Οι τράπεζες της ευρωζώνης αντιμετώπισαν καλά την πανδημία του κορωνοϊού: Αυτό είναι το συμπέρασμα που κατέληξαν οι εποπτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, σε γενικές γραμμές, έχουν ξεπεράσει καλά την πανδημία», δήλωσε ο Φρανκ Έλντερσον, αναπληρωτής επικεφαλής της Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΚΤ, στην ετήσια συνέντευξη Τύπου.
Οι τράπεζες της ευρωζώνης αντιμετώπισαν καλά την πανδημία του κορωνοϊού: Αυτό είναι το συμπέρασμα που κατέληξαν οι εποπτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, σε γενικές γραμμές, έχουν ξεπεράσει καλά την πανδημία», δήλωσε ο Φρανκ Έλντερσον, αναπληρωτής επικεφαλής της Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΚΤ, στην ετήσια συνέντευξη Τύπου.
Η ΕΚΤ εποπτεύει 115 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε ολόκληρη την ευρωζώνη, που γενικά αποδειχθηκαν ότι είναι ανθεκτικά στις κρίσεις, σύμφωνα με τον Έλντερσον.
Σύμφωνα με την εποπτική αρχή των τραπεζών, υπάρχουν έξι «προβληματικά παιδιά». Ωστόσο, η πανδημία δεν τους επηρέασε, αλλά τα προβλήματά τους ήταν τοπικά. Οι τράπεζες πρέπει τώρα να εξετάσουν συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης. Οι εποπτικές αρχές δεν αποκαλύπτουν ποια ιδρύματα εμπλέκονται και τι υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουν συγκεκριμένα.
Αξιοσημείωτο: Το έτος της κρίσης 2021, τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δάνεισαν πολλά χρήματα σε εταιρείες και ιδιώτες. Σε αντίθεση με όλους τους φόβους, μόνο το 2% όλων των δανείων είναι επισφαλή ή κινδυνεύουν να αθετηθούν.
Πρόκειται για δάνεια ύψους 400 δισ. ευρώ. Αυτό μπορεί να ακούγεται δραματικό. Στην πραγματικότητα, όμως, οι τράπεζες έχουν λιγότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από ό,τι πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, και έτσι αυτό δεν φαίνεται να είναι μεγάλο πρόβλημα.
Ο αντιπρόεδρος της Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΚΤ επισημαίνει την κρατική βοήθεια που λαμβάνουν πολλές εταιρείες και ιδιώτες. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους χωρίς αυτή τη στήριξη. Και τι γίνεται αν μειωθεί η ενίσχυση; «Είναι επιτακτική ανάγκη οι τράπεζες να προετοιμαστούν για το μέλλον», είπε ο Έλντερσον.
Πάνω από όλα, οι τράπεζες θα πρέπει να παρακολουθούν καλύτερα τους πιστωτικούς κινδύνους τους. Προληπτικά, οι εποπτικές αρχές ζητούν πιο χοντρά οικονομικά «μαξιλάρια» από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Εάν τον προηγούμενο χρόνο έβαλαν στην άκρη συνολικά 14,9% ίδια κεφάλαια, θα πρέπει να είναι 15,1% εφέτος.
Εάν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παραβιάζουν μόνιμα αυτούς τους κανονισμούς, οι εποπτικές αρχές μπορούν να πάρουν μέτρα. Για παράδειγμα, μπορούν να επιβάλουν πρόστιμα ή, στη χειρότερη περίπτωση, ακόμη και να ανακαλέσουν την άδεια λειτουργίας των τραπεζών. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, τέτοιες κυρώσεις έχουν σπάνια επιβληθεί.