Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022 09:57

Market Beat: Η επιστροφή των πιέσεων στα διεθνή απαιτεί άμυνα στην Αθήνα

Μπορεί η πρόσφατη άνοδος να γίνει μαξιλάρι απορρόφησης των πιέσεων που θα ξεσπάσουν σήμερα αν κρίνουμε από την εικόνα των futures για τους δείκτες της Ευρώπης και της Wall Street

Μπορεί η πρόσφατη άνοδος να γίνει μαξιλάρι απορρόφησης των πιέσεων που θα ξεσπάσουν σήμερα αν κρίνουμε από την εικόνα των futures για τους δείκτες της Ευρώπης και της Wall Street

  • Τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street εμφάνιζαν αρνητική εικόνα στις ασιατικές συναλλαγές με τα ΣΜΕ του S&P500 στο -0,81% στις 8:25 δική μας ώρα. Και οι τρεις δείκτες αναφοράς της Wall Street σημείωσαν σημαντικές απώλειες την Πέμπτη 10/2.
  • Οι αμερικανικές μετοχές πιέστηκαν μετά τα καυτά στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ και τα επιθετικά σχόλια ενός αξιωματούχου της Federal Reserve που τροφοδότησε τα στοιχήματα για πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ
  • Τα ΣΜΕ επί των ευρωπαϊκών δεικτών εμφάνιζαν αρνητική εικόνα ειδοποιώντας για το καθοδικό άνοιγμα του FTSE 100 δεικτών όπως οι, Euro STOXX 50 και DAX. Οι ευρωπαϊκές μετοχές κινήθηκαν με τους επενδυτές να αντιδρούν ανάλογα με τα εταιρικά κέρδη
  • Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ έφτασε στο 2% για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2019 και ήταν τελευταία στο 2,0329%.Τα ομόλογα δύο ετών, τα οποία συνήθως συμβαδίζουν με τις προσδοκίες για τα επιτόκια, απέδιδαν 1,5643% έχοντας σημειώσει απότομη άνοδο μετά τα στοιχεία του ΔΤΚ.
  • Οι επενδυτές στην Αθήνα χθες, με υψηλό σχετικά τζίρο, και μεγάλης αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 964,05 μονάδες, με μεταβολή +0,39%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 100,154 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 22,3 εκατ.
  • Σήμερα στις ασιατικές συναλλαγές η τάση ήταν πτωτική αλλά με σχετικά μικρές απώλειες έναντι των αγορών των ΗΠΑ

Μπορεί η πρόσφατη άνοδος να γίνει μαξιλάρι απορρόφησης των πιέσεων που θα ξεσπάσουν σήμερα αν κρίνουμε από την εικόνα των futures για τους δείκτες της Ευρώπης και της Wall Street. Με την Κριστίν Λαγκάρντ να τονίζει πως μια βεβιασμένη απόφαση για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού θα μπορούσε να πνίξει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη η νομισματική σύσφιξη στην Ευρώπη θα αργήσει και θα γίνει με ήπια βήματα. Αλλά μετά τα δεδομένα για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που εμφάνισε το μεγαλύτερο ποσοστό σε βάθος 40 ετών τον Ιανουάριο του 2022, ένας εκ των μελών της Fed ο Τζέιμς Μπούλαρντ  επικεφαλής της Fed του Σαν Λούις δήλωσε πως η FOMC πρέπει να κάνει μια αύξηση 100 μονάδων βάσης στις επόμενες τρεις συναντήσεις της.

Αυτό έκανε τον Nasdaq να χάσει -2,10%,  τον S&P500 -1,81% και ο Dow Jones υποχώρησε -1,47%. Σήμερα τα ΣΜΕ επί αυτών των δεικτών εμφανίζουν απώλειες της τάξης του -0,7%. Με αυτή την δυναμική στα χρηματιστήρια και τις αυτονόητες πιέσεις στα ομόλογα τα δεκαετή των ΗΠΑ είδαν τις αποδόσεις τους πάνω από το 2% αφού με αύξηση 11 μονάδων βάσης έφθασαν στο 2,05%. Με τέτοιου βάρους εξελίξεις δεν είναι δυνατό να μείνουν ανεπηρέαστες οι αγορές στην Ευρώπη σήμερα. Το τονίζει η εικόνα των futures επί των ευρωπαϊκών δεικτών στις ασιατικές συναλλαγές.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια εμφανίζουν μεικτή εικόνα και δεν βοηθούν σε προσδιορισμό της τάσης στην Αθήνα σήμερα. Η δική μας αγορά έχει δείξει δείγματα αυτονόμησης από την παγκόσμια φυγή από το ρίσκο και η εξήγηση από τη στήλη έχει αναφερθεί αρκετές φορές. Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι τραπεζοκεντρικό και οι Τράπεζες σε καθεστώς υψηλών επιτοκίων δεν υποφέρουν αντίθετα αυξάνονται τα περιθώρια κέρδους τους. Μπορεί λοιπόν σήμερα το σοκ από την εκτίναξη του πληθωρισμού σε ετήσια βάση στη μεγαλύτερη οικονομία κατά 7,5% να προκαλέσει την εμφάνιση πιέσεων αλλά σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η αγορά μπορεί να αναπτύξει τη δική της ανεξάρτητη πορεία.

Ένα σχόλιο από τον Ηλία Ζαχαράκη τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance για τις Τράπεζες αναφέρεται σε όσα σημειώσαμε πιο πάνω: “Η κατακόρυφη μείωση των κόκκινων δανείων μαζί με την εκθετική αύξηση των καταθέσεων έχει φέρει τον τραπεζικό κλάδο σε πλεονεκτική θέση μετά από πολλά χρόνια. Αυτό του δίνει την δυνατότητα να αρχίσει να δανείζει με μεγαλύτερους ρυθμούς. Από την άλλη η πιθανολογούμενη αύξηση επιτοκίων είναι ικανή συνθήκη για να αυξήσει τα κέρδη του στο μέλλον. Αν παρατηρήσετε το σύνολο του κλάδου παγκοσμίως έχει πολύ καλύτερη εικόνα από την υπόλοιπη αγορά. Η Ελλάδα είναι μία μοναδική περίπτωση για όλα τα παραπάνω.

Η «εκδίκηση” του τραπεζικού αρχίζει και παίρνει σάρκα και οστά μιας και όλα αυτά τα χρόνια όχι απλά υστερούσε σε αποδόσεις αλλά είχε και ισχυρές απώλειες. Αν κάποιος παρατηρήσει την ψυχολογία των επενδυτών ο φόβος για μία μεγάλη διόρθωση των ξένων αγορών είναι διάχυτος με τους περισσότερους να περιμένουν αντίστοιχα να καταρρεύσει η Ελληνική αγορά. Αυτή αντιθέτως ακόμα και στο πρόσφατο βύθισμα των ξένων έδειξε χαρακτήρα και πλέον κινείται και σε νέα υψηλά… δείχνοντας την διαφορετικότητα της. Αποκλειστικός υπεύθυνος για την εικόνα είναι ο τραπεζικός κλάδος”.

Τι ζητούσε η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα χθες;  Ένα μήνυμα μέσα από τη μέτρηση του πληθωρισμού των ΗΠΑ, που θα έδειχνε στους διαχειριστές κεφαλαίου περισσότερη ευθυκρισία ως προς την αντίδραση της Fed για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων. Το επενδυτικό κοινό στην Αθήνα όμως ζητούσε άλλα πράγματα. Πολύ πιο χειροπιαστά και άμεσα. Ζητούσε την πειστική υπέρβαση των 960 μονάδων, που θα έδειχνε πως δεν έχει κλείσει ο δρόμος για τιμές του μέσου όρου πάνω από τις 960 μονάδες.

Έτσι χθες είχαμε μια συνεδρίαση που απουσίαζαν οι υπερβολές σε πτώση και σε άνοδο. Παράλληλα, από την έναρξη είχαν ειδοποιήσει οι θεσμικοί δύο φορές πως η επίτευξη τιμών πάνω από τις 963 μονάδες δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση. Την πρώτη φορά που η αγορά προσέγγισε το επίπεδο των 963 μονάδων, στις 10:32, ξέσπασαν πιέσεις που έφεραν μετά από 12 λεπτά  το χαμηλό των 957,95 μονάδων. Τη δεύτερη στις 11:28, οι πιέσεις που επικράτησαν αμέσως μετά και επί 40 λεπτά, οδήγησαν τον ΓΔ στις 958,24. Άρα, είχε γίνει σαφές πως κάτω από τις 958 δεν περνούσε η αγορά, με βάση όσα ίσχυαν στην ασιατική και την ευρωπαϊκή αγορά μετοχών και μετά τις 14:25, η αγορά αναζήτησε και όρισε νέο ανώτερο στις 963,76 μονάδες.

Αλλά ακόμα τότε, τα μακροοικονομικά δεδομένα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν είχαν γνωστοποιηθεί και δεν μπορούσε να προβλεφθεί από τους συναλλασσόμενους η στάση των θεσμικών του δολαρίου. Όσο πλησίαζε η ώρα για το άνοιγμα της Wall Street πάντως η μικρή αρνητική μεταβολή των futures S&P500 εξατμιζόταν. Εδώ, στην ηλιόλουστη Αθήνα μεγάλωνε ο έρωτας για τα περισσότερα blue chip, κύρια τα τραπεζικά, με ανεβασμένους ρυθμούς συναλλαγών και ο ΓΔ περνούσε σε υψηλά που είχαν να σημειωθούν από το Δεκέμβρη του 2014, ενώ από τις 14:30 ως τις 15:20 είχαν προστεθεί στο τζίρο 10 εκατ. ευρώ.

Το τελικό +0,39% είναι δημιουργία συναλλαγών συνολικής αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ, αλλά τα 22,3 εκατ. αφορούσαν τα πακέτα και από αυτά τα 20 ήταν για ΠΕΙΡ ΕΤΕ και ΑΛΦΑ. Η τεχνική ανάλυση χαϊδεύει τα αυτιά των αισιόδοξων, καθώς ο ΔΤΡ έδειξε πως μπορεί να περάσει την οροφή των 740 μονάδων, αφού έκλεισε στις 743,48 και η επόμενη τον περιμένει στις… 876. Αποτελεί ευκαιρία για ανάληψη ρίσκου η τρέχουσα οικονομική συγκυρία; Για τους συντηρητικά σκεπτόμενους όχι.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Με πτώση έκλεισαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης 10/2 οι μετοχές στη Wall Street, στον απόηχο της εκτόξευσης του πληθωρισμού στο 7,5%  τον Ιανουάριο (υψηλό 40ετίας), της μεγαλύτερης απ΄ό,τι αναμενόταν αύξησης των τιμών καταναλωτή  για τον ίδιο μήνα,  και της εκτόξευσης της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου πάνω από το φράγμα του 2%.

Ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq έκλεισε με πτώση 2,1%, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 1,8% και ο Dow Jones απώλεσε 1,47% της αξίας του ή 526 μονάδες. Οι μετοχές παρουσίασαν νευρικότητα καθ΄όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, με τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να περνούν για λίγο σε θετικό έδαφος και με το Dow να καταγράφει κάποια στιγμή απώλειες μεγαλύτερες των 600 μονάδων βάσης.

Οι επενδυτές εστίασαν ιδιαίτερα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ως ένδειξη για το πόσο επιθετική μπορεί να γίνει η Federal Reserve στη «μάχη» εναντίον του. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ξέφυγε πάνω από το φράγμα του 2% τη στιγμή που στα τέλη Δεκεμβρίου κυμαινόταν στο 1,51%. Σε άνοδο 21 μονάδων βάσης βρέθηκε και η απόδοση του διετούς αμερικανικού, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το 2009, σε μία ακόμη ένδειξη ότι η Fed πρόκειται να προχωρήσει σε περισσότερες του αναμενομένου επιτοκιακές αυξήσεις, με κάποιους μάλιστα αναλυτές να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για αύξηση των 50 αντί των 25 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

 Oι μετοχές δέχθηκαν ακόμη ένα πλήγμα από τις δηλώσεις του διοικητή της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Σεντ Λούις Τζέιμς, Μπούλαρντ, ο οποίος δήλωσε στο Bloomberg ότι είναι ανοικτός σε μία επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης το Μάρτιο, θέλοντας να δει αυξήσεις της μίας ποσοστιαίας μονάδας έως τον Ιούλιο.

ΕΥΡΩΠΗ

Με μεικτά πρόσημα κατέληξαν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τη νέα άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο 7,5% από 7% τον Δεκέμβριο υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών, που ανέμεναν άνοδο στο 7,3%.

Από τα εταιρικά αποτελέσματα προέκυψαν οι σημαντικότερες ωθήσεις, η γαλλική τράπεζα Societe Generale ανακοίνωσε πως τα κέρδη της σχεδόν τετραπλασιάστηκαν το δ’ τρίμηνο, λόγω χαμηλότερων εξόδων που σχετίζονται με την πανδημία αλλά και λόγω της ανάκαμψης της λιανικής τραπεζικής και του equity trading, όπως μεταδίδει το Reuters. Ενώ καθαρή ζημία 1,57 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (1,7 δισεκατομμύρια δολάρια) για ολόκληρο το 2021 σημείωσε η Credit Suisse, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες για ζημιά 377,95 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, σύμφωνα με τη Refinitiv.

Έτσι ο πανευρωπαϊκός Europe Stoxx 600 υποχώρησε 0,21% στις 472 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα +0,38% στις 7.672,40 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε οριακή άνοδο +0,05% στις 15.490,44 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,41% στις 7.101,55 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας της ευρωζώνης ο ιταλικός ΜΙΒ κέρδισε +0,23% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ +0,45%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ είχε πορεία προς ισχυροποίηση +0,5% σε σχέση με το δολάριο και αγόραζε 1,1486 δολάρια.

ΧΑ

Ανοδική συσσώρευση +0,39% και 964 μονάδες με πυλώνα ανόδου τις Τράπεζες

  • Με υψηλούς όγκους συναλλαγών, οι απώλειες στο 50% των blue chip στο μεγαλύτερο διάστημα και ως το τέλος της διαπραγμάτευσης, αποτύπωσαν τη διάθεση για επιστροφή στο μετοχικό ρίσκο επιλεκτικά. Παρά την υπεροχή των καθοδικών μετοχών έναντι των ανοδικών στο ταμπλό, σταθερά την τελευταία ώρα, (57/50) δεν επέτρεψε το επενδυτικό κοινό ούτε στιγμή στον ΓΔ μετά τις 12:50 να επιστρέψει σε αρνητικό πεδίο ενώ άλλαζε πρόσημα ως τότε.
  • Την άνοδο στην αγορά εμπόδισαν αρκετά blue chip ήτοι ΣΑΡ -3,13% ΕΥΔΑΠ -1,43%, ΛΑΜΔΑ -1,15% και ΒΙΟ -1,13% και τα υπόλοιπα είχαν πτώση κάτω του -1%.  Ενώ ώθησαν  ανοδικά και αποτελεσματικά τους βασικούς δείκτες με κέρδη από +1,0% και πάνω ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ ΠΕΙΡ ΔΕΗ ΜΠΕΛΑ ΤΙΤC  και ΕΛΠΕ ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 100,154 εκατ. ευρώ.
  • Η εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων ήταν μεικτή με τους ευρωπαϊκούς δείκτες με άνοδο έως +0,4%. Για τον ΜΙΒ στο Μιλάνο +0,12%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ ήταν με κέρδη +0,44% αλλά πτωτική μεταβολή είχε ο CAC -0,37% με τον DAX στο +0,33% ενώ στους δείκτες της Wall Street με αυξημένη νευρικότητα  η δυναμική είχε επιβάλει το -0,25% σαν μεταβολή στον Nasdaq και το -0,32% για τον S&P500 ενώ ο Dow υποχωρούσε -0,20%.
  • Η ανακοίνωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ που στον Ιανουάριο έφθασε στο 7,5% μετά το 7% του Δεκεμβρίου, ήταν ένα γεγονός που τροφοδότησε την τάση φυγής από τις μετοχές.
  • Σήμερα διατηρήθηκε η τάση για υποχώρηση της απόδοσης των 10ετών ομολόγων υποχώρησε από το 2,552% στο 2,528% συμβάλλοντας στην επιστροφή των αγοραστών για τις Τράπεζες.

Ήταν μέρα με επιλεκτική ζήτηση που δεν αφορούσε μόνο τις Τράπεζες αλλά αρκετές μετοχές ακόμα. Ενώ συνεχίστηκε ανατροπή των πιέσεων σε μετοχές με σειρά πτωτικών κλεισιμάτων όπως η ΔΕΗ +1,75% που είχε μεγάλη και θετική μεταβολή για δεύτερη μέρα στη σειρά. Σήμερα η λειτουργία της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς ξεκίνησε με ανοδική εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια. Στα ευρωπαϊκά οι δείκτες ξεκίνησαν με ανοδικό χάσμα στο άνοιγμα και σύντομα απόκτησαν ανοδικό βηματισμό με σταθερά ίδια κατεύθυνση με τον DAX να συνεχίζει ανοδικά μετά από 7 ώρες ενώ ο CAC εμφάνισε κάμψη αξιοπρόσεκτη από το πρώτο τρίωρο. Στην Αθήνα, που κλείνει (στις 964,05) ενωρίτερα, δεν ήταν το κλίμα στις ΗΠΑ που οδήγησε σε κλείσιμο με κέρδη, καθώς ήταν πτωτικό, αλλά και η απόφαση να περάσει ο ΓΔ αποφασιστικά πάνω από τις 960 μονάδες, που ήταν για την αγοραία συναίνεση μια υπολογίσιμη αντίσταση. Η αγορά μετά από την εγγραφή κατώτερου στις 957,95 μονάδες (στις 10:44) έχοντας μεταβολή τότε -0,25% κινήθηκε κατόπιν με ανοδική κίνηση, ως τις 11:28 και τότε εμφανίστηκαν οι 963,2 μονάδες. Η συνέχεια έδειξε πως αυτό το επίπεδο ήταν σκληρή οροφή για το πρώτο μέρος καθώς ακλούθησε πτώση που τον οδήγησε ως τις 958,24 στις 12:18. Μετά άρχισε μια ανοδική αντίδραση χωρίς ανατροπή για να καταλήξει στις 15:10 στις 967,78 μονάδες το ανώτερο μέρας (+0,78%). Μετά από μια ακόμα ταλάντωση κατέληξε στις 17:00 στις 964,95 (+0,48%). Η ισορροπία στις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος τον έφερε σε ελαφρά χαμηλότερα επίπεδα από το τέλος των ελεύθερων συναλλαγών, που ήταν οριακά πάνω από τις 964 μονάδες, μεγαλώνοντας την απόσταση από το χαμηλό στις 911,83 μονάδες από τις 25/1 που αποτελεί πλέον το ισχυρότερο επίπεδο στήριξης σε πιθανή διόρθωση.

Ο μέσος όρος και ο FTSE25, αν και εξαρτώνται από τις Τράπεζες που  ήταν αισθητά περισσότερο στο επίκεντρο των αγοραστών, απόκτησαν ανοδική μεταβολή με την συνεισφορά των κερδών  από 8 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης στις συναλλαγές των οποίων κυριαρχούν οι ξένοι θεσμικοί.

Οι θεσμικοί στην Αθήνα με χαμηλότερους από την προηγούμενη όγκους συνολικά και με μεγάλο τζίρο πακέτων, εκδήλωσαν στην προτελευταία συνεδρίαση της τρέχουσας εβδομάδας επιλεκτικότητα αγοραστικών  διαθέσεων με πιέσεις στους περισσότερους  κλάδους. Αυτό που επηρεάζει ακόμα περισσότερο το φρόνημα των επενδυτών στην περιφερειακή αθηναϊκή αγορά είναι η στάση των θεσμικών του δολαρίου. Η είσοδός τους σταθεροποίησε την κυριαρχία της ζήτησης ακόμα και σε μέρα πιέσεων στις αγορές της Νέας Υόρκης. Τελικά η εικόνα των ευρωπαϊκών με την επικράτηση της ζήτησης που επιβλήθηκε κατά τη διαπραγμάτευση ακόμα και με την πτωτική δυναμική στους S&P500 και Nasdaq της Wall Street, περιλάμβανε κέρδη της τάξης του +0,4% για τα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ.

Από τις μετοχές του FTSE25 που ελέγχουν συναλλακτικά οι θεσμικοί έκλεισαν με απώλειες (12) ενώ (12) εμφάνισαν κέρδη με μία, τον ΟΛΠ, στις αμετάβλητες. Βρέθηκαν στο τέλος κάτω από πιέσεις οι  ΣΑΡ -3,13%, ΕΥΔΑΠ -1,43%, ΛΑΜΔΑ +1,15%, ΒΙΟ +1,13% και ΕΛΛΑΚΤΩΡ  -0,96% οι υπόλοιπες πτωτικές έχασαν από -0,15% ως -0,85%. Στον αντίποδα με κέρδη άνω του 1,00% εμφανίστηκαν ΕΤΕ +3,02%,  ΕΥΡΩΒ +1,94%, ΠΕΙΡ +1,87%, ΔΕΗ +1,75%, ΜΠΕΛΑ +1,48%, TITC +1,16%, και ΕΛΠΕ +1,07%.

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα

Οι επενδυτές με ικανοποιητικό για την εποχή ύψος τζίρου, και μεγάλης σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 964,05 από 960,32 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,39% ή 3,73 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 100,154 από 124,172 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 22,335 από 9,835 εκατ. ευρώ, και την ΠΕΙΡ αφορούσαν 15,257  εκατ. ευρώ, την ΕΤΕ 3,291 εκατ. ευρώ, την ΑΛΦΑ 1,430 εκατ. ευρώ, τον ΟΤΕ 799.650. ευρώ, την ΜΠΕΛΑ 642.562 ευρώ, την ΤΕΝΕΡΓ 582.700 ευρώ, την ΓΕΚΤΕΡΝΑ 329.000 ευρώ, και την ΕΥΡΩΒ 3.410 ευρώ. 

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 50 από 70 σημείωσαν άνοδο και 57 από 39 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 15 από 19. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 70,922 από 70,723 δις ευρώ.

Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 24 εκατ. ευρώ χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή +0,39% με τον EUROSTOXX 600 στο -0,01%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.

Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,61% στις 2360,94 από 2346,53 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  14,41 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης  ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε -0,21%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Ξεκινά η διακριτική μετακύληση θέσεων

Το φαινόμενο να μην υπάρχει καμία αλλαγή των ελληνικών τίτλων στους δείκτες της MSCI και κάθε κίνηση των προηγούμενων ημερών να συνεχίζεται στην αγορά, χωρίς να αλλάζει η τάση, σημαίνει πως έχει βάθος η ανεξαρτησία των επενδυτικών κριτηρίων των θεσμικών για το ΧΑ.

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας πριν την εβδομάδα εκπνοής των σειρών Φεβρουαρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 αρχικά εναλλάξ σε αρνητικό και θετικό πεδίο και στο δεύτερο μέρος αποκλειστικά σε θετικό. Το άνοιγμα στις 2334,41 αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 6,6 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 14,41 μονάδες ψηλότερα. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:44 και ήταν οι 2339,41 μονάδες την Τετάρτη. Το ανώτερο ημέρας, οι 2367,26 μονάδες, ήρθε στις 15:10. Το κλείσιμο στις 2360,94 από 2346,53 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,61% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διατηρήθηκε και ανήλθε στα 14,720 εκατ. ευρώ την Πέμπτη 10/2/22.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 998 συμβόλαια με ανώτερο τις 2366,50 μονάδες, κατώτερο στις 2350,00 με τελευταίες πράξεις στις 2355,00 ενώ η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2355,25 από 2343,75 μονάδες και έγιναν 2360 από 2365 τα ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 91 ΣΜΕ λήξης Μάρτιου με ανώτερο τις 2363,50 μονάδες, κατώτερο τις 2339,50 με τελευταίες πράξεις στις 2355,00 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2354,00 από 2345,25 και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 206 από 187.  

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε πολύ περιορισμένο ενδιαφέρον. Στα calls της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος ανήλθε σε 2 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2250 και 2350 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 3 συμβόλαια, για την επόμενη σειρά για τιμή εξάσκησης στις 2300 και τις 2350 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Φεβρουαρίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Για την επομένη σειρά των δικαιωμάτων πώλησης λήξης Μαρτίου εμφανίστηκε όγκος 1 συμβόλαιο στις 2350 μονάδες.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια  συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 748,00 από 734,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 3 από 3.

Ο ΔΤΡ, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 713,10 μονάδων (+1,14%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 717,50 (+1,77%), και ανώτερο τις 730,12 (+3,56%) έκλεισε στις 730,12 με κέρδη +3,56%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 67,408 από 60,366 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (+3,72%) απασχόλησε 18,673 από 11,574 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+1,09%) 13,837 από 10,847 εκατ., η ΠΕΙΡ (+9,93%) απασχόλησε 15,279 από 5,425 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+3,55%) απασχόλησε 13,452 από 7,132 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Με την προτροπή να μην διατηρηθούν οι αρνητικές προκαταλήψεις από την Fast Finance τονίζουν ότι ο τραπεζικός κλάδος “αντεπιτίθεται”. Καθώς είναι γνωστό πως τα υψηλά επιτόκια μπορεί να δυσκολεύουν την κερδοφορία πολλών εταιριών αλλά όχι των τραπεζών.

“Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι traders αλλά και οι επενδυτές κυνηγούσαν τον τραπεζικό κλάδο για αποδόσεις. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι περισσότεροι έχαναν χρήματα και μάλιστα γρήγορα. Έτσι λοιπόν στην καλύτερη των περιπτώσεων οι επενδυτές λιγόστεψαν και οι περισσότεροι έτρεχαν να κερδίσουν από trades.

Το 2021 ήταν ακόμα μία κομβική χρονιά για τον κλάδο μιας και 3 τράπεζες που είχαν θέματα ανακεφαλαιοποιήθηκαν με τους ξένους θεσμικούς να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της αύξησης. Οι Έλληνες που μπήκαν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους στην συσσώρευση των επόμενων μηνών μείωσαν ή πούλησαν την θέση τους. Σκεφτείτε λοιπόν ότι αρκετά κεφάλαια έχουν τοποθετηθεί στην Πειραιώς και στην ΑΛΦΑ στο 1 ευρώ.. με τους ίδιους να είναι πλέον αγοραστές”.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης με την πρωτοκαθεδρία στο ενδιαφέρον να έχουν τα ΣΜΕ των Τραπεζών για τη σειρά Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 8732 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 61.554 από 61.671 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,43 ευρώ. Διακινήθηκαν 2 από 1 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 206 από 205.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 9781 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 28.905 από 24.500 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 3,71 ευρώ. Διακινήθηκε 1 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 4 από 3.

Της ΕΥΡΩΒ με 2895 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 32.899 από 32.262 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,10 ευρώ. Διακινήθηκε 1 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και έγιναν ανοικτά 101 από  100 ΣΜΕ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 7106 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 32.899 από 32.550 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,65 ευρώ.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 631 ΣΜΕ της ΜΙΓ, τα 323 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ,  και τα 288 ΣΜΕ της ΓΕΚΤΕΡΝΑ λήξης Μαρτίου.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν χαμηλό και επιλεκτικό αφορούσε τα 2.000 συμβόλαια για ΕΥΡΩΒ, τα 1012 συμβόλαια για ΕΛΠΕ και τα 70 συμβόλαια για ΟΤΕ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Με τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου στις ΗΠΑ να μετράται πάνω από τις προσδοκίες των αγοραίων η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed θεωρείται βεβαία και με πιθανά μεγαλύτερα βήματα.  

Η επιστροφή της παγκόσμιας οικονομικής πραγματικότητας εκτός του προστατευμένου περιβάλλοντος των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων, με τη νομισματική σύσφιξη να απαιτεί αυξήσεις επιτοκίων, αλλάζει ριζικά η εικόνα στις αγορές χρέους κάθε τύπου.

Ο Ηλίας Ζαχαράκης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ανέφερε επί του θέματος:

“Το τελευταίο διάστημα σε ένα περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων έχει γίνει της μόδας η έκδοση νέων ομολογιακών εκδόσεων. Ακόμα και ξένες ναυτιλιακές εταιρίες ελληνικών συμφερόντων έχουν βρει ευκαιρία και βρίσκουν χαμηλό δανεισμό στο Ελληνικό χρηματιστήριο.  Όπως όλα δείχνουν όποιος πρόλαβε πρόλαβε.. Πλέον η αγορά έχει αρχίσει να προεξοφλεί την αύξηση επιτοκίων με αποτέλεσμα αυτό να τιμολογείται ήδη στις υφιστάμενες εκδόσεις. Αν παρατηρήσει κάποιος τον πίνακα θα δει ότι από αρχές έτους οι απώλειες είναι από 0,5-5%. Η περίπτωση της πρόσφατης εισαγωγής της PRODEA είναι χαρακτηριστική με την τιμή στο ταμπλό να πιάνει το 93. Το τελευταίο διάστημα δεν έχει κανένα λόγο κάποιος να τοποθετήσει χρήματα σε νέες εκδόσεις με τόσο χαμηλό επιτόκιο. Ήδη οι τιμολογήσεις σε αρκετές περιπτώσεις είναι αισθητά χαμηλές και στηρίζονται στην μεγάλη ζήτηση.

Το ταμπλό προσφέρει πλουσιοπάροχα τιμές με πολύ καλύτερες αποδόσεις. Εντύπωση  προκάλεσε η εισαγωγή του νέου ομολόγου της ΓΕΚΤΕΡΝΑ που έδινε μικρότερη απόδοση στην νέα έκδοση από την τιμή διαπραγμάτευσης του παλαιού της ομολόγου. Άλλη μία περίπτωση αυτή την φορά σε over the counter ομόλογο αυτό του ΕΛΛΑΚΤΩΡ που διαπραγματεύεται σε τιμές κοντά στο 85 με ένα κουπόνι 6,375% εκτοξεύοντας την απόδοση στο 12% σήμερα. Είναι λογικό λοιπόν απόπειρες νέων εκδόσεων να μην έχουν επιτυχία εύκολα με χαμηλό επιτόκιο α) γιατί οι επενδυτές μπορούν να βρουν καλύτερες αποδόσεις στο ταμπλό και β) γιατί με υπομονή λίγων μηνών θα υπάρξουν εκδόσεις με υψηλότερα επιτόκια.

Να σημειωθεί ότι αν κάποιος έχει τοποθετηθεί σε ένα ομόλογο στο 100 και διαπραγματεύεται στο 95 ή στο 97 δεν σημαίνει ότι η εταιρία έχει πρόβλημα αλλά ότι η αγορά ήδη τιμολογεί μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων. Ο επενδυτής παρόλα αυτά θα συνεχίσει να πληρώνεται το κουπόνι όπου και συμφώνησε παρόλα αυτά αν για όποιο λόγο πουλήσει θα χάσει μέρος του αρχικού κεφαλαίου λόγω της αλλαγής επιτοκίων”.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών υποχώρησαν την Παρασκευή 11/2, μετά τα καυτά στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ και τα επιθετικά σχόλια ενός αξιωματούχου της Federal Reserve. Το κλίμα οξύνθηκε περαιτέρω όταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, είπε ότι τα δεδομένα τον έκαναν «δραματικά» πιο επιθετικό. Ο Bullard, μέλος με δικαίωμα ψήφου στην επιτροπή καθορισμού των επιτοκίων της Fed φέτος, είπε ότι τώρα επιθυμεί μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα αύξησης των επιτοκίων μέχρι την 1η Ιουλίου. Αν και ο Bullard είναι ένας από τους πιο σκληροτράχηλους φορείς χάραξης πολιτικής της Fed, τα συμβόλαια που διαπραγματεύονται στο CME Group είχαν πιθανότητα 88% αύξησης 50 μονάδων βάσης τον Μάρτιο και σχεδόν 95% πιθανότητα τουλάχιστον 100 μονάδων βάσης έως τον Ιούνιο, απότομα υψηλότερα από πριν δεδομένα. Αυτό τροφοδότησε τα στοιχήματα για πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ και εκτόξευσαν τις αποδόσεις του αμερικανικού δημοσίου.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας σημείωσε στις 8:45 πτώση 1,14%, με τις περισσότερες αγορές στο κόκκινο, αν και η αναζωπύρωση των μετοχών ακινήτων βοήθησε τις μεγαλύτερες αγορές της Κίνας. Οι ιαπωνικές αγορές ήταν κλειστές λόγω αργίας. Η αγορά μετοχών στην Αυστραλία έχασε -0,98%. Κατά τα άλλα, ο Kospi της Νότιας Κορέας έχανε -0,87%, ενώ ο δείκτης blue-chip της Κίνας CSI300  έχανε -0,87% ενώ ξεκίνησε με μηδενική μεταβολή μετά τη μεσημεριανή διακοπή  και ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε απώλειες -0,61%.