταίες πράξεις στις 2321,00 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2319,75 από 2368,25 και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 347 από 324.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε αυξημένο ενδιαφέρον. Στα calls της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος ανήλθε σε 96 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2300 και τις 2350 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 4 συμβόλαια, για την επόμενη σειρά για τιμή εξάσκησης στις 2250 και τις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 90 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2250 ως τις 2350 μονάδες. Για την επομένη σειρά των δικαιωμάτων πώλησης λήξης Μαρτίου εμφανίστηκε όγκος 50 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2250 και 2300 μονάδες.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 727,25 από 750,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 3 από 3.
Ο ΔΤΡ, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 706,81 μονάδων (-5,17%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 743,36 (-0,27%), και ανώτερο τις 743,36 (-0,27%) έκλεισε στις 722,81 με πτώση -3,06%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 52,992 από 68,409 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-2,34%) απασχόλησε 14,585 από 12,286 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-3,17%) 16,725 από 10,252 εκατ., η ΠΕΙΡ (-4,52%) απασχόλησε 10,187 από 6,221 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+3,15%) απασχόλησε 8,930 από 14,107 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα. Η αγοραία συναίνεση εκτιμά πως αν χαθεί η στήριξη στις 700 μονάδες, για τον ΔΤΡ, οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στις 685, 640 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), 623 (ημερήσιο “stop long”), 600 και 580 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι αυξήθηκαν σε σχέση με τα επίπεδα της προηγούμενης με την πρωτοκαθεδρία στο ενδιαφέρον να έχουν τα ΣΜΕ των Τραπεζών για τη σειρά Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 15005 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 56.765 από 60.301 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,39 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 6 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 208 από 206.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 10472 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 30.669 από 29.240 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 3,63 ευρώ. Διακινήθηκε 1 από 2 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 5 από 4.
Της ΕΥΡΩΒ με 6914 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 31.308 από 33.348 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,14 ευρώ. Δεν διακινήθηκε ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και έμειναν ανοικτά 101 ΣΜΕ.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 8306 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 37.784 από 32.268 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,59 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 1000 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 1003 από 208.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 3596 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τα 2935 ΣΜΕ της ΜΙΓ και τα 1012 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ λήξης Μαρτίου.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν επιλεκτικό αφορούσε τα 17.098 συμβόλαια για ΟΤΕ, και τα 10.800 συμβόλαια για ΕΤΕ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance
“Η Ελληνική Αγορά συνέχισε να έχει την τιμητική της, με την τάση να είναι κραταιά και να καταγράφει και τις μεγαλύτερες αποδόσεις Παγκοσμίως. Η εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης ήταν ακόμα μία απόδειξη, ότι οι Ξένοι έχουν βάλει στο στόχαστρο την Χώρα και όπως όλα δείχνουν αυτό θα συνεχιστεί.
Ο Τραπεζικός κλάδος έχει αυξήσει την κεφαλαιοποίηση του, κάτι που δίνει ρευστότητα στην Αγορά και στηρίζει αρκετούς τίτλους που έχουν βρεθεί σε διόρθωση. Από την άλλη πλέον ο ΓΔ παίρνει την “εκδίκησή” του, μιας και ανεβαίνει μόνο και μόνο με την συμμετοχή του Τραπεζικού κλάδου. Ουσιαστικές αποδόσεις στους υπόλοιπους τίτλους δεν έχουμε εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.
Ο πληθωρισμός αρχίζει και κάνει επιθετικά την εμφάνιση του στα Νοικοκυριά και είναι και το κύριο πρόβλημα που αυτή την στιγμή μαστίζει την Οικονομία. Το κόστος της Ενέργειας είναι και το πιο σημαντικό, μιας και έχει άμεσο αντίκτυπο στο σύνολο του Πληθυσμού, ενώ κάνει έντονα την εμφάνισή του και στην υπόλοιπη Αλυσίδα.
Όσο δεν βρίσκεται λύση με την Ουκρανία, η Ρωσία συνεχίζει τις πιέσεις μέσω της μειωμένης προσφοράς Αερίου που πλήττει κυρίως την Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Η Γερμανία και η απόφασή της για τον αγωγό, είναι το κλειδί για τις τιμές του Φυσικού Αερίου. Όσο κρατάει αυτό το πολιτικό παίγνιο, οι τιμές είναι δύσκολο να αποκλιμακωθούν.
Τεχνικά, η Αγορά έχει ανοίξει τον δρόμο για τετραψήφιο νούμερο, από την στιγμή που θα κρατήσει η στήριξη στις 930 μονάδες. Οι Ξένες Αγορές είναι ένα φόβητρο, μιας και αν χάσουν το κάτω μέρος της διαδρομής που μας έχουν συνηθίσει αναγκαστικά, έστω και βραχυπρόθεσμα, θα μας επηρεάσουν.
Στο εσωτερικό, έχει μείνει εκτός παιχνιδιού το μεγαλύτερο μέρος του Επενδυτικού Κοινού, με τους Ξένους Θεσμικούς να έχουν “σκουπίσει” τον Τραπεζικό κλάδο. Έχουμε σημειώσει αρκετές φορές ότι τα γραφήματα τόσο των Αγορών, όσο και των επιμέρους κλάδων να τα βλέπουμε ξεχωριστά. Όσοι δεν βλέπουν αποδόσεις στα χαρτοφυλάκιά τους, με τον ΓΔ να τρέχει, απλά να θυμηθούν ότι συνέβαινε ακριβώς το ανάποδο το προηγούμενο διάστημα.
Η ουσία είναι ότι η Αγορά αποδεικνύει πως μπορεί να κινηθεί αυτόνομα, ή πιο επιθετικά στις ανόδους και πιο αμυντικά στις πτώσεις, σε σχέση με τις Ξένες Αγορές. Για ακόμα μία φορά παρατηρούμε, ότι το συναίσθημα δεν είναι αυτό που μοιράζει κέρδη”.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές εμφάνιζαν ελεγχόμενες απώλειες σήμερα Τρίτη 15/2 με τους επενδυτές να ζυγίζουν τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τις ανησυχίες σχετικά με τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve.
Ο δείκτης CSI 300 της Κίνας αναρριχήθηκε περίπου 1% αφού η νομισματική αρχή της χώρας εισέφερε καθαρά 100 δισεκατομμύρια γιουάν (15,7 δισεκατομμύρια δολάρια) στο τραπεζικό σύστημα με τη μεσοπρόθεσμη δανειακή διευκόλυνσή της. Υποχώρησαν οι μετοχές στην Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ. Το δολάριο υποχώρησε και ο χρυσός έφτασε σε υψηλό οκτώ μηνών.
Στις 8:40
Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε -0,51%
Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε -1,21%
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έχασε -1,26%
Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας σημείωσε οριακές απώλειες -0,01%
Ο MSCI Asia ex Japan υποχωρούσε -0,33%