«Η ομολογουμένως εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση της ΛΑΡΚΟ απαιτεί σοβαρότητα, ειλικρίνεια, διακομματική συναίνεση ως προς την επόμενη ημέρα. Έχουμε όλοι χρέος και ευθύνη απέναντι στους εργαζόμενους αλλά και στο σύνολο των Ελλήνων φορολογουμένων» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταΐκούρας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Βιλιάρδου.
«Η ομολογουμένως εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση της ΛΑΡΚΟ απαιτεί σοβαρότητα, ειλικρίνεια, διακομματική συναίνεση ως προς την επόμενη ημέρα. Έχουμε όλοι χρέος και ευθύνη απέναντι στους εργαζόμενους αλλά και στο σύνολο των Ελλήνων φορολογουμένων» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταΐκούρας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Βιλιάρδου.
Ο υπουργός έκανε γνωστό πως αύριο υποβάλλονται στους υποψήφιους επενδυτές τα τελικά σχέδια συμβάσεων για τους δύο ανεξάρτητους παράλληλους διεθνείς ανοικτούς διαγωνισμούς που διενεργούνται από το ΤΑΙΠΕΔ για τα περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου και την Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ, προκειμένου να υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους εντός διαστήματος 30 ημερών.
Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι τώρα «είναι η ώρα των αποφάσεων, των πράξεων, της ευθύνης» σημειώνοντας πως «μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν» και «όσοι σήμερα ξεστομίζουν εύκολες υποσχέσεις είναι εκείνοι που απέτυχαν να βρουν λύση όταν μπορούσαν και άφησαν να διογκώνεται το πρόβλημα της εταιρείας».
Ο υπουργός ανέφερε πως με το σχέδιο εξυγίανσης της κυβέρνησης, δηλαδή με το νόμο που ψηφίστηκε για την Ειδική Διαχείρισης τον Μάρτιο του 2020, έγιναν άμεσα οι αναγκαίες προσπάθειες εξορθολογισμού του κόστους τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε χρηματοοικονομικό επίπεδο. Η εταιρεία, είπε, ήταν αδύνατον να συνεχίσει να λειτουργεί με ζημιές 99 εκατ. ευρώ κάθε έτος. Η εγκατάσταση Ειδικής Διαχείρισης επιλέχθηκε από την κυβέρνηση ως η μόνη λύση που θα μπορούσε να κρατήσει την επιχείρηση ανοικτή χωρίς να βρεθούν οι εργαζόμενοι στον δρόμο. Και ο στόχος αυτός μέχρι σήμερα επιτεύχθηκε. Η εταιρεία την τριετία 2020- 2022 αποπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις που σχηματίστηκαν αυτή την περίοδο σε εργαζόμενους, ΔΕΗ, εργολάβους και προμηθευτές, χωρίς να σταματήσει ούτε μια ημέρα η παραγωγή νικελίου και χωρίς να έχει προχωρήσει στην απόλυση κανενός εργαζομένου.
Για αυτό και η εταιρεία χρηματοδοτήθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό με 52 εκατ. ευρώ, που πήγαν και στην ΔΕΗ που είχε αποστείλει εξώδικα και απειλούσε με διακοπή της σύνδεσης και σε εργαζόμενους για απολαβές μισθοδοσίας. Αυτό, είπε ο κ. Σταϊκούρας, είναι απόδειξη ότι μας ενδιαφέρει και η εταιρεία και όλοι οι εργαζόμενοί της.
Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε και κλήθηκε να διαχειριστεί μια οικονομικά μη βιώσιμη κατάσταση, αποτέλεσμα συσσώρευσης αρνητικών αποτελεσμάτων, κακής οικονομικής διαχείρισης πολλών ετών και απραξίας της προηγούμενης κυβέρνησης. Τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας το 2019 ήταν μηδενικά. Λόγω συσσωρευμένων ζημιών και διαδοχικών ζημιογόνων χρήσεων από το παρελθόν, η αρνητική καθαρή θέση της εταιρείας αυξήθηκε από τα -160 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2015, σε -407 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2019. Την 5ετία 2015-2019, σωρεύθηκαν χρέη ύψους περίπου 260 εκατ. ευρώ. Οι ζημιές της εταιρείας ανήλθαν στα 99 εκατ. ευρώ το 2019.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΛΑΡΚΟ προς προμηθευτές, εργολάβους, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και άλλους άγγιζαν τα 500 εκατ. ευρώ.
Η μεγαλύτερη οφειλή αφορά τη ΔΕΗ, η οποία στις αρχές του 2020 εκτοξεύθηκε στα 351 εκατ. ευρώ. Επίσης, η Ελλάδα, στις 21 Ιανουαρίου 2022, καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη συμμόρφωση με τις αποφάσεις περί παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς τη ΛΑΡΚΟ, ύψους 136 εκατ. ευρώ, πλέον τόκων (σήμερα στα 170 εκατ. ευρώ). Επιβλήθηκε πρόστιμο στο ελληνικό Δημόσιο, ύψους 4,4 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης από το 2017 μέχρι την εκτέλεση της απόφασης, και κατ' αποκοπήν ποσό ύψους 5,5 εκατ. ευρώ που αυτό θα πρέπει να πληρωθεί άμεσα εάν δεν προχωρήσει η διαδικασία του επενδυτή.
Ερωτηθείς για την καθαρή θέση της εταιρείας, ο υπουργός ανέφερε πως αυτή ήταν αρνητική 407 εκατ. ευρώ, και αν συμπεριληφθούν σε αυτή και οι κρατικές ενισχύσεις, τότε η λογιστική αξία είναι αρνητική περί τα 600 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά την εμπορική αξία της εταιρείας, αυτή για να προσδιοριστεί θα πρέπει κάποιος να εξετάσει το σύνολο των ταμειακών ροών που θα επιτύχει η εταιρεία στο μέλλον. Και πρόσθεσε ότι η εταιρεία για να έχει θετικές ταμειακές ροές θα πρέπει να υλοποιηθούν οι αναγκαίες επενδύσεις, έτσι ώστε να καταστεί η παραγωγική βάση της ανταγωνιστική, και να πουλάει σε τιμές πάνω από το κόστος, για να βγάζει κέρδος, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα.
Σχετικά με τους δύο διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη, ο υπουργός είπε πως «το ελληνικό Δημόσιο καλείται να διευθετήσει μια σειρά σημαντικών ζητημάτων λειτουργίας της εταιρείας (ενδεικτικά θέματα αδειοδοτήσεων, περιβαλλοντικά ζητήματα κλπ), τα οποία δυνητικά ενισχύουν και την αξία των περιουσιακών στοιχείων. Εάν η εταιρεία βρει επενδυτή ο οποίος θα προχωρήσει στις αναγκαίες επενδύσεις, τότε δυνητικά θα είναι ένα πολύ σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για την παραγωγή προστιθέμενης αξίας.
Σε κάθε περίπτωση όμως, προκειμένου η εταιρεία να μπορέσει να γίνει ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο και να μπορέσει να δώσει την προστιθέμενη αξία στη χώρα, θα πρέπει να βρεθεί επενδυτής ο οποίος θα την εκσυγχρονίσει. Στόχος της κυβέρνησης είναι η προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της μεταλλευτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ, και την κάλυψη όλων των εργαζομένων» τόνισε ο υπουργός.